Operatyvios atminties rinka subrendo. Laukiame monopolijos?  (1)

Kompanija IC Insights atliko kompiuterinės atminties rinkos ir šiai produkcijai gaminti skirtų išlaidų analizę. Visa tai leido padaryti išvadą, kad praėjus 43 metams po to, kai buvo išleistas pirmasis operatyvios atminties modulis, rinka pasiekė savo brandą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš dalies tai pastebima ir dėl to, jog didžiąją dalį atminties mikroschemų gamina vos trys kompanijos – Sasmung, SK Hynix ir Micron. Visi kiti atminties rinkos žaidėjai priversti sparčiai persiorientuoti į nišinius produktus, arba apskritai pasitraukti iš žaidimo.

Kitos kompanijos, išskyrus minėtą trejetą, negali svajoti apie savo gamyklų plėtrą arba perėjimą prie pažangesnių technologinių procesų. Toliau žaidime dalyvaus tik „šaunusis trejetukas“.

Iš pateiktos diagramos nesunku matyti, kad 2013 metais tikimasi pamatyti minimalų santykį tarp DRAM rinkos kainos ir gamybos plėtros išlaidų. Šis rodiklis sumažėjo iki 11,9%, nors dar visai neseniai, kai kompiuterių rinka didžiavosi augimu, šis skaičius siekė 42%.

Tuomet apie 10 didžiausių atminties rinkos žaidėjų investavo nemažas sumas į gamyklų atnaujinimą, tuo tarpu DRAM mikroschemų kainų nekeldavo – nuostabūs konkurencijos laikai. Rinkos branda visam tam padarė galą. Tikimasi, kad lyginant su 2012 metais, šiemet DRAM kaina išaugs apie 40%. Tai padidins atminties rinkos apimtį 28% iki $33,7 mlrd.

Ar vartotojui reikalinga tokia branda, kuri gali pavirsti į nerašytą monopoliją. Akivaizdu, kad vartotojų niekas neklaus. Vidutinė operatyvios atminties modulių kaina auga, tuo tarpu investicijos į gamybos tobulinimą ir plėtrą mažėja. Matyt, kitokios tendencijos artimiausiais metais nematysime.

Iki 2017 metų, analitikų teigimu, rinkos apimties ir kapitalinių išlaidų santykis svyruos ties 15-20% riba. Tad ankstesnės ugnelės nematysime, tuo tarpu pagrindinė intriga vyks tarp kompanijų SK Hynix ir Micron, kurios sieks užimti DRAM gamintojų reitingo antrą vietą.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: