Lietuvoje nusileido papildomi 6 JAV naikintuvai (Video)  (8)

Šeši Jungtinių Valstijų naikintuvai F-15 C „Eagle“, kuriais stiprinama Baltijos šalių oro policijos misija, Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje pasirodė ketvirtadienį apie 14 val. Jie papildys šiuo metu NATO oro policijos misijoje dalyvaujančius keturis JAV naikintuvus F-15 C „Eagle“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šešiais naikintuvai stiprinama NATO oro policijos misija Baltijos šalyse. Kartu Šiauliuose nusileido ir du kuro papildymo ore lėktuvai KC-135, jie atskraidino naikintuvus aptarnausiantį personalą – per pusšimtį žmonių.

Įprastai NATO misiją atlieką keturi naikintuvai. Su ką tik atskridusiais papildomais naikintuvais susidaro jau dešimt. Lietuvos karinių oro pajėgų bazės vadas Vidmantas Raklevičius teigia, kad tiek lėktuvų dar nebuvo per visą NATO gyvavimą Baltijos šalyse.

Vadas tvirtina, kad Karinių oro pajėgų bazė pajėgi aptarnauti dešimt naikintuvų. Jis teigė, jog bazė „užsiaugino raumenis ir su šia užduotimi susitvarkys, tačiau nežinia, ar tai nepareikalaus iš valstybės didesnio finansavimo.

Nesibaiminama ir dėl angarų trūkumo. Naikintuvai sovės po atviru dangumi. Jiems pakenktų tik ledas ir sniegas.

V.Raklevičius mano, kad nauji šeši naikintuvai Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje NATO misiją atliks iki gegužės pradžios, kuomet keisis misiją atliekanti šalis: „Tikiuosi, kad jie atvyko su tikslu – patruliuoti ir skraidyti.“

Papildomus naikintuvus JAV į Baltijos šalis siunčia reaguojant į susiklosčiusią situaciją regione ir siekdamos pademonstruoti ilgalaikį JAV įsipareigojimą sąjungininkų bei visos Europos saugumui.

NATO pajėgų junginio vadas Šiauliuose Markas Sadleris sakė, kad Baltijos šalių aljansas paprašė sustiprinti pajėgas regione. Naikintuvai atskrido iš Didžiosios Britanijos.

Kovo 4 d. vyko Aljanso šalių konsultacijos pagal Šiaurės Atlanto sutarties 4-ąjį straipsnį, kurių metu buvo sutarta tęsti ir stiprinti krizės Ukrainoje poveikio NATO saugumui vertinimą, glaudžiai bendradarbiauti ir konsultuotis.

Naikintuvai iš arčiau

2010 m. pabaigoje tuometinis NATO oro policijos Baltijos šalyse misijos pamainos vadas, pulkininkas leitenantas Connoras Blackwoodas pristato vieną galingiausių ir pavojingiausių pasaulyje naikintuvų F-15 C "Eagle".

Pačiam Connorui Blackwoodui teko dalyvauti karinėse misijose. Jo naikintuvas pažymėtas žalia žvaigždute. Tai reiškia, kad jis numušė priešo lėktuvą per karinę operaciją.

„Naikintuvas F-15 - 1984-ųjų gamybos. Jis dalyvavo operacijoje „Audra dykumoje“. Taip pat buvo sąjungininkų pajėgų dalis 1999-aisiais, - pasakoja Connoras Blackwoodas, svajojęs nuo vaikystės tapti naikintuvo pilotu. Tai mano mėgstamiausias naikintuvas. Jis labai galingas.“

Naikintuvas F-15 C "Eagle" turi daugiau galios negu pats sveria. Lėktuvas gali pakilti vertikaliai ir kildamas didinti greitį. Nors jis buvo suprojektuotas 7 dešimtmečio pabaigoje, o pagamintas 8 dešimtmetyje, šis modelis ore yra sunkiai įveikiamas. Vaizdo reportaže panaudota medžiaga iš dokumentinio filmo apie naikintuvus F-15.

Oro policijos misija vykdoma iš Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: