Sukurtas ekranas iš rūko (Video)  (0)

Bristolio universiteto (D. Britanija) mokslininkai ir inžinieriai pranešė sukūrę originalų stalinį monitorių, kuris vietoj ekrano naudoja vandens rūką. Toks monitorius gali rodyti 3D objektus ir keisti žmonių bei kompiuterių sąveikos pobūdį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tipo monitorius naudoja ore paskleistų mažų vandens lašelių terpę, kurioje projektoriumi rodomas erdvinis arba plokščias atvaizdas. Žiūrintys į tokį ekraną gali sukioti ir pertempinėti vaizdą, perdavinėti jį iš rankų į rankas paprastais judesiais. Pasak universiteto atstovų, ekranas gali atvaizduoti ir dvimačius objektus, o dėl to, kad rankoms nėra kliūčių, sąveika su atvaizdu tampa paprastesnė.

Monitoriui skirtas stalas sudarytas iš rūko gamybos mašinos (tai talpa su vandeniu ir specialūs ventiliatoriai), projekcinio ekrano, vaizdo kamerų ir projektorių, kurie ant stalo paviršiaus sukuria tam tikrą interaktyvią lentą. Joje rodomi dvimačiai atvaizdai, kuriuos galima „ištraukti“ iš ekrano ir „pakabinti“ ore, tai yra, naudoti vaizdo projektavimo į vandens rūką galimybę.

Pasak šio išradimo autorių, toks ekranas palengvina kelių žmonių, kuriems reikia keistis įvairiais duomenimis, pavyzdžiui, elektroninėmis lentelėmis ir 3D atvaizdais, bendrą darbą. Jie mato vienas kito veiksmus ir gali operatyviai perduoti būtinus duomenis. Toks ekranas esą iš esmės paspartina persijungimą iš individualaus prie grupinio darbo. Pranešama, kad toks funkcionalumas turėtų praversti kariškiams ar ypatingųjų situacijų valdymo štabų darbuotojams.

Ekrano iš rūko raiška nėra didelė, bet jis, pasak specialistų, yra paprastesnis gaminti ir naudoti nei atitinkami operatoriaus panardinimo į virtualią tikrovę įrenginiai. Pranešama, kad Bristolio universiteto naujovė bus pristatyta šį mėnesį Kanadoje vyksiančioje parodoje „ACM CHI 2014“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)