Nauja era: dizainas tampa svarbesnis už technologiją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Fobus 2013-06-23 15:52
Dizainas yra daug daugiau nei išvaizda. Tai ir paprastumas, ir patogumas, ir pojūtis liečiant. Estetika tėra maža dizaino dalis, kuri gali patraukti vartotojo akį, bet jo neprivers naudotis daiktu, jei dizainas bus prastas
moo 2013-06-23 17:09
Blogiausia, kai funkcionalumas yra aukojamas vardan dizaino. Dažnai prisidengiama S.Krug filosofija, neva vartotojo nereikia versti galvoti, ir tai būtų labai gerai, bet sumaišius tai su minimalizmo estetiniu suvokimu gaunasi bjaurus reikalas (iš trečio žvilgsnio) - gražus, bet nefunkcionalus produktas, kuriuo naudotis gali ir šimpanzė, o protingesniam ar reiklesniam padarui - bevertis.
w00xer 2013-06-23 17:38
visais laikais kazkas buvo aukojama dizaino vardan... Pvz, yra tikrai nedaug automobiliu, kuriuos pirma suprojektavo is mechanines puses ir po to ant jo pritaike dizaina. Tai cia viskas naturalu, nes pirmiausia gi viska parduoti reikia o siaip ir tu protingesniu vartotoju, kuriem dizainas produkte nera toks svarbus, palygint su simpanzem yra ne tiek ir daug
Creatium 2013-06-23 19:23
Visų pirma siūlau apsibrėžti kas yra dizainas, o tada kitus vadinti šimpanzėmis Nes jeigu protingas žmogus yra tas, kuris perka daiktą, kuriuo naudotis yra visiška kančia, tai ką žinau Dizainas - tai ne vien tik spalvos parinkimas. Tai ir daikto forma, medžiagos, jo esminių komponentų išdėstymas vartotojui patogiausiu būdu ir jau tik tada eina tokie dalykai, kaip spalva. Čia, žinoma, kalbant apie produktų dizainą. Todėl net patys elementariausi produktai, kuriuos vartoja visi greičiausiai buvo sukurti remiantis vienokiais ar kitokiais gero dizaino kriterijais.
moo 2013-06-23 20:00
Niekas nieko nevadino, tai buvo labiau paprastumo naudotis lygio apibūdinimas, nevarginant papildomomis funkcijomis Juk gali būti ir labai negražu, bet paprasta ir funkcionalu? Pagal LR įstatymus: Dizainas – tai viso gaminio ar jo dalies vaizdas, sudarytas iš gaminio ir (arba) jo ornamentikos specifinių savybių – linijų, kontūrų, spalvų, formos, tekstūros ir (arba) medžiagos. Klasikinis apibūdinimas, bet, mano nuomone, tikslus.
Creatium 2013-06-23 20:36
Tai atsilikęs aprašymas. Žinoma, kad gali būti negražu, bet funkcionalu. O tas funkcionalumas, ypač dabar, labai dažnai kuriamas tų pačių dizainerių. Tik, pastaruoju atveju, pats daiktas nebūna negražus. Kitą vertus, jeigu lyginsime su netolima praeitimi (10-15 metų atgal), negalima sakyti, kad tada nebuvo dizaino. Jis buvo, tik tuomet jis labai tiksliai atspindėjo tuometines tendencijas ir nebuvo taip plačiai išsikerojęs (va čia tinka LR įstatymo apibrėžimas).
moo 2013-06-23 21:36
Visiškai neatsilikęs. Pagrįsiu. Usability ("vartojiškumas") specialistai tapo kaip tarpinė tarp dizainerių ir technologų. Tai atskira sritis galinti dirbti tiek su dizaineriais ties su tech. specais. Anksčiau, ši dalis priklausė tik dizainui, bet dabar nebe. Todėl dizainas lieka dizainu o vartojiškumas - arba yra arba jo nėra. Arba yra tik jis. Arba jis yra su kažkuria iš dalių. Geras dizaineris, žinoma, įvaldys ir gerą usability, bet ne būtinai. P.S. apie softą kalbant.
Fobus 2013-06-23 21:50
Aš manau, kad toks aprašymas labai siauras. Nes realiai tai, kas dabar aprašyta įstatyme - yra mada, vaizdas, ornamentika, estetika. Tai nėra klasikinis aprašymas, tai yra kapitalistinės reklamos išvedinys šiems laikams. Va štai kaip design aprašo wikipedia: Design is the creation of a plan or convention for the construction of an object or a system (as in architectural blueprints, engineering drawing, business process, circuit diagrams and sewing patterns) Vien estetika nėra dizainas, jis taip pat apima ir funkcinę, ekonominę, sociopolitinę sferą, kaip kad apibendrinta wiki. Todėl niūrios perpektyvos, jei tikrai bus pradedama konkuruoti pagal tavo dizaino supratimą...
Fikcija 2013-06-23 22:01
Visos mados laikinos ,o kokybe amzina
moo 2013-06-23 22:16
Nepamiršk, kad žodis "design" anglų kalboje turi itin plačią reikšmę - nuo "dėlioti" iki "kurti" ar "konstruoti". Ir, tikrai niūrios, sutinku, bet mes kalbame apie technologijos vs. dizainas.
Creatium 2013-06-24 12:07
yra viena labiausiai populiarėjančių sąvokų, kuri 'apibrėžia' dizainą, kaip socialinio ir ekonominio poveikio dalyką. T.y. dizainas jau nebėra tik anksčiau minėta forma ir spalva. Dizainas dabar turi žymiai didesnę įtaką žmonių gyvenimui, negu atrodo. Dizainas daugeliu atveju dabar sprendžia problemas, o ne tik parenka spalvas. Kaip ir architektai po truputį pereina prie problemų sprendimo, o ne tik pastatų nubraižymo. Ir į tai įeina ir krūva, atrodytų, nelabai susijusių dalykų: nuo medžiagų iki jų kokybės.
Mumblefluff 2013-06-24 13:37
Visiška tiesa, kad išvaizda yra tik viena dalis dizaino. Kalbant apie pramoninį dizainą bent. Apskritai dizaine svarbiausia forma, o nuo formos labai priklauso funkcionalumas. Ne veltui dizaineriai visada rašo funkcines analizes kažkam dizainą kuriant.
Paprastas_zmogus 2013-06-24 14:12
Desing is not how something looks, it's how it works.
Fobus 2013-06-24 14:53
Labai gera TED apie dizainą: http://www.ted.com/talks/john_hockenber ... gners.html
1337 2013-06-24 16:25
Pasaulyje daugeja kvailiu ir tuo paciu auga dizaino, o ne funkcionalumo paklausa. Akivaizdi koreliacija
Dantee 2013-07-11 23:46
Tai kad apskritai yra retenybė, nors ir poreikis joms yra didelis.