LED apšvietimas greitai taps praeitimi, pasitikite lazerius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nukainotas 2013-11-21 12:01
Ką reiškia tas „2000 kartų našiau“?
SaMaras 2013-11-21 12:55
Na mano supratimu tai turima omenyje kad lazerio rezonatoriuje šviesa juda tarp veidrodžių ir pati su savim rezonuoja.. nežinau nei kiek procentų nei ką bet spėju iš ten tas "našumas" atsiranda.. tik tiek kad lezerių šviesa labai jau siauro sprektro... tai kad nors kiek padoriai būtų galima apšviesti reikės sudėtingų sprendimų..
Pausla 2013-11-21 13:14
na manau šnekama apie šviesos stiprį. Palygink 200mW lazerį su 200mW lemputę. Toks lazeris galėtų degint popierių ir drąsiai apakint žmogų, kai lemputė nieko praktiškai neapšviestų.
Shanti 2013-11-21 13:30
Prie ko cia Edisonas? Juk jis tik voge idejas is Teslos.
Dzeux 2013-11-21 14:39
k, visų pirma našumas: ko gero žinai, kad kaitrinės lemputės naudingumo koeficientas (santykis išspunduliuojamos šviesos galios su suvartojama elektros galia) yra labai mažas. Tą šiek tiek taiso halogeninės lempos, kur šis koeficientas gerokai didesnis. LED'uose, teoriškai įmanomi atvejai, kada momentaliai šis koef. didesnis ir už 1. Faktiškai - žinoma taip nėra, ir dėl to jie kaista ir pan... Šiuo atveju lazeriuose tas naudingumo koef. iš tikro gali būti pasiekiamas gana nemažas. Nors tie 2000 kartų - bet kokiu atveju nuleidžiami iš lempos ir neaišku kaip juos gauna. Siauras spektras- sprendžiama problema, jei turi dispersinę aplinką. Pvz žalią lazerį su vienu bangos ilgiu, panaudoji žadinti emisijai iš kokios nors plievelės. Jei perspinduliavimo dažniai yra platau spektro, gali gauti gana platų intensyvumo pasiskirstymą raudonos spalvos link. 1000mW lazeris jau yra 3B kategorija - tiesioginė spinduliuotė negrįžtamai žaloja regėjimą. Tačiau turėk omeny, kad jei išsklaidysi tuos 2W, dideliame plote ir dar plačiame spektre, o idealesniu atveju ir nekoherentiškai - žalos akims tikimybė labai sparčiai mažėja prie nykstamai mažos. Edisonas minimas kaip istorinis personažas, kurio dėka JAV dujiniai žibintai gatvėse pakeisti elektra. Nors Teslos genialumo, tikrąja ir nenuvalkiota to žodžio prasme, neigi negalima, tačiau ar/kiek Edisonas vogė - yra sunkus klausimas. Faktas, kad Teslai atvykus į JAV, jis daug ką įrodė pats. Tai, kad jo mintimis remiantis kažkas keista - nėra vagystė.
Rytis55 2013-11-21 18:31
Autorius kažkur nugrybavo,- ar su vertimu ar kitaip... Efektyvumas paprastom kaitrinėm lempom yra apie 2%, LED - 4%-18% (teorinis siekia iki ~40%), fluorescencinės lempos - 7% - 9%. Lazeriniams diodams jis yra panašus į LED. Gryna lazerio šviesa tikrai niekada neatstos apšvietimo vien dėl savo koherentiškumo, pasireiškiančiu tuo, kad apšviesti objektai visada turės vadinamą speklinę struktūrą (vaizdas visada mirgės taškeliais.) Yra būdų to išvengti fluorescencijos pagalba: UV lazerio spinduliuotę perdirbti į platų nekoherentinės spinduliuotės spektrą, kaip tai daroma ir su LED (~baltos šviesos LED). Bet teorinis efektyvumas dėl to dar labiau mažėja. Taigi, stebuklų čia laukti tikrai neverta. Aišku, dėl šviesos įvedimo į šviesolaidžius - optines skaidulas, efektyvumo su lazeriu niekas negali varžytis: jis gal tikrai apie 2000 kartų geresnis nei naudojant LED - gal tai originalaus straipsnio kūrėjai turėjo galvoje.
Suplysus_kojine 2013-11-23 21:52
Labai senei turiu ideja, kambary pasidaryt tokį apšvietimą su optinėm skaidulom... Tik gaila, kad susidaro nemaža kaina to įgyvendinimui... Klausimas biškiuka ne į temą, ar kasnors girdės apie lazerinius televizorius, nes vienu metu čia apie juos buvo labai rimtai kalbama, o pastaruoju, metu nutilo