Realybė meistro akimis: taupieji prietaisai sugenda anksčiau, nei atsiperka

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2014-06-09 09:29
Esu girdėję, kad dabar gaminant gaminius stengiamasi juos pagaminti taip, kad sugestu iš karto visos jų dalis kartu. Dar yra problema, kad visai negalima nusipirkti netaupių ir gal visai ir neilgaamžių šaldytuvų. Kita vertus per metus sutaupyti kokius 200 kW, tai sutaupyti 100 Lt, per 7 metus 700 Lt, tada pats šaldytuvas ir "nupinga" 700 Lt.
kionig 2014-06-09 10:04
Na tai gi galima pagaminti iš karto neveikiančius prietaisus, arba įstatyti juose po bombioškę Tik aišku, po to reikia kažkaip atsiginti nuo garantijos ir nuo vartotojų teisių P.S. Čia turbūt kokios nors magzimos sandelininkės pasakojimai, ar ne? Kokių dar pasakų esi prisiklausęs, kurias būtų verta skleisti kaip "tikėjimo žodį", kurios kilo iš vyriausybių bei korporacijų bendro sąmokslo?
Anonymous 2014-06-09 10:08
Ne tame replės Dabartinius gaminius kuria autokadininkai be jokio supračio apie geležėles. Jų kūriniai puikiai atrodo, sprendimai gražūs, bet eksploatacijoje... Tas pats ir lengvuose auto, ir fūrose ir šaldytuvuose.
T 2014-06-09 10:25
Girdėjau per TV, atrodo rodė skalbimo mašinas. Kita vertus kam automobiliams varikliai kurie gali atlaikyti 2 mln. km kai vakarietis juo nuvažiuoja kokius 0,3 mln. km ir parduoda, kad tik nereikėtu atiduoti į sąvartyną ir dar užtai primokėti. Teoriškai geri varikliai gali būti gaminami iš kokio titano ar su urano priemaišomis, tik kokia jų būtu savikaina?
ra2 2014-06-09 10:48
- Nebūkite Lietuvos kaimo kaimiečiai! "Taupūs prietaisai" visai neskirti taupyti Jūsų pinigams! Jie skirti paimti Jūsų pinigus su tikslu taupyti resursus (geležį keisti platmase, auksą keisti laidžia guma, ilgaamžes pigias klasikines lemputes keisti trumpaamžėm brangiom liuminiforinėm, taupančiom kW)..
kestutisz 2014-06-09 12:13
Ne visai taip. Tarkim šaldytuvo veikimo principas jau turbūt šimtmetį nesikeičia. Iš pradžių, kai dar nebuvo žinomi visokie ilgesnės eksploatacijos niuansai tekdavo daryti su didele atsarga. O su gamybos/eksploatacijos know-how jau galima tam tikrus komponentus ir optimizuoti - gramas metalo gal ir nelabai kažką keičia, bet jei tai milijoninė partija tai jau gaunasi ir premija vadovui :). Juk prietaisui svarbiausia išgyventi garantiją, kad nereiktų remontuoti pačiam gamintojui.
ra2 2014-06-09 12:39
kionig 2014-06-09 12:50
Teoriškai galima variklius gaminti ir iš žvaigdžių metalo, bet savikaina atitinkama. O praktiškai liksi prie susiskilusios geldos ir tai dar su nuostoliais, kai net tą variklį parduosi į metalo laužą. Teoriškai dar 20 metų VDV temps, bet juos greitai keis elektromobiliai arba hibridai.
Anonymous 2014-06-09 14:32
Kionigas vėl teorizuoja Pasiklausk kitų, jei netiki - technikoje dabar debesys sprendimų, kurie solidvorkse atrodo gerai, bet gyvenime - joks senas inžinierius taip nepadarytų Scania jau padarė išvadas - ir ten praeitų laidų autokadininkų šedevrus po truputį taiso. O kiti - jei lemputę pakeisti įstengia tik servise - tai gamintojas asilas. Tinka ir šaldytuvams Tavo teorijos to nemato?
immortallt 2014-06-09 15:39
Visi renkasi pagal kainą. Pagamina kokybišką daiktą - niekas neperka, nes brangu, visi perka gerai atrodantį šlamštą. Praeina keli metai, tada skundžiasi, kad šlamštą gamina. Praeina dar 5 metai ir jau realiai niekas negamina kokybiško daikto, nes niekam nebereikia.
ra2 2014-06-09 15:49
immortallt 2014-06-09 16:32
ra2, labiau nusikalbėti negalėjai? Būtent, kad konkurencija milžiniška. Anksčiau esi vokietis, perki tik vokišką produkciją. Gamina kokios 2 įmonės. Abi visiems norintiems nespėja pagaminti. Neturi pajamų? Nu juokus mėgsti. Pamatytų žmonės prieš 50 metų kaip dabar mes gyvenam, tai dauguma vakarų pasaulio žmonių yra turtuoliai.
