Požiūrį keičianti LANVA interneto piratus vilios legaliais filmais bei muzika  (6)

Interneto piratus gąsdinusi, gaudžiusi ir bausti bandžiusi Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) žada iš budelio virsti auklėtoja. Tokį vaidmenį atliks naujoji LANVA pirmininkė Dina Adomavičiūtė, kuri teigia šiuo metu „gesinanti gaisrus“ organizacijoje, tačiau jau rudenį visuomenė turėtų išvysti pirmuosius darbo vaisius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„LANVA reikėtų pabandyti atsikąsti dalį rinkos iš piratų, nes jie dabar turi monopolį internete“, – tokia pokalbio metu D.Adomavičiūtės pasakyta frazė bene geriausiai atspindi naujus organizacijos tikslus, siekius ir planus.

LANVA pirmininkė žada skirti kur kas daugiau dėmesio internetui, bet, kitaip nei jos pirmtakas, piratų negaudys. Visų pirma, asociacija susikurs padorų interneto puslapį, profilius socialiniuose tinkluose, inicijuos švietėjiškus projektus, kuriais bus aiškinama apie piratavimą ir jo daromą žalą, o vėliau dienos šviesą turėtų išvysti platforma, kurioje bus siūlomi legalūs filmai ir muzikos įrašai.

Netikėti pokyčiai

„Keisime strategiją. Ji bus paremta pagrindine mintimi, kad reikia šalinti ne pasekmes, o priežastis. Todėl toks vienetinis gaudymas pasyviųjų ar aktyviųjų piratų nedavė daug rezultatų, juo labiau, kad tokia veikla turėtų užsiimti ne asociacija, o atitinkamos struktūros, tarkime, policija. Tai ne tik nedavė rezultatų, bet ir sudarė priešišką LANVA įvaizdį. Šiuo metu ji įsivaizduojama kaip koks budelis. Iš tiesų taip nėra, asociacijos paskirtis nėra tokia“, – aiškina advokate dirbanti D.Adomavičiūtė.

Ji teigia pastebėjusi, kad ir išsilavinę žmonės, net kai kurie teisininkai, nesugeba atskirti piratinių puslapių nuo legalių. Vieni mano, kad žiūrėdami filmus tiesiogiai internetu, bet jų neatsisiųsdami, elgiasi teisėtai; kiti sąžinę jaučiasi nusivalę susimokėdami nelegalios svetainės valdytojui. „Žinoma, visa tai yra neteisėta. Žmonės nežino tokių elementarių dalykų“, – pastebi pašnekovė.

Todėl visų pirma LANVA imsis švietėjiško vaidmens. Asociacija tikisi šįmet paleisti informacinio-pramoginio pobūdžio tinklalapį, orientuotą į moksleivius ir studentus, kuriame bus pateikiama informacija apie piratavimą, jo daromą žalą, vyks konkursai, žaidimai ir kt.

Kitas LANVA projektas intriguoja dar labiau. „Šis projektas šiuo metu yra mintyse ir popieriuje. LANVA dalyvauja vienos įmonių grupės veikloje ir siekiame projektui finansavimo – ar Europos Sąjungos, ar Lietuvos. Jei jį gausime, tai turėtų būti didelio masto, profesionaliai padarytas projektas, skirtas muzikai, filmams“, – užsimena D.Adomavičiūtė. Jei viskas vyks sklandžiai, naujoji platforma dienos šviesą gali išvysti dar iki 2015 metų.

Taikysis prie pasikeitusios situacijos

Kodėl LANVA netikėtai nusprendė pakeisti veiklos kryptį? Naujoji vadovė teigia buvusi nustebinta, kad jos ir asociacijos narių nuomonė šiuo klausimu sutapo – gaudyti piratus yra ne jų, o policijos darbas. „Susitikus pirmą kartą, kai buvau pasiūlyta kandidatuoti, net nustebau – nedažnai taip būna, kad mintys sutampa. Asociacijos narių iki tol nepažinojau ir pati LANVA man atrodė, kaip ir kitiems žmonėms iš šalies, kad čia pirmininkas laksto su policija po nelegalias prekyvietes, – kalbėjo D.Adomavičiūtė. – Policija dabar yra šiek tiek pamokyta, jei jie patys to norės – jie tai darys. Mes specialiai to neįtakosime. Aš piratų gaudymu tikrai neužsiimsiu.“

Naują LANVA veiklos kryptį ji lygino su rinkodara, tik ja bus siekiama ne padidinti pardavimus, o keisti žmonių nuomonę. „Tam tikra prevencinė veikla bus vykdoma, kas liečia įspėjimus ir panašiai – kad žmonės žinotų, jog jie elgiasi blogai. Bet represinių priemonių nesiimsime“, – sakė pašnekovė.

Pati LANVA pirmininkė mano, kad „piratauti“ nėra gerai, bet supranta to priežastis ir pripažįsta, kad ignoruoti pasikeitusios situacijos negalima, tad belieka prisitaikyti. „Viskas prasideda nuo vartotojų – jei jų nebūtų, nebūtų ir tinklalapių. Jei vartotojas įpranta atsisiųsti filmą internetu, jis tą ir daro. Tokia žmogaus prigimtis. O LANVA'i reikėtų pabandyti atsikąsti dalį rinkos iš piratų, nes jie dabar turi monopolį internete. Esu tikra, kad dalis žmonių, pasyvieji piratai, tokie yra todėl, kad jie arba nežino, arba neturi kito pasirinkimo. Reikia pripažinti, kad žmogus yra tinginys ir darys kuo paprasčiau, taigi reikia jam pabandyti suteikti galimybę elgtis kitaip“, – sako D.Adomavičiūtė.

LANVA neatmeta galimybės, kad į asociaciją ateityje bus priimta daugiau narių, taigi jie neapsiribos tik filmais ir muzikos įrašais – juk „piratauti“ galima ir kompiuterines programas, knygas, žaidimus...

Paklausta, ar nebuvo svarstoma naikinti LANVA ir kurti naują asociaciją, ar bent keisti jos pavadinimą, D.Adomavičiūtė šypteli: „Man iš principo nepatinka tie feniksai, kurie prisikelia prieš tai bankrutavę. Man atrodo, sąžiningiau tiek prieš visuomenę, tiek prieš narius ištaisyti klaidas, kurios buvo padarytos. O koks jau pavadinimas yra, toks yra.“

Jos teigimu, iš LANVA pirmininko pareigų atsistatydinęs Vytas Simanavičius, kuris teisme prisipažino platinęs narkotikus, asociacijos veikloje nebedalyvaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(10)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: