Nauji suvaržymai: JAV teismas uždraudė perparduoti skaitmeninius muzikos įrašus  (14)

JAV teismas nusprendė, kad kompanija „ReDigi“, siūlanti internetu perparduoti legaliai įsigytus skaitmeninius muzikos įrašus, pažeidžia įstatymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„ReDigi“ klientai vieni kitiems gali parduoti anksčiau įsigytus muzikos įrašus, kurių jiems nebereikia. Savaime suprantama, tokio įrašo kaina būna mažesnė nei perkant internetinėje parduotuvėje.

Toks verslo modelis neįtiko muzikos įrašų kompanijoms, kurios yra įsitikinusios, kad „ReDigi“ klientai pasidaro neteisėtų kūrinių kopijų ir vėliau juos perparduoda, skelbia BBC.

Prieš metus „Capitol Records“ padavė šią bendrovę į teismą, o pirmadienį Niujorko teismo teisėjas Richardas Sullivanas paskelbė verdiktą: „ReDigi“ pažeidžia įstatymus.

Anot teisėjo, kitaip nei nusipirkus kompaktinį diską su muzikos įrašais, teisė savo pirkinį perparduoti skaitmeninėje erdvėje negalioja. Mat skaitmeninių įrašų pirkėjams kur kas paprasčiau pasidaryti pirkinių kopijas. Be to, toks verslas daro žalą pirminei rinkai – originalių įrašų pardavėjams.

„ReDigi“ teisme ginčijo, kad jų klientai naudoja specialią programą, kuri užtikrina, jog pirkėjas gauna originalų kūrinį, o pardavėjo turima kopija automatiškai ištrinama iš jo kompiuterio.

Be to, „ReDigi“ programinė įranga stebi, kad kompiuteryje nebūtų parduotų kūrinių kopijų bei leidžia patikrinti, ar kompiuteryje yra kitų nelegalių muzikos įrašų.

Teisėjo tai neįtikino: „Nesvarbu, kad originalus įrašas nebeegzistuoja. Svarbu, kad sukuriama nauja įrašo kopija.“

Skaitmeninio turinio perpardavimu domisi ir kitos technologijų bendrovės, tokios kaip „Amazon“ ir „Apple“. Jos turi virtualias muzikos įrašų parduotuves ir, neoficialiomis žiniomis, buvo pasiruošusios paleisti įrašų perpardavimo funkciją, bet laukė „ReDigi“ bylinėjimosi pabaigos.

„Capitol Records“ siekė prisiteisti iš „ReDigi“ 150 tūkst. dolerių už kiekvieną jai priklausantį kūrinį, kuris buvo perparduotas šioje sistemoje. Teisėjas baudos kol kas neskyrė ir laukia, kol abi pusės nuspręs, ar sprendimas bus skundžiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (14)