Ketvirtadaliui „Windows“ kompiuterių naudotojų Lietuvoje kitąmet kils problemų  (39)

Trečiadienį Vilniuje vykusioje technologijų konferencijoje „Techday 2013“ korporacijos „Microsoft“ atstovybės Lietuvoje vadovas Kristijonas Kaikaris priminė, kad kitąmet bus nutrauktas „Windows XP“ operacinės sistemos palaikymas, todėl jos naudotojų laukia apsisprendimo metas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Microsoft“ duomenimis, Lietuvoje „Windows XP“ tebėra įdiegta maždaug kas ketvirtame kompiuteryje (24 proc. arba apie 150 tūkst. darbo vietų). Daugiausia tai – smulkios ir vidutinės įmonės bei namų vartotojai.

„Kitų metų balandžio 8 dieną baigiasi operacinės sistemos „Windows XP“ techninio palaikymo periodas. Iki tos dienos su „Windows XP“ reikia atsisveikinti ir teks nuspręsti, kaip elgtis su įrenginiais, kuriuose ji įdiegta“, – sakė K.Kaikaris.

Nutraukus techninį palaikymą jos naudotojai nebegaus jokių operacinės sistemos atnaujinimų, papildymų, klaidų ištaisymų. Vartotojai turi tris pasirinkimus: senuose kompiuteriuose įdiegti naujesnę „Windows“ versiją ar kitą operacinę sistemą (pvz., „Ubuntu“); įsigyti naujus kompiuterius, kuriuose jau būtų įdiegta operacinė sistema; arba toliau naudoti „Windows XP“ prisiimant visą riziką (pradedant saugumo skylėmis, baigiant programų nesuderinamumu).

„Windows RT“ neatsisakys

Renginio spaudos konferencijoje taip pat buvo trumpai pristatyta naujoji „Windows 8.1“ operacinė sistema (daugiau apie ją galite sužinoti čia). „Windows“ vadovas Baltijos šalims Andres Sirelis teigė, kad ji yra ne tik gerokai saugesnė, bet ir ypač funkcionali – vartotojų pageidavimu į ją buvo sugrąžintos daugelis „Windows 7“ funkcijų, kurių pasigesta ankstesnėje „Windows 8“ versijoje.

A.Sirelis informavo, kad esami „Windows 8“ naudotojai gali patys nemokamai įsidiegti šį atnaujinimą, atsisiuntę jį iš „Windows Store“, tačiau jei to nepadarys, per mėnesį atnaujinimas jiems bus įdiegtas automatiškai.

Be to, jis pareiškė, kad nemažai kritikos sulaukusi „Windows RT“ operacinė sistema nebus marinama. „Tai yra labai stipri ir svarbi „Windows“ strategijos dalis ir ši operacinė sistema suteikia geriausią patirtį dirbant mobiliaisiais įrenginiais. Tai liks dalimi „Windows“ ekosistemos“, – sakė A.Sirelis.

„Windows RT“ nėra tokia funkcionali kaip „Windows 8.1“. Bene didžiausias „Windows RT“ trūkumas yra tai, kad ji leidžia naudoti tik „Windows Store“ esančias programėles, o kitoms „Windows“ versijoms skirtų programų nepalaiko. Nors šioje platformoje yra gerai pažįstamas darbastalis, šiame režime galima naudoti tik jau įdiegtas programas, tokias kaip „File Explorer“, „Internet Explorer“ ir „Office RT“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(8)
(0)
(1)

Komentarai (39)