A.Butkevičius: uždraudus saulės energetikos plėtrą, Lietuva sutaupė 500 mln. Lt

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Alfredukas 2013-03-20 11:59
Būtų gerai, kad įstatymas įpareigotų elektros tinklus, visų elektros gamybos rūšių energijos energijos akumuliavimą elektros tinkluose. Tuomet kiekvienas energijos gamintojas turėtų galimybę naudoti savo pagamintą energiją kada nori ir kaip nori, neužkraudamas mūsų visų subsidijomis. Tegu kiekvienas gamintojas pasiskaičiuoja, kokią energiją jam apsimoka gaminti ir ar apskritai apsimoka. Arba tegu ieško būdų, kad apsimokėtų. O daryti "biznį" iš subsidijų, tai tikrai negalima buvo leisti. Kuo čia dėti kiti vartotojai, kad mokėtų tokiems biznieriams!
alkaponas 2013-03-20 12:41
O kad buvo parodytas vadovėlinis teisinis nihilizmas aukčiausios valdžios lygyje tai čia nieko tokio. Svarbu kad atliko 500 lemų kuriuos galės skirti kokiam tai projektui per kurį jie galės pasipelnyti o ne liaudis. Kaip valdžia gali tikėtis kad Lietuvoje gyvenantys žmonės laikysis įstatymų jeigu jų nėra laikomasi aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.
Arns 2013-03-20 13:10
Pirmi du komentarai, ir abu skirtingi kraštutinumai Alfredukas, tavo siūloma idėja turi vieną spragą, kuo mažiau kontrolės ir didesni pinigai, tuo didesnis šešėlio poveikis. Yra sočiai būdų kaip pirma padaryti ir paskui per teismus ginčytis kelis dešimtmečius, bet per tą laiką susižerti tokį pelną, kad net pralaimėjus verslo interesas būtu patenkintas. alkaponas, apie kokį nihilizmą kalbi? Kaip tik verslas turėtu dėkoti kad karts nuo karto valstybė sugalvoja būdų, kaip dėl viešo intereso, paskirti subcidijas verslui. O kad kažkas nespėjo sukombinuoti, tai nėra ko verkti. Aišku kaip dieną, su tokiom kainom tik dviem pusėm naudinga situacija (elektros gamintojams ir technologijų vystytojams).
Alfredukas 2013-03-20 14:05
Arnai, tikriausiai nesupratai mano idėjos. Esmė tame, kad savo sklype ir anksčiau ir dabar, galiu generuoti energiją tiek saulės, tiek vėjo, tiek ir kitokią. Žinoma jei tai būtų ne monstrai! Bet bėda ta, kad generavimas priklauso nuo gamtos kaprizų - energija tai yra, tai nėra, o man tarkim reikia tada, kada jos man reikia. Žinoma galiu kaupti energiją į akumuliatorius ar į kitokius kaupiklius, tačiau tai brangus malonumas. Todėl akumuliuoti energiją, būtų patogiausia elektros tinkluose. Bet tam reikia el. tinklų malonės. Taigi tai ir norėjau pasakyti, kad būtų ne malonė, o įteisinta prievolė energijos akumuliavimui. O kažkokių šešėlinių pinigų, apie kuriuos kalbi, nematau nė kvapo. Atvirkščiai - tikriausiai dar tinklams mokėčiau už tokią paslaugą. Bet energiją turėčiau savo! Be to, tokia sistema turėtų skatinti išradėjus ieškoti naujų ir pigių metodų energijos generavimui. Tai skatintų alternatyvių energijų progresą, o ne pasipinigavimą.
Niemand 2013-03-20 14:40
Aha, tinklai taigi elektrą kanistruose laiko
sigun 2013-03-20 15:04
Taip kad dabar taip ir yra Tiek su dideliais, tiek su mažais atsinaujinančiais gamintojais. Iš jų paimama visa jų norima į tinklą patiekti elektra prioriteto tvarka, o pristabdomos šiluminės ir didžiosios hidro elektrinės. O leidimų ir prisijungimo sąlygas reikia išpildyti dėl labai logiškos priežasties, kad koks savamokslis elektrikas-gamintojas bekonstruodamas neužmuštų pusės rajono tinklo ar geriausiu atveju nesudegintų pastotės. Pagal tavo siūlymą norintiems gaminti atsinaujinančių šaltinių elektrą būtų kur kas blogiau - t.y., ne tik negautų subsidijų (saulės elementai, biokuras), bet dar priedo ir turėtų mokėti bent dalį VIAP, už balansavimą, kurio dabar atsinaujinantys nemoka.
