Proveržis: Ukrainai dujas tieks Vokietija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

O_O 2014-04-16 14:43
Galvojat Putka to nebus numatęs? Netikiu.
uodas 2014-04-16 16:19
Vokietijai tiekia Rusija, o Vokieitja perparduoda. ir Gazpromui gerai, nes vokiečiai mokūs, o ka darys Vokiečiai, kai Ukraina nemokes?
immortallt 2014-04-16 17:26
Vokietija iš Rusijos berods ~35% gauna, likusios iš kitur. O Ukrainai dujas pabrangino dėl kitų priežasčių. Ir šalis nemoki dėl tos pačios Rusijos kaltės.
Arns 2014-04-16 17:50
immortallt, nereik skleist erezijų, Ukrainai kainos buvo specialiai mažinamos, dabar, kai atviru tekstu siunčia tolyn, baigėsi geri laikai. O skolas jie kaupėsi ir prie 285, ir prie 200 ir net prie 170 dolerių kainos už tūkstantį kubinių metrų. Anot Jeceniuko, Ukrainai "priimtina" kaina - 200 dolerių. Tie patys vokiečiai, kažkur už 400 dolerių perka dujas ir sugeba atsiskaityti.
Kilgoras Trautas 2014-04-16 19:38
per Ukrainą. O Gaspromui ir taip teks leisti kainas, manau ne iš gero gyvenimo ir perspektyvų Gaspromas bando atnaujinti, anksčiau laikyta, nerentabilu projektą su Kiniją. O Kinija nesutinka prisidėti prie projekto finansavimo, jei dujų kaina bus didesnė, nei 160$ 20 metų. O dar vienas po kito statomi suskystintų dujų terminalai Europoje muša kainas, kurie jau dabar perka dujas po 70-90$. Be to tokiais S.D. terminalais+tanklaiviais dujų transportavimas didesniais nuotoliais ir taip pigesnis, nei vamzdynais. O apie visokius nerentabilius, politinių ambicijų projektus kaip "šiaurės srovė" net nekalbu. Čia daugiau nuostoliu nei naudos, nes dabar nei vienas galas pilnai negali dirbti. Dabar dirba tik trečdalio pajėgumu ir nenusimato, kad kas pasikeis dėl esminių priežasčių kurių net nevardinsiu. O IMHO Putinas jau prisižaidė su tokia politika ir ilguoju laikotarpiu Rusijai, tai ekonomiškai atsirūgs. Šiaip ir dabar jau jiems labai brangiai kainuoja ir kainuos ši avantiūra. Vien tik praeitos savaitės rublio stabilizacijai Rusijos centrinis bankas išleido 10miljardu $. http://newsland.com/news/detail/id/1332617/ Įdomu kiek dar reiks šios savaitės dar didesniam svyravimui stabilizuoti. O kur dar Krymo "isisavinimo-išlaikimo" kaina, o gal paliks, kaip Abchazija, likimo valai.
Arns 2014-04-16 20:16
Kilgorai, rodyk šaltinį, kad moka tik 330 dolerių, nes radau straipsnių iš 2013 m. gruodžio, kuriose Vokietijos kaina nurodoma svyruojanti, tarp 370 ir 400 dolerių. O Gasprom, per Ukrainą, perduoda tik 40%, tad tai ne didžioji dalis, o jei ukrainiečiai nuspręs žaisti dujų karą, eilinį kartą vogdami, tai rusams net geriau, kad galės pirštu besti į Ukrainą, ir stebėti, kaip be dujų likusios valstybės aiškinasi su Ukraina. Kas po 70-90 dolerių pardavinėja dujas? Oi, tik JAV, ir tik vidaus vartojimui Net Kataro kainos nurodomos po 120-150 dolerių, bet pridėk dar atsigabenimą, infrastruktūrą, laivus... Būtent todėl dauguma šalių, net matydamos keliskart pigesnes dujas, vangiai kažką keitė. O ir dabar, bus investuojama daugiau kaip į atsarginius variantus nei pilną atsisakymą dujoms iš Rusijos. Beje, kaip tik Nord stream iš tikro veikia, South stream bando sabotuoti ES, nes tas jau buvo pilnai nužudęs Nabucco dujotiekio projektavimą. Tad apie dujotiekių atsisakymą toli gražu ne į temą šaudai. P.S Na, o apie Krymo Marinimą, kalbi kaip prisiskaitęs ukrainietiškos propagandos. Jau vien tai, kad jei bus ilgalaikės sankcijos Rusijos oligarchams, tai nemažai daliai vieninteliai Rusijos kampeliai bus Sočis ir Krymo pusiasalis. O ir ekonomiškai, rusai pilnai kontroliuos išėjimą iš Azovo jūros, tad jei liks Ukrainos sudėtyje Mariupolis, vienas didžiausių metalo, chemijos pramonės miestų, su ginklų gamyklomis ir laivų remonto uostais, liktu izoliuotas, jei Ukraina užsiimtu Krymo šantažu. Tad...
mytech 2014-04-16 20:29
Kilgorai, tavo nuoroda apie "Vien tik praeitos savaitės rublio stabilizacijai Rusijos centrinis bankas išleido 10miljardu $." rodo kovo pradžios datą. Gal turi naujesnių žinių ką daro rcb? P.S. beje laibai taiklūs pirmi komentarai po tavo nurodytu straipsniu. Krizė į RU senai slinko. UA neramumai tik Putimo bandymas išsigelbėt ir gana sėkmingas
Kilgoras Trautas 2014-04-17 00:41
Putino logika... nemanau, kad be tavo didžiojo Putino kas dar užsiims šantažu. Mano akimis Rusija panašėja į Šiaurės Korėja, savo veiksmais izoliuojasi po truputi. Tfu gerai, kad laiku pasprukom. Ką Rusija per 20 metu buvo pasiekus, tą per beveik mėnesį iššvaistė, kalbu apie pasitikėjimą. mytech, atsiprašau turėjau omeny mėnesio laikotarpi, esmė nuo Krymo aneksijos pradžios kada ten kovo3 buvo, tuomet ir rublis krito.
Arns 2014-04-17 09:06
Faktus kilgorai geriau rodyti, o ne įsivaizduoti. Neradau tiesioginės nuorodos, kiek Vokietija moka, bet geriau tikėsiu skaičiais kuriuos pavyko bent pritemptus rasti, nei kalbėti "matyt moka mažiau". Kokios kainos, matysim. Patys amerikiečiai jau senai kalba, kad per tas skalūnines dujas, kaina nusimušė vos ne žemiau savikainos, ir vien todėl, kad kitur nebuvo rinkų, dujos ten tapo itin pigios. Tikėtis jog tokios kainos laikysis ir atsiradus galimybei eksportuoti, švelniai tariant naivu. Net tas pats Kataras, jei atsiras labai daug dujų pirkėjų, kainas kels. tad gal 500 dolerių ir neperžengs, bet tikėtis jog dujos pigs kartais... kad Ukraina ir Baltarusija ne kartą buvo "nusukusios" dujų yra įrodytą. Tai probleminės valstybės, kurios net gaudamos didžiausias pasaulyje nuolaidas, nesugeba išsimokėti. Jei bus perspektyva, ras kaip paduoti daugiau dujų. Atminkim, isterija kilusi, bet kol kas negirdėti veiksmu jog atominė energetika Vokietijoje atnaujinama. Tad jei neketina vien iš elektros tiltų gyventi vokiečiai, panašu teks statyti daugiau dujinių elektrinių. Tad bent mažėti nelabai nusimato šansų. Ypač jei dar Ukraina susipyksta su Rusija, ir tektu ją Vokiečiams išlaikyti savais vamzdynais.
Kilgoras Trautas 2014-04-17 21:32
Europa ne Rusija čia valdo pragmatizmas, o ne ambicijos, ji nieko neišlaiko, o bando integruoti, taip, kaip ir visas kitas post sovietines šalis.
Arns 2014-04-17 21:57
Kai bus darbas padarytas, jis bus padarytas. Niekas taip apt netikėjo jog Vokietija ryšis uždaryti jagaines, o ėmė ir uždarė.
Kilgoras Trautas 2014-04-17 23:41
Nekarta girdėjau diskutuojant Vittelį (RBK tv), kad maždaug Rusijos naftos savikaina iki sienos(laivo) yra apie ~50-60$, o artimųjų rytu 15 -20$. iš ten pat esu girdėjas kad Nord Stream'u transportuoti jau nebeapsimokėtu, jai dujų kaina nukristu iki ~200-250$ beveik trečdalis dujų paliekama vien tik ant transportavimo. Išpumpuoti nafta iki paviršiaus gal ir pigiau ant žemės, bet ją dar reikia transportuoti iki uostų, o Sibiro atstumai, nebuvimas geros infrastrukturos ir keliu, sudėtinga logistika to padaryti pigiai neleidžia. Be to Rusiška nafta ir taip pigesnė dėl savos cheminės specifikos, nei artimųjų rytu ir dar labiau, nei Brent. Ne visos gamyklos ja perdirba.