Išmanieji miestai pagal IBM: prognozuojamos vamzdynų avarijos, tiksliai suderinti gatvių remontų darbai (Video)  (0)

IBM pristatė naujas priemones, leidžiančias analizuoti miesto infrastruktūros generuojamus duomenis ir geriau tenkinti gyventojų poreikius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visame pasaulyje didmiesčiai sprendžia augančio gyventojų skaičiaus, senstančios infrastruktūros ir mažinamo biudžeto iššūkius. Kartu su „Išmaniųjų miestų“ programoje dalyvaujančiomis savivaldybėmis IBM parengė universalius nestruktūruotų duomenų (angl. Big Data) analizės įrankius, kurie padeda efektyviau planuoti miesto valdymą, tiksliau prognozuoti remonto darbus ir pagerinti paslaugų teikimo efektyvumą. 

IBM parengti įrankiai veikia debesų kompiuterijos pagrindu. Toks modelis leidžia sumažinti investicinius ir technologijų diegimo kaštus: programoje dalyvaujantys miestai gali pradėti naudoti integruotus IBM įrankius netgi nedideliems projektams su nedideliais biudžetais ir už paslaugas moka tik tiek, kiek išteklių panaudoja.

Naujosios priemonės gali būti panaudojamos itin skirtingose miestų veiklos srityse: infrastruktūros planavimo įrankis leidžia prognozuoti biudžeto poreikius dideliems investiciniams projektams. Renginių valdymo sistema susieja visus mieste vykstančius renginius, padeda numatyti su jais susijusias galimas transporto grūstis ir planuoti miesto paslaugas. Vandens tiekimo efektyvumo analizė gali pagerinti miesto vandentiekio darbą ir padidinti infrastruktūros ilgaamžiškumą, sutaupyti energijos bei sumažinti vandens nuostolius.

Galėdamos aiškiai matyti infrastruktūros – kelių ar vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžių – būklę ir analizuoti priežiūros kaštus, miestų tarnybos gali iš anksto planuoti remonto darbus. Pavyzdžiui, naujoji infrastruktūros vertinimo programa surenka atskirus sistemų rodmenis ir gali numatyti, kur ir kada labiausiai tikėtina vandentiekio ar kanalizacijos avarija. Jei toje vietoje buvo planuojama atnaujinti asfalto dangą, tikslingiau prieš tai sutvarkyti ar visiškai pakeisti po žeme esančius nebepatikimus miesto komunikacijų mazgus. Tokie koordinuoti miesto tarnybų veiksmai leidžia sutaupyti infrastruktūros vystymo lėšas.

###

Įdomūs faktai:

  • Konsultacijų kompanijos „McKinsey&Company“ vertinimu, optimizuojant viešąją infrastruktūrą pasauliniu mastu galima sutaupyti 1 trilijoną JAV dolerių per metus.
  • McKinsey ekspertai skaičiuoja, kad 2013 – 2030 m. miestų infrastruktūros vystymui reikės 57 trilijonų JAV dolerių.
  • 60 procentų buičiai naudojamo vandens tiekiama į didmiesčius.
  • Pasaulio banko duomenimis, geriamo vandens nuostoliai dėl nuotėkių ir vagysčių kasmet siekia 14 milijardų JAV dolerių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: