JAV bendrovės vadovas: nesinaudokite amerikietiškų IT bendrovių paslaugomis  (2)

JAV bendrovės „Lavabit“, teikusios elektroninio pašto paslaugą, vadovas nusprendė staiga nutraukti bendrovės veiklą. Šią paslaugą, kuria, kaip manoma, naudojosi JAV slaptųjų tarnybų paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas, teikiančios bendrovės vadovas viešai pareiškė, kad nebendrininkaus su valstybe nusikaltimuose „prieš Amerikos žmones“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lavabit“ paslaugos teikimas nutrauktas praėjusį ketvirtadienį.

Pagrindinė savybė, kuria „Lavabit“ stengėsi išsiskirti iš konkurentų ir sudomino apie 350 000 naudotojų – tai saugumo priemonės. Tačiau, panašu, kad bendrovei atmetus JAV teismo orderį, reikalaujantį bendradarbiauti su JAV valdžios struktūromis stebint vartotojų susirašinėjimus, jai teko nutraukti veiklą. Tai yra pirmas kartas, kai JAV bendrovė nusprendė verčiau nutraukti veiklą nei vykdyti valdžios reikalavimus leisti stebėti klientus, rašo „The Guardian“.

„Buvau verčiamas priimti sunkų sprendimą: tapti bendrininku nusikaltimuose prieš Amerikos žmones arba apleisti beveik dešimtmetį sunkaus darbo ir uždaryti „Lavabit“, - savo bendrovės svetainėje rašė vadovas Ladaras Levisonas.

L. Levisonas sakė, kad dėl valdžios pateiktų ribojimų jis negali paaiškinti kokia buvo tiksli įmonę ištikusios krizės priežastis.

„Manau, turėtumėte žinoti kas vyksta – pirmoji pataisa turėtų garantuoti man žodžio laisvę tokiose situacijose, kaip ši. Deja, Kongresas išleido įstatymus, kurie teigia priešingai. Dabartinėje padėtyje negaliu pasidalinti savo pastarųjų šešių savaičių patirtimi, nors ir dukart pateikiau prašymus šiai informacijai paviešinti“, - sakė įmonės vadovas.

„Ši patirtis pamokė mane vieno labai svarbaus dalyko: kol Kongresas neisiėmė veiksmų ir nėra stipraus teisinio precedento, labai primygtinai rekomenduočiau nepatikėti savo privačių duomenų jokiai bendrovei, kurios fizinė veiklos vieta yra JAV“.

Privatumo saugojimo šalininkai šį sprendimą pavadino beprecedenčiu: „nesu girdėjęs apie jokią kitą situaciją, kuomet paslaugos teikėjas nuspręstų užsidaryti, o ne paklusti teismo orderiui, kuris, jų manymu, prieštarauja konstitucijai“, - sakė „Electronic Frontier Foundation“ teisininkas Kurtas Opsahlas.

Kitas saugių interneto paslaugų teikėjas „Silent Circle“ ketvirtadienį pareiškė, kad nebeteiks šifruoto pašto paslaugos „Silent Mail“. Tinklaraščio įraše bendrovė pareiškė, jog nors kol kas nėra gavę vyriausybės reikalavimo perduoti visą turimą informaciją, jie gali numatyti, kas laukia ateityje.

Keletas technologijų bendrovių, kurios dalyvauja JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) informacijos stebėjimo tinkle, yra pateikusios oficialius prašymus panaikinti slaptumo reikalavimus, neleidžiančius paaiškinti savo klientams kokie tiksliai veiksmai atliekami ir kokia informacija pateikiama saugumo agentūrai.

„Be privačių įmonių bendradarbiavimo NSA duomenų rinkimo galimybės stipriai sumažėtų“, - sakė buvęs NSA duomenų kriptoanalitikas Williamas Binney.

Manoma, kad E. Snowdenas buvo „Lavabit“ klientas. Laiškas, liepos viduryje kvietęs žurnalistus atvykti į E. Snowdeno spaudos konferenciją Šeremetjevo oro uoste, atkeliavo iš „Lavabit“ adreso.

Nors L. Levinsonas apie savo bendrovės uždarymą daug nepasakojo – svarbu paminėti, kad jis savo pareiškime nė karto nepaminėjo NSA – jis informavo, jog yra pasiryžęs imtis teisinių priemonių.

„Jau pradėjome ruošti dokumentus, reikalingus kovai už Konstituciją apeliaciniame teisme. Palankus teismo sprendimas suteiktų galimybę atgaivinti „Lavabit“, - rašė L. Levisonas.

K. Opsahlo teigimu, tai, kad ruošiamas pareiškimas apeliaciniam teismui, reiškia, kad vyriausybėj jau yra išdavusi orderį „Lavabit“ duomenims. „Manau, bendrovė užsiėmė labai drąsią poziciją. Esu tikras, kad toks sprendimas turės finansinių pasekmių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (2)