Buvęs Karinių oro pajėgų vadas Zenonas Vegelevičius: „Lietuva gali būti okupuota per pusvalandį“  (22)

Buvęs Karinių oro pajėgų vadas Zenonas Vegelevičius TV3 laidai „Savaitės komentarai“ sakė, kad Rusijos vykdytos pratybos ir įsiveržimas į Ukrainą rodo, jog Lietuvai kyla reali grėsmė. Pasak jo, mūsų šalyje nekalbama, ką reiktų daryti, jei okupantai įžengtų ir į Lietuvos teritoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Jūs pažįstate Rusiją – iš kurios pusės ji galėtų įvykdyti agresiją prieš Lietuvą?

– Puolimo veiksmai, kaip ir gynybos, turi būti suplanuoti. Tam ruošiamasi. Ne veltui daug metų Rusijos kariuomenė tyliai, ramiai prie Uralo ir Tolimuosiuose Rytuose vykdydavo mokymus. Jie irgi turėjo tam tikrą tikslą – įsitikinti, kiek pajėgi jų kariuomenė judėti, kokiais atstumais turimos priemonės leidžia permesti karines pajėgas.

Praėjusių metų mokymai buvo generalinė repeticija prieš tai, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje.

– Ar tai, kad mokymai vyksta šalia Baltijos šalių, jums kelia nerimą?

– Tai tiesioginė grėsmė iš karto bet kuriai valstybei, nes niekas negali žinoti, koks bus kitas žingsnis.

– O koks būtų tas žingsnis, jei būtų nusižengta mokymų planui ir įvykdyta agresija prieš Lietuvą?

– Nusižengęs planui žmogus atsirastų už įstatymų ribų. Prisiminkim Lietuvos ir Lenkijos istoriją – Želigowskio maištą Vilniaus krašte, vėliau kito generolo maištą prieš Čekiją. Kariuomenės dalis tampa ne kariuomene – ima ginklus, techniką ir eina daryti tvarkos, kaip ją supranta.

Tada legitimi valdžia už juos tarsi neatsako. Dabar panaši situacija ir Kryme, kur Rusija sako, kad čia veikia vietiniai savigynos būriai.

Paklauskim, iš kur jie atsirado, kas juos finansuoja, iš kur karinė technika? Tokios technikos turguje nenusipirksi.

– Rusijos laivynas gali įplaukti į Lietuvos teritoriją?

– Tai ne didžiausia bėda.

– O kokia didžiausia?

– Didžiausia bėda yra tai, kad Rusija gali sukurti tokią situaciją viename ar kitame regione, kur mūsų valdžia negalės normaliai valdyti. Lygiai tas pats, kas dabar vyksta Ukrainoje.

– Krašto apsaugos ministras džiaugiasi, kad mes neturim lietuviškų naikintuvų, nes jeigu rusai numuštų amerikietišką, pasaulis sureaguotų greičiau. Ar pritariate tokiai pozicijai?

– Jeigu mes norime būti pirmieji, nuo kurių prasidės Trečiasis pasaulinis karas, tai galime ir taip fantazuoti.

Vargu ar pasaulyje jo kas nors norėtų. Ginklų yra tiek, kad būtų galima sunaikinti visą pasaulį. Valstybę turi valdyti mazochistas, kad norėtų išprovokuoti tokį konfliktą. Galiausiai, toje grandinėje dar yra daug saugiklių.

Vis dėlto, jeigu kita šalis yra tiesiogiai provokuojama, tai kas žino, kam neišlaikys nervai. Kas toliau darysis, yra neįmanoma prognozuoti, todėl to visos valstybės vengia. Visi nori gyventi.

– Jūs netikite Trečiuoju pasauliniu karu?

– Aš viliuosi, kad jo nebus, bet mažesni konfliktai, provokacijos, teritorijų perskirstymas – visiškai įmanomas dalykas.

– Paskelbiama karinė padėtis Lietuvoje. Kaip vyktų šis procesas?

– Jeigu taip įvyktų, tikrai kiltų sumaištis. Kiekvienas pilietis turėtų žinoti, ką jis turi daryti tokiu atveju. Bet apie tai šiandien Lietuvoje visiškai nekalbama. Taigi kiltų chaosas. Vieni bėgtų kažkur į kaimą bulvių pasiimti, kiti sėstų į mašinas sprukti kažkur toliau. Kovoti net nereikėtų, nes visi išsilakstytų.

– Kada ateitų NATO pagalba?

– Yra įvairūs apskaičiavimai. Kai kurių skaičių negaliu atskleisti. Jie yra slapti. Aišku tiek, kad laiko neužtektų.

Užpuolusi šalis visą laiką turėtų pranašumą. Tam, kad užpultum, užtenka pusės valandos, ir mes jau turėsim visą svetimos kariuomene nusėtą teritoriją. Adekvačiai sureaguoti laiko reikia žymiai daugiau.

Susidaro situacija, kai mes turim kariauti šalies viduje. Vilnius būtų paverstas Groznu. Kur labiausiai ginsimės, ten bus didžiausi sugriovimai. Jei net ir būsime atkovoti, netektys bus labai didelės.

– Kuri vieta yra jautriausia Lietuvai – Kaliningrado siena ar siena su Baltarusija?

– Šiuo metu jautriausia Kaliningrado sritis, bet ne ką mažiau pavojingesnė yra ir Baltarusija. Atstumai nuo Rusijos visais atvejais nėra dideli.

Kai sakoma, kad mūsų teritorijoje negali tiek, kiek reikia, kariuomenės tilpti, tai pažiūrėkime, kiek jos yra Karaliaučiuje.

Galų gale, pažiūrėkime, kiek jos yra mažesnėje Estijoje. Trigubai mažiau žmonių turinti valstybė turi didesnę ir geriau ginkluotą kariuomenę negu mes.

– Ar tikite, kad Rusija įvykdys provokaciją prieš Lietuvą?

– Ne tikiu, o bijau, kad tai gali įvykti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(2)

Komentarai (22)