JAV karinis laivynas nuo vasaros bus apsiginklavęs lazeriais  (5)

Vos ne kiekvieną dieną tenka susidurti su faktais, kurie kažkada buvo tik mokslinės fantastikos knygose aprašyti objektai ar reiškiniai. O ateinančią vasarą realybe turėtų tapti ir dar vienas fantastų labai mėgstamas objektas – lazerinis ginklas. Juos į savo karo laivus turėtų pradėti montuoti JAV karinis laivynas. Tikinama, jog lazerių paskirtis – ginti laivus nuo bepiločių orlaivių ir elektrinių ginklų, šaudančių viršgarsinio greičio šoviniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tai dar ne viskas – per dvejus metus ketinama laive išbandyti ir elektromagnetinį „railgun“ tipo ginklo prototipą (lietuviškai jį teisingiausia būtų vadinti elektromagnetine patranka).

JAV kariniam laivynui visi šie fantastiški aparatai reikalingi ne iš noro pasipuikuoti, o, kaip bebūtų keista, taupymo sumetimais. Mat, lyginant su raketomis ir protingomis bombomis, lazerių ir „railgunų“ naudojimas tekainuoja grašius, be to, jais galima pyškinti be perstojo ir baimės, kad baigsis amunicija.

„Šie ginklai iš esmės pakeis kovos būdus“, – sakė karinio laivyno nukreiptos energijos ir elektrinių ginklų sistemų programos vadovas kapitonas Mike'as Zivas.

Laivyno lazerinė technologija buvo ištobulinta tiek, kad laive „USS Ponce“ jau šią vasarą bus pastatyta prototipinė sistema, kuriai valdyti pakaks vos vieno žmogaus.

Kieto kūno lazerinės sistemos yra nukreiptos į tai, ką JAV karinio laivyno vadovybė vadina „asimetrinėmis grėsmėmis“. Joms priskiriami bepiločiai lėktuvai, greitaeigiai kateriai ar jų grupės, visos potencialios grėsmės karo laivams Persijos įlankoje, kur bus dislokuota plūduriuojanti lazerio bazė – „USS Ponce“.

„Railgunai“, kurie jau yra išbandyti ant kieto paviršiaus, užtaisą išmeta 6-7 kartus didesniu už garsą greičiu – tai yra greitis, pakankamas rimtai žalai sukelti. Karinis laivynas šio tipo ginklus vertina kaip pamainą įprastiniams dideliu nuotoliu šaudantiems ginklams.

Tačiau abi šios sistemos nėra idealios – jos turi trūkumų.

Lazerių efektyvumas prastėja jei lyja, jei ore esama dulkių arba atmosferoje esama turbulencijų. O „railgunas“ ryja milžiniškus elektros kiekius kiekvienam šūviui, sakė Leksingtono instituto (JAV) gynybos analitikas Lorenas Thompsonas.

„Karinis laivynas teigia, kad rado būdą naudoti lazerius ir esant prastam orui, bet sunku neabejoti, kad šių ginklų veiksmingą nuotolį sumažins debesys, dulkės ar krituliai“, – sakė analitikas.

Kita problema – laive generuoti tiek energijos, kad jos pakaktų „railgunui“.

Naujas karinio laivyno eskadrinis minininkas „Zumwalt“, statomas Meino valstijoje, yra vienintelis laivas, kuriame generuojama pakankamai elektros energijos „railgunui“. Šis radarams nematomas laivas turi prie dujų turbinos prijungtus generatorius, kurie sukuria net 78 megavatus galios. To pakanka vidutinio dydžio laivui – ir daugiau nei pakankamai „railgunui“.

Trijų DDG-1 000 klasės laivų (šiai klasei priklauso ir „Zumwalt“) technologijas veikiausiai paveldės ir ateities kariniai laivai, tikina programos vadovas, kapitonas Jamesas Downey.

Inžinieriai kuria ir akumuliatorių sistemą, kuri gali saugoti pakankamai energijos, kad „railgunu“ galėtų atsišaudyti ir dabar naudojami laivai.

Abu šie ginklai yra vertinami dėl to, kad mažina eksploatavimo kaštus.

Kiekviena raketa, kuri yra JAV kariniuose laivuose, kainuoja bent po 1 mln. JAV dolerių, todėl kartais gali būti tiesiog per brangu ginti laivą priešiškoje aplinkoje, kurioje priešai naudoja nepilotuojamus lėktuvus, artileriją, raketas ir artileriją.

Lazerio veikimui reikia apie 30 kilovatų elektros galios – nors ateityje veikiausiai reikės triskart daugiau. Bet kokiu atveju, vienas lazerio šūvis tekainuoja kelis dolerius.

Naująją amerikiečių ginkluotę galima visai artimai palyginti su tuo, ką matome mokslinės fantastikos filmuose – na, kad ir „Žvaigždžių karų“ serijoje. Ir tikras, ir filmuose rodomas lazeris gali nukreipti energijos spindulį, kuris taikinį sudegina kiaurai ar bent jau pažeidžia jautrią elektroniką. Tačiau, skirtingai nei filmuose, tikrojo lazerio spindulys nėra matomas žmogaus akiai.

Nusitaikymo sistema užfiksuoja taikinį ir paleidžia galingą kaitros spindulį. „Poveikis taikiniui matosi, bet pats spindulys – ne“, – sakė M. Zivas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (5)