Visagino AE vadovas: atominės projektą padėti į lentyną būtų neracionalu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2013-04-26 14:38
Labiausiai neracionalu yra turėti tokių net nebegzistuojančios elektrinės direktorių, kurie išvis nieko nežino - "Aš negaliu pasakyti, kas yra per didelė kaina, juolab nebūdamas darbo grupės narys."
Creatium 2013-04-26 16:29
O tai racionaliau statyti jėgainę niekam nevadovaujant?
Arns 2013-04-26 16:32
Racionaliausia paskirti direktorių, valdybą ir paskui jų atsiklausti ar vykdyti projektą
Creatium 2013-04-26 18:44
Įmonė įsteigta. Tai vienas iš žingsnių, kurių reikėjo tam, kad galima būtų toliau vystyti projektą. Jeigu ne socdemai valdžioje, tai jis ir dabar būtų vystomas toliau.
Arns 2013-04-26 19:03
Jei ne konservatoriai, gal jau būtu pradėta statyti VAE dėka LEO projekto Įmonė įsteigta, įmonė išardyta. Visko būna. Ir geriau skaičiuoti ir sumokėti stabdant beprasidedantį procesą, negu išleisti visus pinigus ir galvoti kaip čia dabar į nuostolį dar labiau nesulindus. Ne toks objektas jog jo kam reikėtu taip, kad pabaigtą statyti perpirktu.
Kilgoras Trautas 2013-04-26 21:00
Aš tai nesuprantu kokia dar elektrinė, buvo referendumas nuspręsta, taškas. Kas čia per išvartymai prasideda, ko neklauso žmonių.
Creatium 2013-04-26 22:06
, LEO projektas buvo dar didesnė nesąmonė, negu VAE išvis nestatymas būtų
Shioks 2013-04-26 23:08
Cia yra kaip ir forumas, tai noreciau jusu paklausti kodel reikia statyti AE ? Kokia nauda mum is jos? Nes mano nuomone, ji mums neatsipirks, nes atsiras is kur pigiau gauti elektros energijos + maza tikimybe, kad uzsitersim aplinka su ja + bus praplauta simtai milijonu.
mobilunkas 2013-04-27 07:29
isivaizduokim zmogu, kuriam neuztenka pinigu nugriaut senam savo namui , kuris sutriuses, bet jis planuoja statytis nauja modernu nama. ka tokiu atveju galima sakyt? gyvenk pagal isgales. Arba galima gyvent kitu saskaita....
devyniaragis 2013-04-27 13:20
Jūsų analogijoje trūksta kintamųjų Valstybė turi daugybę interesų ir planų jiems įgyvendinti bei ribotas finansinės galimybes. Naturalu, kad galimybes įgivendinti konkretų planą nuliame jo eilė prioritetų saraše - jei jūsų minimas žmogus labai norėtų nugriauti prieštai buvusi namą, jis lengvai tai sau galėtų leisti. Tačiau vienas planas yra šiukšlių po savęs sutvarkymas, kitas - duonelė kasdieninė (valstybė, kaip sistema minta energija, o pinigai tik čekiai už ją). Be pastarosios pirmasis darbas gali būti paskutinis kurį žmogus padarė šioj žemėje, taigi ieškoma kompromiso. Valstybės biudžetas nuo žmogaus dar skiriasi tuo, kad jis šiuolaikiniame pasaulyje paprastai būna deficitis - tai yra siekiama išleisti viską ir dar pasiskolinti - norai visada didesni už kišenės galimybes. Kai pagalvoji, vėl gi naturalu, juk už valstybės iždo paskirstimo slypi milijonai rėkiančių burnų, o galvos kuriose tos burnos patalpintos stokoja valstybės mąstą atitinkančio strateginio mąstymo, kuris pasakytu, kaip išmintingai tvarkyti iždą. Na o su nepakankamai šviesiomis galvomis tenka skaitytis, gi demokratija, o įprastoje populiacijoje ne "šviesiausios lemputės" sudaro daugumą
Pumper 2013-04-27 13:38
Nereikėjo balsuoti už socdemus, kurių klapčiukai dar prieš antrą rinkimų turą pradėjo pasakoti, kad būtų geriau atominę statyti su kaimynais rusais (dabar to ir siekiama, Hitachi spirti na, o paskui pirkti "patikimesnį" Ivano reaktorių).
Pumper 2013-04-27 13:39
Panašiai kaip su saulės elektrinėm JAU praplauta?
Creatium 2013-04-27 14:00
Viskas priklauso nuo to, ko mes siekiame tolimesnėje perspektyvoje. Jeigu tik apsirūpinti energija - puiku, galim nestatyti. Nusipirkti visada bus iš ko, klausimas tik kaina ir kiekis. Tiesa, gali būti nusipirkti ir pigiau. Jeigu mūsų tikslas yra turėti savo energijos šaltinių, taip sumažinant priklausomybę nuo kitų šalių - tuomet savi pajėgumai reikalingi. O kokie jie bus - tą jau nusprendžia kaina ir jų patikimumas. VAE iš savų galimų generavimo šaltinių yra patikimiausia, gamintų pigiausią energiją ir ji būtų pastovi, stabili. O mūsų tikslas (energetinė strategija) - energetinė nepriklausomybė. Todėl vien dėl to mes turime statyti VAE. O čia pat gali pridėti ir tokius faktorius, kaip: - investicijos savame krašte (17 mlrd. Lt) - atitinkamai darbas saviems žmonėms (jeigu tokių bus) statant atominę, užsakymai mūsų įmonėms - Lietuvos įvaizdis, kaip galinčios įvykdyti tokį projektą, labai padidėtų. - bendradarbiavimas su Hitachi. Jie gamina ne tik reaktorius, bet ir įvairią medicininę ir kitokią įrangą. Turėti tokį partnerį yra labai geras dalykas.
mobilunkas 2013-04-27 14:38
investicijos savame kraste- tai jei nestatytume, tai juk tie 17 mlrd is Lietuvos nedingtu, jie butu panaudoti kitur, ir galim patys panaudot vejo jegainems, hidroelektrinems- na jei ekologai teigia kad uztvankos kenkia, tai galim numelioruot ezerus, ant ju pastatydami laikinas hidroelektrines . Is savu zmoniu mazai kas dirbs elektrinej, nes jau nebeturim nei paruostu darbuotoju, nei nauju ruosiam- zodziu dirbs japonai, statys irgi beveik tik japonai, o jei is ju reikalausim atsakomybes avarijos atveju, tai statys TIK japonai. Medicinines irangos dabar pilna- turi pinigu, pirk kiek tik nori. Kitas atvejis butu jei valstybe turetu daug atliekamu pinigu- tada atomine butu gera investicija. del atomines veikimo 60 m be gedimu irgi neplanuokim, nes ignalina veike tik 20 metu, niekas nezino kokie bus ES reikalavimai atominei energetikai po 20 metu
Creatium 2013-04-27 14:53
Verta pastebėti, kad Lietuvos dalis VAE būtų iki 7 mlrd. Lt, todėl dar 10 mlrd. iš esmės nuplaukia (tai būtų kitų investuotojų dalis). Kaip minėjau, tuos pačius pinigus tikrai galima panaudoti kitiems šaltiniams. Bet ar jie bus geriau atsiperkantys ir gamins pigesnę energiją ir užtikrins energetinį saugumą (AEI to padaryti negali) - klausimas. Jeigu nori nusausint ežerus, tai geriau jau skalūnus skaldyt O VAE specialistų mes turim (turėsim). Pradėjus konservatoriams vykdyti projektą, buvo pradėta ruoštis ir specialistų rengimui, t.y. buvo pradėtos ruoštis ar net buvo pradėtos vykdyti specialios programos atitinkamuose universitetuose. O kalbėdamas apie darbą joje, tai turėjau omenyje statybų metu. Japonai patys nestatys, nes didžioji dalis darbų yra nereikalaujantys didelių žinių (t.y. statybos). Kam reikėtų tikrai gerų specialistų - tai darbai ties pačiu reaktoriumi ar saugos sistemomis. Mūrijimo ir kt. darbai puikiai atliekami vietinių žmonių 'pagalba'. Dėl veikimo.. ABWR reaktoriai veikia bent 80% savo viso laiko. Kad Ignaline veikė tik 20 metų - tai čia jau jos problema. VAE reaktorius būtų keliom kartom naujesnis ir modernesnis. Reikalavimus taip pat viršytų pačius griežčiausius jau dabar esamus. O nestatyti vien dėl to, kad po 40 metų gali būtų nesveiki reikalavimai, tai.. tada ir atsinaujinančios energetikos negalima vystyti, nes ir jai reikalavimai gali būti labai labai griežti Na, o kalbėdamas apie bendradarbiavimą su Hitachi, tai nereikia suprasti tiesiogiai, kad pirksim tik iš jų. Aišku, kad pirksim tą įrangą, kuri bus tinkamiausia ir pigiausia. Bet esmė ta, kad bendradarbiaujant su tokiomis įmonėmis jos ne tik gali suteikti nuolaidų (pasiūlyti pigiau įsigyti), bet ir vykdo kartu bendrus projektus, žmonės turi galimybę stažuotis, mokytis ir t.t. Tai yra labai plati sfera. Ir tai tikrai nėra susiję tik su medicinine įranga.
Pumper 2013-04-27 14:55
Ir iš kur ištrauksi čia tuos 17 milijardų? Lietuva investuotų pati tik 6-7 milijardus - visi kiti pinigai Hitachi ir užsienio investicijos - to negausi statydamas malūnėlius, kurios užprotestuos kaimiečiai dėl šešėlinimo ar dar kokio š (kitas reikalas, pažiūrėk kiek elektra Vokietijoj paprango, kai pradėjo dotuoti vėjo elektrą, kurios efektyvumas max. 25 proc.).
mobilunkas 2013-04-27 15:42
tai jei mes imetam 6 mlrd , o uzsienis mums dovanoja 11 mlrd, tai kam apsiribot 1 elektrine? statom iskart 10 elektriniu tai visa Lietuvos skola pasidengsim uzsienio lesom Man tai toks jausmas kad tas investicijas anksciau ar veliau su 10 proc priedu turesim atiidirbt kaip minimum.... turbut nerasim tokio investuotojo , kuris aukosis del musu kad jam butu blogai , o svarbiausia kad mums padet galetu
kionig 2013-04-27 15:47
Creatium 2013-04-27 16:08
Niekas tų pinigų nedovanoja. Tai yra investicija. Kiti investuotojai gaus savo dalį, tą elektrą panaudos pas save arba parduos.
mobilunkas 2013-04-27 16:16
o jeigu zmones taip pirktu butus, kaip mes atomine statom. nusipirkai ir buto statytojas turi 20 proc tavo buto akciju, kaimynas is gretimo buto turi 20 proc, kaimynas is gretimo namo 22 proc tavo pirkto buto akciju, kaip tokiam bute gyvent?