Lenktynės su laiku, tiriant Sirijos chemines atakas  (10)

Rugpjūčio 21 d. Sirijos sostinėje Damaske cheminiais ginklais nužudyti nuo 200 iki 1400 žmonių. Šie vertinimai dar nebuvo patvirtinti nepriklausomų šaltinių, bet jeigu duomenys pasitvirtins, šios žudynės būtų didžiausia cheminio ginklo ataka nuo Saddamo Husseino vyriausybės tūkstančių kurdų nunuodijimo dujomis Irano ir Irako karo pabaigoje 1988 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmuota medžiaga su atakos aukomis rodo, kad buvo panaudoti cheminiai ginklai. Ataka prieš sukilėlių valdomą rytinę Damasko dalį buvo įvykdyta anksti ryte trečiadienį.

Ji pratęsia sąrašą 13 ankstesnių numanomų cheminio ginklo panaudojimo atvejų, atliktų prezidento Basharo al-Assado pajėgų Sirijoje.

Šį atveją reikia ištirti kuo skubiau. „Tai yra idealus momentas surinkti pavyzdžius, kadangi nuo atakos praėjo tiek nedaug laiko.“ The Guardian sakė Ralfas Trappas, nusiginklavimo konsultantas. „Jie gali gauti nepakitusią medžiagą – pavyzdžiui, pirmąją dieną galima rasti dar nepakitusio zarino.“

Po kelių dienų chemikalai ima irti, bet netgi tada cheminiai testai kartu su aukų apžiūromis gali parodyti tikslų įvykio vaizdą.

JT ginklų inspektoriai Sirijoje tiria kitus teiginius apie cheminio ginklo panaudojimą, be kol kas neturi leidimo ištirti naujausio incidento. JAV, JK ir Prancūzija yra vienos iš 35 JT narių, pareikalavusių, kad inspektorių komandai būtų leista aplankyti įvykio vietą ir surinkti įrodymus. Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad, jei Sirijos vyriausybė neturi ko slėpti, „ji užtikrins, kad JT komanda nedelsiant ir netrukdoma pasiektų įvykio vietą“.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškė esąs sukrėstas nutikimo, ir po skubaus JT Saugumo tarybos susitikimo, padėjėjas sekretorius generolas Janas Eliassonas pasakė reporteriams: „Regime būtinybę ištirti tai kuo greičiau; nesvarbu, kokios būtų išvados, tai demonstruoja rimtą įtampos augimą su sunkiomis humanitarinėmis ir žmogiškomis pasekmėmis.“

Amnesty International ir kitos tarptautinės organizacijos sako, kad, jei įtarimai pasitvirtins, ataka yra karo nusikaltimas.

Pernai metų liepą Sirijos vyriausybė pripažino sauganti cheminius ginklus, bet visada neigė juos naudojusi. Tačiau šių metų birželį JAV pareiškė esančios įsitikinusios, kad Assado pajėgos naudojo tokius ginklus praeitais metais nedidelio masto atakose.


Michael Slezak
New Scientist, 2013–08–22

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (10)