Alternatyviosios energetikos perspektyvos Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvall 2013-09-10 09:37
ENMIN - leiskit dvigubus skaitliukus ,ir tukstančiai stogų užsidengs saules panelemis .Nereikia jokio supirkimo , gaminiesi sau,atsiperka jau ir per 5 metus.
Kailis 2013-09-10 12:06
manau tas variantas kad kiekvienas didesnis miestas turėtu po savo biokuro, vėjo ar saules elektrine yra daug geresnis, nes kilus karui ar kokiai stichinei nelaimei nenukentėtu elektros tiekimas.
nondescript 2013-09-10 13:54
Pritariu, nemanau, kad ta atominė išvis kada atsipirktų, kol pastatys (žinant mūsų statymo tempus ir pinigų plovimą) jau ir technologija pasens ir pačios elektrinės galiojimo laikas jau bus į pabaigą.
Arns 2013-09-10 13:59
nondescript, nei technologijos pasens nei galiojimo laikas sutrumpės. Tik kad labai brangus tokiai šaliai projektas.
immortallt 2013-09-10 15:16
Kailis, yra toks dalykas, kad elektros tiekimą reikia balansuoti. Negali gaminti kiek nori ir vartoti kiek nori, turi būti lygu, kitaip viskas išsijungia. Arns, manau turima omeny, kad per 10 metų kol pastatysi, tai bus technologiškai nebeefektyvu, ir ta pati vėjo ar saulės energetika bus pigiau, lengviau ir greičiau diegiama nei atominė + absoliučiai saugu ir reali nepriklausomybė.
Kailis 2013-09-10 16:37
immortallt, mano mintis buvo kad prie kiekvieno miesto butu po elektrine ir kad ji turėtu papildoma generatorių( kad ir varoma iškastiniu kuru), kad būtų galimybė jį įjungti kritiniu atveju, kad nebūtų elektros tiekimo trukdžių. manau kad taip būtų saugiau, nes nebūtų elektros tiekimas sutelktas vienoje vietoje, kaip atomines elektrines atveju. nesu aš elektrikas ir tikrai nežinau visų elektros tiekimo niuansu, bet žiūrint iš saugumo pozicijos manau geriau turėti daug nedideliu elektriniu po visa Lietuvą nei viena didelę. Taip būtų lengviau palaikyti pastovų elektros tiekimą visai Lietuvai.
Rili11 2013-09-10 17:40
Pažadėjau sau, kad daugiau nedalyvausiu šiose beviltiškose diskusijose, bet taip nervas suėmė... Kodėl apie energetiką garsiausiai kalba tie, kurie apie tai nieko neišmano, siūlydami savo bredovas idėjas tik dar labiau blogindami ir taip jau nepavydėtiną situaciją. Nediskutuosiu su komentatoriais, bet ir rašinėlio autoriaus nusikalbėjimas neįtikėtinas: turėsime daug brangiai apmokamų darbo vietų, kurios gamins pigią energiją? Gal atsipeikėkit...
Nerkashis 2013-09-10 17:59
Kailis, elektrinę pastatyti, dar nereiškia tapti energetiškai nepriklausomais. Visų miestų elektrinės turėtų būti sujungtos el. tinklais. Pagestų viena, reiktų kompensuoti kitomis. Jau nekalbu apie linijų, trafų, jungtuvų, šinų apsaugos sistemą. Dar pridėkim tinkamo dažnio palaikymą. Ir taip Litgrid pyksta ant malūnininkų. Tai kainuotų kaip VAE pastatyti ir, manau, daugiau. Geriau pradžiai apsiriboti foto elementais ant stogų, o paskui galima žiūrėti giliau.
immortallt 2013-09-10 18:07
Kailis, pasikartosiu, balansavimas turi būti idealus, kitaip blackout, po kurio atkurti tiekimą prireikia iki 3 parų. Lengviau idealiai vienodą greitį palaikyti didelės fūros, kur inercija vaidina didelį vaidmenį, ar kokio motociklo, kur svoris itin mažas? Panašiai ir elektros tinkluose, kur kuo mažesnė vartotojų bazė, tuo jautriau viskas. Dar toliau, vėjo ir saulės energetika nepastovi. Tą nepastovumą sumažinti gali geografiškai plačiau išbarstant. Ir kaip tik pasaulyje yra tendencija didinti integraciją tinklų. O saugumą duoda "užžiedinimai", kelios jungtys tarp stočių ir pan. Jei jau karui ruoštis, tai reiktų biški apsiraminti. Koks tikslas kariauti Europoje kažkam? Net jei kalbam apie Rusiją. Jinai tikrai nesiverš į Baltijos šalis, nes net jei nebūtų karinio konflikto, Rusija prarastų prekybos partneres, o kas tada? Tada badas Rusijoje. Karas tarp išsivysčiusių šalių visiškai neapsimokantis ir niekaip neatsiperkantis dalykas, nes žemė nėra tiek vertinga, kiek kapitalas. Karas persikėlė į prekybą šiais laikais, tarp išsivysčiusių šalių.