Ateities snaiperiai: pademonstruotas EXACTO sistemos veikimas (Video)  (0)

JAV pažangiausių gynybos tyrimų agentūros (DARPA) specialistai atliko sėkmingus bandymus, testuodami EXACTO sistemą, kurią naudojant, snaiperio iššauta kulka gali keisti savo judėjimo kryptį, ir taip visada (arba beveik visada) pataikyti į taikinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo oficialiame puslapyje DARPA pristatė filmuką, kuriame pademonstruojamas skirtumas tarp paprastos, 50 kalibro snaiperio  kulkos, ir EXACTO sistema patobulintos kulkos šūvio trajektorijos. Pastaruoju atveju, iššauta kulka reaguoja į po šūvio pasikeitusias aplinkos sąlygas (pvz. į sustiprėjusį vėją), pajudėjusį taikinį, ar kitas pasikeitusias aplinkybes, ir kulkos kryptį pakeičia taip, kad ji vis tiek pataikytų, ten kur buvo nusitaikyta.


Kaip teigia DARPA, sistema susideda iš specialios, lengvai savo kryptį galinčios keisti 50 kalibro kulkos ir realiu laiku veikiančio optinio valdymo mechanizmo, kuris reaguoja į pasikeitusią aplinką ir keičia kulkos judėjimą. Tai taps ypač efektyvia priemone šaudant į judančius taikinius.

Manoma, kad šia sistema aprūpinti ginklai pirminiame pritaikymo etape ypač pagelbės Afganistane kovojantiems kariams, kur dėl vyraujančių stiprių vėjų ir dažnų smėlių audrų labai padidėja netaiklaus šūvio tikimybė. Tuo tarpu kiekvienas netaiklus šūvis gali atskleisti snaiperio ir šalia jo esančių karių buvimo vietą ir sukelti pavojų jų saugumui bei gyvybėms.

Ir, nors dar ši ginklų sistema tėra kūrimo ir bandymų etape, galima prognozuoti, jog netolimoje ateityje kariai bus apginkluoti pro šalį nebešaudančiais ginklais - net ir tie, kurie naudos trumpesnio atstumo šaunamuosius ginklus nei snaiperiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Martynas Sidaravičius
(16)
(0)
(16)

Komentarai (0)