JAV išbandė rekordiškai toli skriejantį artilerijos sviedinį (Video)  (0)

Jungtinių Valstijų karo laivynas pranešė liepos pradžioje išbandęs naujos kartos 155 mm artilerijos sviedinį LRLAP (Long Range Land Attack Projectile), skirtą karo laivų pabūklams. Skelbiama, kad šis sviedinys iš esmės išplės laivyno artilerijos sistemų smogiamąją galią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak JAV karo laivyno atstovų, „White Sands Missile Range“ poligone buvo iššauti 4 LRLAP sviediniai. Skelbiama, kad jie visi sėkmingai išlėkė iš artilerijos pabūklų, pagavo GPS sistemos signalą, įveikė 83 kilometrų atstumą ir tiksliai pataikė į nurodytus taikinius. Pabrėžiama, kad bandymų metu tiksliai suveikė ir programuojami šių sviedinių sprogdikliai.

Anksčiau Jungtinių Valstijų laivynas buvo pranešęs apie sėkmingą ankstesnių bandymų etapą, kai LRLAP sviediniai buvo iššauti net už 116 kilometrų. LRLAP sviedinių bandymus planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.

LRLAP yra 155 mm aktyvusis reaktyviniu būdu valdomas sviedinys su dvigubai didesniu šaudymo nuotoliu, nei kitų to paties kalibro laivyno artilerijos pabūklų. Jis skirtas itin tiksliam antžeminių ir antvandeninių taikinių naikinimui, prireikus tokių sviedinių salvėmis gali būti suteikta artilerijos parama puolamųjų operacijų metu. Pranešama, kad pirmiausia LRLAP sviediniai bus įtraukti į AGS pabūklų kovinį komplektą: šiais pabūklais apginkluoti DDG 1000 klasės kreiseriai.

Pasak JAV kariškių, neatmetama galimybė tokius sviedinius naudoti ir sausumos artilerijos sistemose.

LRLAP sviedinys sveria 104 kg, yra 220 cm ilgio ir turi 11 kg kietojo kuro spartintuvą. Iš esmės toks sviedinys yra valdoma raketa, kuri iššaunama iš artilerijos pabūklo. Tačiau LRLAP sviediniai yra žymiai lengvesni ir pigesni, nei, pavyzdžiui, ATACMS tipo raketos, be to, kaip ir jos gali šaudyti į maždaug 140 km atstumu esančius taikinius. LRLAP sviediniais bus galima iš karo laivų apšaudyti priešo pakrantes nesibaiminant atsakomosios jų pabūklų ugnies.

Pasak specialistų, jei pavyks LRLAP sviedinius panaudoti ir sausumos artilerijoje, jos galimybės smarkiai išaugs. Bandymų metu LRLAP sviediniais šaudė net praėjusio amžiaus 7-ąjį dešimtmetį pagamintos savaeigės haubicos M-107.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(3)

Komentarai (0)