Nauji lęšiai su grafenu leis lengvai matyti ir tamsoje  (0)

Naktiniai matymo prietaisai egzistuoja jau kuris laikas, tačiau dėl jų dydžio prietaisus specialių operacijų metu dažniausiai naudoja tik profesionalai. O kas jei naktinio matymo prietaisus galima būtų sujungti su lęšiais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa tai gali būti pasiekta netolimoje ateityje, nes šiuo metu JAV mokslininkai jau atlieka tyrimus, rašo independent.co.uk. Tyrėjai naudoja grafeno kontaktinius lęšius tam, kad užfiksuotų visą infraraudonųjų spindulių spektrą, taip pat ir įprastą, ultravioletinių spindulių šviesą.

„Galime padaryti taip, kad ši technologija būtų labai kompaktiška, – sako Mičigano universiteto kompiuterių inžinerijos profesoriaus asistentas Zhaohui Zhongas. – Technologiją galima įmontuoti ant kontaktinių lęšių ir sujungti su išmaniuoju telefonu.“

Dabartinės naktį leidžiančios matyti technologijos reikalauja nepatogios šaldymo įrangos, kad detektoriams nepakenktų jų pačių išskiriama šilumos radiacija, o grafenu paremti modeliai detektorius atvėsinti gali panaudojus vos kelis sluoksnius atomo storio medžiagų.

Pačios efektyviausios naktį leidžiančios matyti technologijos veikia užfiksuodamos šviesos spektro infraraudonųjų spindulių dalį – tai yra objektų skleidžiamą šilumą, o ne šviesos atspindėjimą.

Z.Zongas svarsto, kad infraraudonuosius spindulius galintys užfiksuoti grafeno lęšiai bus panaudoti ne tik kuriant naktinio matymo prietaisus. Technologija taip pat galėtų padėti gydytojams stebėti kraujotaką prieš tai pacientui neatliekant jokių papildomų tyrimų. Tai nėra rentgeno spinduliai, bet išradimas visai arti to.

Ankstesni mėginimai naudoti grafeną naktinio matymo prietaisuose buvo nesėkmingi dėl jo intensyvumo tam tikroms šviesos spektro dalims. Mičigano universiteto mokslininkų tikslas buvo sudėti kelis grafeno sluoksnius, juos atskirti izoliuojančiu barjeru ir į apatinį sluoksnį skleisti elektros srovę.

Kontaktiniai lęšiai nuolatos atkreipia žmogaus galimybes norinčių praplėsti mokslininkų dėmesį. Kiek anksčiau „Google“ sukūrė lęšių prototipą, kurie galėtų išmatuoti cukraus kiekį kraujyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(0)
(3)

Komentarai (0)