trapecijus 2014-06-09 17:11
Na gal nevisai taip. Galima ir už šlamštą kosminės kainos prašyt. Ir ne visi atsirinks kas kame. Bet pats visada perku aukštesnės už vidutinę kokybę (o kaina auga eksponentiškai) daiktus. Žmona išmokė. Sako perki tik kartą ir ne vieniems metams. Per paskutinius kelis metus padariau klaidą dukart. Pirkau telefoną Samsung ir televizorių LG. Na Samsung flagmaną triskart remontavo per garantiną dviejų metų laikotarpį, ketvirtąkart nebenešiau kai praėjus mėnesiui po garantinio pabaigos vėl sugedo, o LG - tiesiog norėjau didelio plazminio teliko. Kai Sony buvo 300 eurų brangiau, o Pioneer neįkandau. Garantinis - 1 metai, dasipirkau 3 metų garantiją. Praėjus daugiau nei metam nušovė kondensatorius. Pakeitė, parvežė apibraižytą, sakė šiaip būtų kainavę 400 remontas - vos ne pusė teliko kaina. Dabar garantinis tikriausiai baigias, jei suges, tikrai neberemontuosiu. Panaši bėda draugui nutiko su Samsung LCD tik pasibaigus garantiniam, plokštė sugedo, pataisė už 400 eurų, po dviejų mėnesių vėl sugedo ta pati plokštė, žadėjo tąkart nuolaidą - už 300 remontuot. Neberemontavo. Nusipirko kitą. Todėl laikaus požiūrio - imk brangesnį, gerą vardą turinčios firmos daiktą - daugiau šansų įsigyt kokybiškesnį daiktą ir, jei įmanoma, įsigyk ilgesnę garantiją.
jonas112 2014-06-09 18:58
Tai čia yra visiškai normali ir racionali praktika taip projektuot. Turi pagamint gaminį, kuris tarnaus X metų. Projektuosi taip, kad gautum kuo pigiau, todėl rinksi visus komponentus kurių eksploatacijos laikas yra kuo artimesnis nurodytai ribai, tuo pačiu ir pigesnius.
kestutisz 2014-06-09 19:19
Problema, kad sunnku ir suprasti kuri yra "kokybiškesnis" - dažniau tai tiesiog "aukštesnės klasės', su daugiau "navarotų" kurie genda lygiai taip pat, o gal ir labiau nei paprastu. Garantija jų praktiškai vienoda. Nebėra tokio skirtumo kaip kažkad tarkim Sony vs Panasonix, kad iš karto matai daiktus, matai kainas ir renkiesi kas mieliau - "sutaupyti" ar naudotis. Dabar turi darytis nemažą tyrimą, kad atsirinkti, ir tai dėl ilgaamžiškumo galėsi būti tikras tik pirkdamas naudotą...
rimasD 2014-06-09 19:24
O kur garantija, kad brangesnis daiktas bus kokybiškesnis?
trapecijus 2014-06-09 19:56
Garantijos jokios. Tik tikimybė didesnė, kad brangesnio daikto savikaina didesnė - t.y. kokybiškesnės dalys sudėtos.
Tommis 2014-06-09 21:56
O kas čia tokio keisto? Gaminiui pagaminti naudoji komponentus, paskaičiuotus maždaug tokiam pat veikimo laikui, ir visa paslaptis. O ir daryti kitaip būtų paprasčiausiai kvaila - kokia nauda iš ilgaamžio variklio, jei automobilio kėbulas surūdys per metus, arba atvirkščiai? Viskas paprasta, tik reikia į viską tam tikru kampu pažiūrėt
immortallt 2014-06-10 02:24
Galiu pasakyti, kaip gaminame rankines. Gali gaminti labai aukštos kokybės, tobulai atrodančias rankines, tik jos kainuos tokią didelę sumą, kad niekas jų nepirks. Gamintume mielu noru. Tačiau, tenka konkuruoti su kitais tenka ne tik kokybės, bet ir kainos lygyje. Taigi renkiesi medžiagas, gamybos metodus ir aksesuarus pagal kainą. Pvz furnitūra gali būti lieta ir spausta. Lieta visad atrodo gražiau ir yra patikimesnė, bet kainuoja kai kuriais atvejais iki 5x daugiau. Odą gali rinktis lenkišką ar turkišką, kuri atrodo neblogai ir turėtų laikyti, arba gali rinktis itališką, kuri kainuoja iki 10x brangiau. Arba dar gali rinktis krokodilo ar kokio pitono italijoje išdirbtą odą, bet tada kainuos iki 20x daugiau. Kas už tai mokės? Tas pats ir visoje kitoje gamyboje. Niekas nenori daiktų, kurie tarnaus 40 metų. Nei rūbų, nei buitinės technikos.
vanduo4 2014-06-10 04:22
Viskas orentuota y apyvarta. Beje, prietaisus taiso tik vargsai, visi kiti - ismeta arba keicia y naujesnius; - Ir siaip, viska parodo kaina. Brangus prietaisas tikrai nera nieko vertas, o jeigu nori grazaus ir pigaus, tai ir gauni ka nusipirkai. Kazkadais reikejo visu metu, kad sutaupytum televizoriui. O dabar - rinkis kokiu tik nori; - Atsakymas paprastas - pagal kaina ir kokybe.