VU bibliotekoje jau galima pasinaudoti 3D spausdintuvu  (2)

Vilniaus universiteto (VU) bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre pradėta teikti 3D spausdinimo ir skenavimo paslauga. Pasaulyje vis dar egzotišku laikomu 3D spausdinimu netrukus suskubo pasinaudoti pirmieji technologinius mokslus kremtantys studentai, skelbia tinklalapis Vilniaus universiteto naujienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D spausdinimas – trimačių objektų kūrimas specialia programine įranga ir jų gaminimas 3D spausdintuvu. Dėl didelės įrangos kainos ir proceso sudėtingumo 3D spausdinimas dar nėra labai populiarus. Kokybiškai paruošti maketą spausdinimui gali tik įvaldę gana sudėtingą programinę įrangą.

Tokia 3D objektų modeliavimui skirtą įrangą ir patį spausdintuvą jau turi naujoji VU biblioteka, kurios tikslas – šiuolaikinėmis ir studentams bei mokslininkams reikalingomis technologijomis palengvinti jų kasdienį darbą.

Moksle 3D spausdintuvas naudojamas prototipų kūrimui ir jų patikrinimui realybėje. Ne įprastą rašalą, o specialų plastiką naudojantis spausdintuvas per kelias valandas gali sukurti vienetinį, unikaliai suprojektuotą produktą.

Pirmasis bibliotekoje teikiama paslauga pasinaudojo būsimas VGTU absolventas. Jis savo baigiamajam darbui atsispausdino suprojektuotą detalę, kuri buvo pagaminta kiek daugiau nei per keturias valandas.

„Pirmasis blynas neprisvilo. Džiugu, kad mūsų pasirinkimas teikti šią paslaugą iš karto pasiteisino. Su 3D spausdintuvu studentai jau yra susipažinę, tad dažniausiai yra klausiama ne kaip jis veikia, o kiek viskas kainuoja. Kaina nustatoma pagal spausdinamo objekto dydį ir naudojamų medžiagų savikainą. Pavyzdžiui, pirmasis atspausdintas objektas kainavo apie 40 litų“, – pasakojo bibliotekos Elektroninių paslaugų skyriaus vadovė Julija Niauraitė.

3D spausdinimo ir skenavimo paslauga yra teikiama naujai atidarytame VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: