Ateities gamintojai: super greitos robotizuotos skruzdėlės (Video)  (0)

Jei Terminatoriaus stiliaus robotai jus baugina ir kelia nerimą, pamąstykite apie tai dar kartą. Neseniai JAV mokslininkai sukūrė „robo-kariuomenę“ iš 2 milimetrų dydžio skruzdėlių, kurios gali būti kontroliuojamos individualiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į dydį, šis skruzdėlių būrys yra neįtikėtinai greitas. Robotukai gali judėti apie 35 cm/s greičiu, tai yra per sekundę nulėkti atstumą, 175 kartus viršijantį savo ilgį. Pasak kūrėjų, tai atitiktų naikintuvą, skrendantį 1 macho greičiu (arba garso greitį ore). Skruzdės, pavadintos „Magnetiškai stimuliuojamais mikro robotais“, buvo sukurtos itin mažų elementų gaminimui, pavyzdžiui, dirbtinių ląstelių struktūros išmaniųjų audinių, kompaktiškų diagnostikos įrenginių arba optoelektronikos ir hibridinių grandinių kūrimui. Nors magnetiškai valdomi robotai elektronikos pasaulyje nėra naujiena, vis dėlto, iki šiol inžinieriams koją kišdavo tai, kad nebuvo įmanoma kontroliuoti kiekvieno jų atskirai. Taip buvo todėl, kad išorinis magnetinis laukas tuo pačiu metu veikia visą sistemą.

Kalifornijos tyrimų centro „SRI International“ mokslininkų grupė šią problemą išsprendė, patalpindami robo-skruzdėles ant plokštės su specifiniu elektriniu modeliu, kuris lokalizuoja magnetinius laukus.

Autoriai teigia, kad šios technologijos dėka kontroliuojami tūkstančiai mažų robotų, dalyvaus makro masto produktų gaminimo procese. Taip pat jie yra Pažangių gynybos tyrimų projektų agentūros (DARPA) gamybos programos dalis, kurios tikslas: sumažinti išlaidas ir laiko sąnaudas, kuriant aukštos kokybės produktus.

Robo-skruzdėlių armija jau pastatė 30 cm aukščio bokštą iš anglies strypelių. Mokslininkai teigia, kad jos taip pat gali dirbti su stiklo, metalo, medžio, ir elektroniniais komponentais. Robotukai greitai juda nelygiu paviršiumi, kopia siena bet kuria kryptimi, netgi lanksčiomis medžiagomis.

(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)