IBM parodė pirmąjį rinkoje energetiškai nepriklausomos atminties kaupiklį  (0)

Kompanija IBM eilę metų studijuoja energetiškai nepriklausomos atminties PCM (phase change memory) panaudojimo galimybes. Didelės įtampos atveju celės medžiaga tampa amorfine – tai leidžia duomenis nuskaityti, tuo tarpu mažesnės įtampos medžiagą paverčia kristalu – tai leidžia duomenis įrašyti. Visiškai mažos įtampos nustato fazinę medžiagos būseną ir faktiškai leidžia nuskaityti duomenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir štai visai neseniai IBM nusprendė pademonstruoti pirmąjį tokio energetiškai nepriklausomo kaupiklio su PCM atmintimi ir PCI Express sąsaja prototipą. Pati plokštė su atmintimi atrodo neįprastai didelė, tačiau reikia paminėti, kad PCM atmintis vis dar „serga“ tokia liga, kaip maža talpa. Tuo galima paaiškinti visą galybę tokio tipo mikroschemų vienoje plokštėje.

Bene labiausiai visų dėmesį patraukė IBM ekspertų atliktas PCM atmintį turinčios plokštės palyginimas su dabartiniais SSD kaupikliais. Šiuo atveju daug darbo atliko IBM partneriai iš Patrų universiteto (Graikija).

Paaiškėjo, kad PCM kaupikliai su PCIe sąsaja lenkia šiuolaikinius verslo klasės SSD net 12 kartų, tuo tarpu vartotojų rinkai skirtus SSD – net 275 kartus. O juk dar turime ypač aukštą ilgaamžiškumo rodiklį, kuriuo negali pasigirti dabartinė NAND Flash atmintis: statistinė PCM atminties celė atlaiko iki 10 mln. perrašymų, o jei būtų naudojama klaidų korekcijų technologija – iki 10 trln. ištrynimo operacijų.

Palyginimui: SLC NAND – apie 100 tūkst. celės perrašymo operacijų, MLC NAND – apie 10 tūkst. operacijų, tuo tarpu TLC NAND – apie 3 tūkst.

Iš kitų specifikacijų paminėta tai, kad savo sparta PCM atmintis artėja prie DRAM operatyvios atminties galimybių, tačiau tokį didelį privalumą, kaip duomenų išlaikymas po to, kai išjungiama elektros energija.

Kadangi PCM atmintis šiuo metu negali pasigirti didele talpa, iš pradžių ji galėtų būti naudojama kaip energetiškai nepriklausoma spartinančioji atmintis SSD kaupikliuose. Ir tik vėliau ji gali pasirodyti komerciniuose produktuose, kurie sukurti tik PCM mikroschemų pagrindu.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: