Robotai-krabai atskleis dar nepažintą povandeninį pasaulį (Video)  (0)

Kosmosas yra ne vienintelė mokslininkų iki galo neperprasta erdvė. Didžiulės neatrastos teritorijos plyti giliai jūros dugne, mūsų pačių planetoje. Tačiau tai gali greitu metu pasikeisti dėka milžiniškų robotizuotų krabų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios monstriškos mašinos kūrėjai teigia, kad tai giliausiai galintis nusileisti ir didžiausias pasaulyje povandeninis robotas. Sveriantis 635kg, „Crabster CR200“ ropoja jūros dugnu, kaip tikras vėžiagyvis ir naudoja sudėtingą mechanizmą savęs stabilizavimui. Manoma, kad robotas gali būti naudojamas mokslinių tyrinėjimų projektuose bei po vandeniu esančių konstrukcijų tvirtinimui, pavyzdžiui, vamzdžių, naudojamų naftai ir dujoms tiekti.

Koncepcijos vaizdo įraše, kūrėjų komanda nurodė, kad robotas gali paimti įvairius daiktus ir sukrauti juos į dėtuvę, kuri primeną burną. Nors reali versija vis dar tam nepajėgi.

Dėl savo dydžio ir svorio, robotas taip pat gali būti naudojamas nardymui povandeninėse srovėse, nes tvirtai stovi ant šešių kojų ir sugeba išlaikyti savo kūno kontrolę stipriame vandens sraute, praneša PopSci. Krabas turi 11 kamerų, įskaitant akustinę, skirtą pagal atsispindindinčias garso bangas orientuotis drumzlinuose vandenyse. Prietaisas realiu laiku fiksuoja tarp 4 ir 30 kadrų per sekundę vaizdo medžiagą. 

 
 

Koncepcijos brėžinys atskleidžia, kad robotas turi spalvotą HD kamerą, kuri gali priartinti bei patikrinti povandeninius objektus iš arti ir siųsti duomenis atgal 500 metrų ilgio kabeliu, kuris taip pat leidžia operatoriams kontroliuoti krabą iš viršaus. Pagal planą, robotas gali įvertinti greitį ir judančio vandens kryptį, taip pat nuolat pranešti apie savo buvimo vietą jūros dugne.

„Crabster CR200“ naudodamas sonarus gali sukurti savo aplinkos 3D žemėlapius. Jo maksimalus greitis 1,6 km/val. Robotą sukūrė Korėjos vandenynų mokslo ir technologijų instituto inžinieriai. Praėjusią vasarą jie baigė pirmąją povandeninę misiją.

(22)
(0)
(0)

Komentarai (0)