„CoderDojo“ įkūrėjas Jamesas Wheltonas: „Išmokti programuoti gali bet kas“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2013-04-21 13:17
Iš dalies jis teisus, iš dalies klysta. Realiai, labai norint galima išmokti praktiškai viską ką užsibrėši išmokti. Bet tik tokių atvejų jei rimtai tuo užsiimsi ir susikaupsi šiam tikslui. Bet susikaupti kažkokiam tikslui kuris tavęs absoliučiai nedomina yra labai sunku. O kai kurie asmenys net turi dėmesio sutrikimus. Kurie neleidžia susitelkti vienam tikslui. Todėl jei nesugebėsi susikaupti išmokti programuoti ar kažkokia kita disciplina bus labai sunku arba ne įmanomą. Kalbant apie matematiką - tai priklauso ką programuoji. Jei programuoji GUI - tai tau tikrai jokios matematikos nereikia. Jei programuoji 3D grafiką - tai be matematikos ne apsieisi. Jei paprasčiausiai automatizuoji kažkokius veiksmus tau reikia tik mokėti pasirinkta programavimo kalbą ir suprasti ką tau reikia suprogramuoti. Ir tik nuo programavimo užduoties ir naudojamų algoritmų priklausys ar tau reiks matematikos ar ne. Bet žmonės iš prigimties dažnai yra tingus ir nenori mokytis kažko naujo. Tokiems asmenims išmokti kokia nors didelę API bus labai sunku arba nesugebės to padaryti.
Anonymous 2013-04-21 14:39
Bet ir programavimo mokymasis nėra aiškus ir lengvai suvokiamas. Pvz fizika - pavyzdys, piešinys, brėžinys ir dėsnis aiškus bei suvokiamas. O programavime? Kažkokie terminai, kurie neaišku kam ir kodėl - bet visada pavyzdys, kaip parašyti hello world Beje, mačiau kaip buhalterė su exceliu tokias formulės varė - kad tai beveik programa, bet beveik garantuoju, kad programuoti ji neišmoks Įdomu, kad programavimo moko... knygomis Čia kaip piešimo mokytų kastuvu Tipo negalima sukurti mokomosios priemonės, kuri ir mokytų, ir pavyzdžiui teiktų, ir taisytų banalias klaidas? Ir netgi knygos internete apie programavimą -pdf!!! Beletristika epub, fb2 ir t.t. o programavimas - pdf! Mirtis alyvose Turbūt niekas iš tikro nenori išmokyti programavimo Gal kad konkurentų nedaugėtų, algos nenumuštų ar šiaip bereikalingo vargo ar išlaidų nedaugėtų
kiemsargis 2013-04-21 14:50
Jei proto neduota tai to zmogaus neismokysi programuoti. Cia neuztenka ismokti bet reikia ir loginio mastymo.
Anonymous 2013-04-21 15:04
Taip! Kiek protingų žmonių gerai vairuoti taip ir neišmoksta! Arba kiek protingų žmonių nemoka rašyti lietuviškai! Arba kiek protingų žmonių pinigus švaisto kvailai! Taip, gerai pasakei, viskas priklauso nuo proto!
FtBall 2013-04-21 15:36
Yra vietų , kur galima išmokt programuot. Bet suprantu ką sakai. Tikras megėjų programuotojų rojus buvo prieš kelis metus, kai labiausiai apgailėtiną šlamštą galėjai be vargo parduot per appsų parduotuvėlę. Tada tikrai šlamšto kūrėjams konkurencija nebūtų davusi naudos. EDIT: http://www.codecademy.com/#!/exercises/0
GM 2013-04-21 15:39
Loginio mąstymo įgausi mokydamasis programuoti. O sudėtingos matematikos labai mažai kur programavime tereikia.
faktas 2013-04-21 15:47
Išmokti galima viską, bet kaip minėjo Šnigamis - turi tai patikt, kad galėtum susikaupt. Pats bandžiau mokytis programuoti ir jau matės pažanga, bet pasakysiu atvirai - užkniso.
Laurynas19 2013-04-21 16:48
Visų pirma . Taip, kad nereikia mokytis programavimo, vien tam kad mokėtum programuoti. Ir tikrai neužteks jėgų, dėmesio, motyvacijos išmokti programavimo vien dėl to, kad mokėtum programuoti. (nors manau tai taikytina daug kam) Pirma turi turėti norą, tikslą kažką sukurti/suprogramuoti, tarkim kas tau bus įdomu, naudinga arba pelninga. Ir tuo met žingsnis po žingsnio išmoksti programavimo be jokio vargo.
eimantasks 2013-04-21 17:21
Na, IŠMOKTI TIKRAI GALI VISI, aš MOKU php, javascript ir jQuery, aš galiu rašyti kodą, suprantu ką daro tag'ai, BET kai ateina laikas pačiam nuo nulio kažką daryti aš visiškai bevertis, net nenumanau nuo ko pradėti, taigi, Mokėti programuoti nereiškia atmintinai iškalti kalbą. Tai tikrai ne visiems, na nebent turit 10 laisvų metelių mokymuisi. Man pvz gerai sekasi kalbos, o programavime aš gebu tiktai skaityti kodą, ne jį kurti, manau ne vienas aš toks. Matematikos tiesa tame nereikia tikrai bet... logika.
kiemsargis 2013-04-21 20:07
Shinigami 2013-04-21 20:19
Šitas galioje visur. Viskas ką išmoksta - tai kaip programa vykdyti užprogramuotas komandas. Bet kai susiduria su kažkuo šiek tiek kitokių, kas nėra užprogramuota ir nebežino ką daryti. Nors jei bent šiek tiek pagalvotų ką daro tai iškart suprastu ką reikia daryti.
Anonymous 2013-04-21 21:12
Dėl „programuoti gali bet kas“: kažkur girdėjau, skaičiau keistą mintį, kad Bilas Geitsas, padaręs iš tekstinio DOS, kur komandas barškino klavaitūra, GUI valdomą pele kompiuterį, yra blogio įsikūnijimas, kuris atpratino žmones galvoti. Vat žiūrint iš šios temos kampo - jei vis dar sėdėtume cmd ar terminaluose, turbūt labiau išmanytume kodą?
Shinigami 2013-04-21 22:31
Taigi, pirma OS buvo sukurta ne Apple ir ne M$. O GUI įdėją atsirado dar anksčiau nei buvo sukurta pirmoji OS su GUI. GUI nepadarė žmonių kvailesniais, jį leido sukurti personalinį kompiuterį. Jei ne GUI tai dauguma žmonių išvis nelabai žinot kas tas kompiuteris yra. O programuotojai ir dabar dažniausiai moka naudotis terminalu.
ligonis 2013-04-21 23:01
mokėjimas rašyt programą susideda iš labai mažai, absurdiškai tiesiog. knygos pasakoja kodėl kai kuriais atvejais vienoks parašymas geresnis už kita ir kaip viskas veikia vienam ar kitam lygį. juk ne visiem iškarto akivaizdu kodėl blogai long pirminius skaičius nustatyti naudojant bool masyvą su true, jei jis yra pirminis ir false kitu atveju... knygos pasakytu tai ir mokindamasis "programuot" jau turi visą naują lauką kurį tyrinėt - architektūras.
Anonymous 2013-04-21 23:23
Geras pavyzdys Net, sakyčiau, puikus pavyzdys Na, betgi šį straipsnį supratau kaip kalbą apie masinį programavimo mokymąsi; ne aukšto lygio gražų kodą, o galimybę masėms patiems susilipdyti kažką veikiančio. Štai tos knygos naujokams ir yra neaiškios. Profesionalas programuotojas gali mokytis žiūrėdamas į kodą - ten jis pats ras, kur stipru ir ko galima išmokti. O absoliutus naujokas? Žmogus, kuis gali kažką išmokti, bet patys pirmi žingsniai labai jau nesuprantami? Kodą rašyti reik gebėjimų ir talento - bet mokyti rašyti kodą dar sudėtingiau.
Rukis 2013-04-22 00:00
Mūsų mokykloje nei vienas mokytojas nemoka mokinti programuot. Kaip, spėju, ir kiekvienoje kitoje mokykloje. Internetinės pamokos, sukurtos savanorių, yra 100x geriau už tai, ką mūsų švietimo sistema sugeba duoti IT srityje. Juk koks geras IT specas eis mokytoju dirbt už centus? Štai jums ir bėda, kodėl šių specialistų trūksta. Šiuo amatu susidomi tikrai retas žmogus.
FtBall 2013-04-22 01:31
Programavimas yra tikslas tiek pat, kiek ir matematika - išmokstama loginio mąstymo, laikytis tam tikrų struktūrų, rašyti įskaitomai. P.S. Kartais iš nori programuoti sužinai kitų naudingų dalykų, tiesiogiai su programavimu nesusijusių. Pavyzdžiui, sugalvojom su grupioku rašyt app'są iOS'ui. Tam būtinai reikia Mac OS. Tai įsidiegiau į VM, ir pastebėjau, koks super geras dalykas tai yra. Vien per VM panaudojęs supratau, kodėl verta mokėt už MAC'ą 10k pinigų.
X-log 2013-04-22 04:08
epub ir visi kiti xml paremti formatai turi vienÄ… didelį trÅ«kÅ«mÄ… - jo atvaizdavimas iÅ¡ dalies priklauso nuo tÄ… vykdanÄ
Anonymous 2013-04-22 07:14
Atsiprašau, neišgirdau, ką sakei?
AlvydasR 2013-04-22 14:18
Painu pasidaro, kai supainioji.. Rašyti mokam beveik visi, o kiek turim rašytojų? Tas pats ir programavime. Išmokti skaityti ir rašyti kodą, nereiškia tapti programuotoju.