Alfredukas 2013-03-20 16:32
Negi taip sunku suprasti, kad gauti subsidijas, reiškia vogti iš taves, iš draugų, iš visų žmonių! Man svetimų pinigų nereikia. Manę tenkintų kad ir iki 3 kW galia. Tai kokie ten gali būti reikalingi balansavimai? Sakysi, kad galiu panašiom sąlygom ir dabar prisijungt? Taigi pabandyk! Turėsi tiek vargo, kad praeis noras tai daryt. Šiuos dalykus ir turėtų reguliuot įstatymas, o ne monstrų biznį, mūsų sąskaita.
g3n1us 2013-03-20 19:17
išmeskit tą žasiną iš seimo!!! matai jis sutaupo... šika, o ne sutaupo, tai atsinaujinanti energetika, kuri ilgajame laikotarpyje duos tik naudą ir mažiau reiks importuoti energijos.. eikit kas nors į seimą, kad tokius "kaušus" apraminti... reikia keisti įstatymus! mane juodai užkniso tie trys tipai, kurie žlugdo lietuvą nusipirkę balsus...
Arns 2013-03-20 21:14
O taip vaikeli. Pasiūlykim 10 lt už kilovatvalandę, fiksuotą mokestį, su priesaku supirkti kiek tik pasiūlys, tai ne tik pats E. Goras atlėks su savo investicijomis, bet gal ir Gazprom persvarstys ar dujomis užsiimti pelninga... Šita subsidija, jei ne galimos ES baudos, pats gryniausias žmonių skurdinimas. Ir tikrai reikėjo apribojimų. Nenustebčiau, kad tokią nesąmonę entuziastingai rėmė ir atomininkai, kad tik paleistu VAE mašiną. Kas geriau pasitarnauja nei atsinaujinanti energetika, kuri jau dabar daugiau nei 1.50 lt . T.y keliskart brangiau nei bet kuri kita energetika. O paskui, remdami tokius banditus, dar kai kas pasakoja kaip "rusai engia"...
Edmundas 2013-03-20 22:37
Tai kiek esi pasirengęs mokėti už žalią elektrą? Kaip Čekuolis. Visą litą tik dėl idėjos, kad esam nepriklausomi? Vaikeli, nepriklausomybė yra tada, kai nuo tavęs niekas nepriklauso... Ir Seimas tokiems kaip tu kol kas tikrai nepasiekiamas bus.
zaliaakis 2013-03-20 23:29
geras bizniukas kitu saskaita Perki is kaimyno uz 60 cent. parduodi tinklams uz 1.50 lt. Svarbu kelias saules batareikas pasistatyti ir popieriukus tvarkingus tureti...Gyvenk ir zveng del debilisku istatymu O paprasti mokesciu moketojai tik kencia
Kirtiklis 2013-03-20 23:46
Gerai kad sutvarkė tokias buvusias nesąmones. Biznį sugalvojo lygioj vietoj.
sigun 2013-03-21 10:53
Pamatėte tik tą atsakymo dalį, kurią norėjote pamatyti. Esminė dalis buvo, kodėl reikia tiek sąlygų ir leidimų, kad koks savamokslis išradėjas-elektrikas-bandytojas neužmuštų viso tinklo, geriausiu atveju iki artimiausios pastotės, blogiausiu ir toliau.
vvv2 2013-03-21 11:35
- Šiandien aš supratau, koks esu turtingas! - Gal išlošei milijoną? - Ne, bet aš nebuvau Italijoje, nebuvau UK, nebuvau RU, nebuvau Pryžiuje.. - Na ir kas? - O tu paskaičiuok, kiek tuomet būčiau išleidęs, dabar sutaupiau!
egiukas 2013-03-22 08:57
Alfredukas 100 procentu teisus. Pats geriausiai visiems mums zmonems variantas kad galetum pasigaminti elektra ir ji butu tiekiama i tinklus kaip jos per daug pagaminama ir imama is tinklo kai jos truksta. mokant tam tikra mokesti uz energijos akumuliavima tinkle. Idealus variantas, bet tas variantas kazin ar imanomas Lietuvoje. Cia greiciau duos kokiai siaurai grupei pasipinigauti.
Vytax 2013-03-22 09:52
Tie „biurokratai-funkcionieriai“ pirmiausia turi modernizuoti elektros pastotes prie kurių ir jungiamos tos saulės baterijos. Juk ne paslaptis, kad beveik visos elektros pastotės statytos dar tarybiniais laikais ir kuriose elektros linijos junginėjamos elementariais kirtikliais be jokių apsaugų. O rizikos čia yra. Paleis į tinklą koks „mažasis“ gamintojas per mažą, ar per didelę įtampą, ar kokius „triukšmus“ į bendrą tinklą ir staiga aplinkui sugenda pavyzdžiui visų šaldytuvai ar televizoriai. Norim to?
vvv2 2013-03-22 09:56
Nerkashis 2013-03-23 12:45
Prie ko čia tos pastotės? Veikia jos ir dar ilgai veiks. Aišku, nėra įrenginių be gedimų. Kaip manai, kodėl tie inverteriai ar kaip ten jie vadinasi tokie brangūs? Pažiūrėk į VVV2 paveiksliuką. Dar kyla klausimų apie energetinės sistemos išvedimą iš rikiuotės? Savamokslis elektrikas tikrai nesugeneruos 100 ar 1000kW. Būk ramus, šaldytuvai liks sveiki.