Lietuvis sukūrė šešiakojį nelygiu paviršiumi žingsniuojantį robotą  (0)

Nuo langų plovimo iki sudėtingų mokslinių tyrimų – šešiakojis robotas galėtų atlikti daugybę darbų. Tačiau kol kas svarbiausia šešiakojo funkcija – gebėti žengti nelygiu paviršiumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tipinį šešiakojį robotą gudriau, pasak jį išradusio dr. Tomo Lunecko, galima vadinti supaprastintu vabzdžio modeliu.

„Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai labai paprasta, nieko ypatingo, bet tai pasiekti be galo sudėtinga. Nėra nė vieno roboto, gebančio labai sėkmingai žygiuoti nelygiu ir labai nelygiu paviršiumi. Dabar tai pagrindinė jo funkcija“, – sako VGTU Elektronikos fakulteto Automatikos katedros asistentas T. Luneckas.

Technologija, pasak T. Lunecko, nesudėtinga – mygtukas ant kiekvienos iš šešių kojų padeda robotui suvokti, kokiu paviršiumi jis žengia. Tiesa, dar reikės įdėti nemažai darbo, kad robotas galėtų lengvai įveikti nelygų paviršių. Tokie važinėjantys robotai, kaip žoliapjovės, siurbliai ar išminuojant naudojami įrenginiai, – ne naujiena, o štai žingsniuojantis, pasak pašnekovo, stipriai išplėstų galimybes.

„Tai leistų jį pritaikyti platesnėje sferoje. Ratuoti gali judėti tik lygiu paviršiumi, o tai apriboja darbo zonas. Žingsniuojančių zona platesnė, juos galima pritaikyti išminavimui, gelbėjimo darbams griuvėsiuose, kai yra visiškai nepravažiuojami paviršiai, įvairiems moksliniams tyrimams neprieinamose vietose“, – pasakoja T. Luneckas.

Moksle ribų nėra, ne galutinis ir šis roboto variantas. T. Luneckui šis išradimas – jau trečias: pirmas tapo bakalauro baigiamuoju darbu, antras, jau geresnis, sukurtas siekiant magistro laipsnio, o šis – doktorantūros studijų rezultatas. Bet ir jis jau netrukus sulauks kapitalinio remonto.

„Kiekvieną robotą konstruojant atsiranda kažkokių niuansų, kuriuos galėjai padaryti geriau. Ne visada išeina kažką tik pataisyti, tenka konstrukciją pradėti nuo nulio“, – teigia T. Luneckas.

Artimuose planuose – išmokyti robotą judėti vertikaliu paviršiumi. Taip jis taptų nepakeičiamu langų plovėju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai (0)