Mokslininkai žada iškasamos naftos eros pabaigą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kailis 2013-12-19 09:06
Skamba fantastiškai, o kaip bus iš tikrųjų bus matyti.
Jomajo 2013-12-19 10:16
elektromobiliu eros pabaiga?
immortallt 2013-12-19 10:18
to Jomajo, centralizuotai pagaminta elektra visad bus efektyviau išgauta. Jau nekalbant apie taršą. Taip pat netikiu, kad gamyba jau bus tokia pigi. Jau buvo apie padangų perdirbimą rašyta, kur savikaina berods 30US$ gaunasi, tai neblogas pelnas liktų. Deja kažkaip sąvartynuose padangų nemažėja.
bahuriux 2013-12-19 10:50
Miskas jums padekos, jei naudosit benzina ir dyz kura is tokios naftos. Tai juk yra 100% atsinaujinantis energijos saltinis ir gamyba netersianti aplinkos. Beto anglies bendras ismetimo/sugerimo balansas = 0. Kazkaip pergerai skamba, kad butu tiesa. Edit: Is naftos ir gamtiniu duju juk gaminamas ne tik kuras, bet ir drabuziai, trasos, plastikai ir kitos chemines medziagos. Tai ir visa zemes tarsa butu lygi beveik 0, su salyga kad perdirbsim visas atliekas.
andriulis 2013-12-19 10:52
immortallt - viskas savo laiku. Kažkada šiukšlės buvo šalutinis civilizuoto pasaulio produktas, o dabar šiušlės įgauna pagreitį.
immortallt 2013-12-19 11:07
va kaip bahuriux pastebėjo - pramonei naudoti, tai galbūt. Bet vietoje kuro VDV, vis tiek ateis galas. Kas dėl dumblių auginimo, tai vis tiek imlu kapitalui. Aišku, būtų nuostabu, kad tai būtų pigiau nei nafta, bet na būkime realistais, kol kas nebus. O su laiku žinoma, kad pakeis žaliavinę naftą, bet pramonėje. Energetikoje yra efektyvesnių būdų.
Justas116 2013-12-19 12:53
Iš vienos pusės gerai tai, kad technologija yra neįtikėtinai gera alternatyva tradiciniams naftos išgavimo būdams. Tai taip pat turėtų apskritai sumažinti iškastinio kuro vartojimą. Tačiau jei toks kuro gavimas įsitvirtins, gali iškilti ir nemažai problemų. Kad ir koks ekologinis benzinas ar dyzelinas būtų, reakcijos produktas vis tiek CO2. Toks naftos išgavimas tikriausiai taip pat pristabdys alternatyvių energijos šaltinių plėtojimą, nes atrodo technologija turi didelio potencialo išspręsti ateinančio naftos deficito problemą.
bahuriux 2013-12-19 13:12
Problema nr1 naftos kaina tokiu atveju nukris iki 20$ ir maziau (dabartine verte) uz bareli ir sita technologija, bus nukelta ateinantiems 50-250 metu. Bet toki koziri reikia tureti. Tik man atrodo mes neisnaudosim visos naftos, nes pasikeis technologijos. Deginant ekologiska kura CO2 zinoma issikiria. bet dumbliai augdami ta CO2 suvalgo, tai = 0 emisijai.
immortallt 2013-12-19 15:00
Bahuriux, teisus dėl CO2, bet dėl kainos prognozavimo, na nereikia būti fantastu... Jei net prie 150$ nesugebėjo niekas sukurti technologijos, tai tu jau apie 7x mažesnę kainą kalbi. Iškastinės naftos 50 metų jau neužteks. Bent jau ne VDV varyti, nes kainos būtų tokios, kad akumuliatorių kasmet naują galėtum imti.
bahuriux 2013-12-19 15:34
Del kainos tereikia, kad stori amerikosai susimazintu savo masinu variklius iki europinio lygio ir barelis kainuotu dabar 12$. Cia kazkoks ekspertas taip pasakojo. As ta ir kalbu, jei tik sita technologija prades taikyti ir uzims bent 10% naftos rinkos, tai naftos kaina kris drastiskai iki tokio lygio, kad sita technologija neissilaikys be subsiduju. Nebent deti akciza naftos produktams ir nedeti akcizu sitai naftai is dumbliu. Lengvai isgaunamos naftos yra 50-80 metu, o apskritai 250 metu su perspektyva, kad dar nera atrasti visi telkiniai tokie kaip arktyje ir tt. Paskui dar galima is angliu daryti sintetini benzina, naudoti dujas ir tt.
technologas 2013-12-19 17:43
Svarbiausia - nepaskaičiuota viso proceso kaina ir naudingumas Dumblių auginimo problemos - jei auginsime atvirame prūde, juos gali užteršti/ėsti bele kas, blogos dumblių rūšys, visokie žvėriukai. O auginant uždaruose fotoreaktoriuose - kaina gerokai išauga. Dabar, pvz., apyšvariai, valgymui tinkantys dumbliai kainuoja ~5$/kg ir nemanau, kad pigs, brangstant energijai, kaip čia kai kurie svajoja. Pasvajoti aišku gražu, jau seniai turėjome elektromobiliais važinėti, ar bent kuro elementų varomomis mašinomis, o čia - trys tūkstančiai nioliktas technikos stebuklas, kuris neturi ateities
Justas116 2013-12-19 20:05
Na taip, tiesa, nesuvokiu, kaip aš tokį dalyką praleidau :| Dumbliai - ne medžiai, atsinaujina palyginti žaibiškai
immortallt 2013-12-19 20:44
Bahuriux, iš kur tokias kainas ir tokius rezervus ištraukei. Dujų yra tokiai trukmei, bet ne naftos. Naftos bus gerai jei pakaks 30 metų. Po to bus tokios kainos, kad jos bus, bet naudos tik nepakeičiamiems dalykams. Esmė ta, kad jau dabar pradėti eksploatuoti brangesni gręžiniai. Aišku, jei staiga kristų naftos poreikis, kaina varytų stipriai žemyn, bet tai būtų tik momentinė kaina, o ne ilgo laiko. Kitas dalykas, amerika negali per dieną sumažinti naftos poreikį, nes reikia iš esmės pertvarkyti autoūkį, o ir šiaip jų nuvažiuojami atstumai didesni, viešojo transporto sąlyginai mažai ir pan. Ir kol mažėtų paklausa JAV, tol didėtų Azijoje. Tad 12$ čia tik drambliuko svajonės.
Algucis R 2013-12-19 21:13
Jei apie kainas, tai kaip blogai ir sunku gyvent bebūtų dabartinė kaina ko gero normali. Kolūkių laikais jis nekainavo beveik nieko, todėl jį pildavo tiesiog į griovius. Dabar transdporto daug daugiau, o padaugėtų dar dvigubai, tai būtų katastrofa.
shift 2013-12-19 23:18
Kodėl vis aklai kartojama ta pati dogma? O gal naftos klodai pasaulyje susidarė irgi per trumpą laiką? Ar laboratoriniais tyrimais yra pastebėtas dumblio savaiminis mineralizavimasis į naftą? Pagal informaciją straipsnyje, peršasi išvada, kad jei vandenyno gelmėje gautume pakankamai masyvų Žėmės plutos įtrūkį, realu, kad "užsikurtų" neblogas dumblių mineralizacijos reaktorius.
stiklas 2013-12-19 23:31
dauguma isikibe ta posaki, kad naftos teliko 50 metu. nemanau kad tai tiesa, tas metu skaicius apskaiciuotas labai primityviai, skaiciuojant dabar eksploatuojamu telkiniu "turi" ir dalinant is sanaudu. o bet taciau neatrastu telkiniu yra daugiau nei atrastu, tad gavyba su laiku tikrai brangs, bet uzteks tos naftos musu amziu nugyventi tai laisvai. o iki to laiko jau vazinesim visi su mini branduoliniais reaktoriais masinose, kuriu pildyti kuru nuo gamybos nereiks visa masinos eksploatacijos laikotarpi, tad naftos naturaliai nebereiks tokiu kiekiu.
immortallt 2013-12-20 00:16
Neatrasti telkiniai dažniausiai neatrasti, nes itin sudėtinga gavyba arba maži telkiniai, kuriuos brangu eksploatuoti. Sakai labai primityviai? Galima sudėtingiau. Įvertiname poreikio augimą.
technologas 2013-12-20 11:35
dar bus naftos pasaulinėje rinkoje, bet jos nenusipirksi (neįpirksi), nes >milijardas darbščių kinų tikrai laimės rinkoje prieš kelis milijonus lietuvių "vadybininkų".
bahuriux 2013-12-20 11:55
technologas, kas tau sake, kad naftos gavyba turi dideti ir dideti ir dideti? Automobiliai darosi ekonomiskesni usa ir eu. klimatas syla todel maziau sunaudojama sildymui, beto siltinami pastatai tai dar mazesnis poreikis ir dar del maftos produktu brangumo naudojamos dujos,malkos ir silumos siurbliai. Beto dar uzejo krize ir dar sumazejo vartojimas. Apskritai cia vartojimas sumazejo, o ne gavyba. Ir tavo tie grafikai labai jau trumpo laiko. Betkokiu atveju, galesim (nes anksciau, ar veliau teks) dumblius auginti, arba gerus akumus deti i masinas vietoj kuro baku.
immortallt 2013-12-21 10:51
bahuriux, pamiršai, kad gerai gyvena 1/6 pasaulio populiacijos. Likę 5/6 vejasi ir didėja vartojimas. Kinijoje krizė greičiausiai pasireikš suletėjusiu augimu iki kokių 3% nuo įprastų 9-10%. Indija lėčiau auga, bet ir auga. Viso populiacijos ten 2/6. O kur dar kitos šalys. Vartojimas pasireiškia ne tik per energetiką, daug naftos sunaudojama ir gamyboje. Tad 50 metų niekaip netempsim. Dujų tokiam laikui dar gal užteks (įprastinių gamtinių), nes jų vartojimas irgi prognozuojama, kad kils - laivyba perkelta ant dujų vietoje dyzelio.