Kaip iš kietojo disko visiškai ištrinti informaciją?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

pastuh 2014-07-20 19:30
Hujnia kazkokia prirasyta. Pasiimi dideli magneta ir ismagnetini HDD.
sakvajazas 2014-07-20 20:18
Esi naivus, jei taip manai. Vistiek imanoma atkurti. O ir gera magneta reikia dar tureti. Cia gal is filmo "The Core" istraukei? Tikriausiai patikimiausias budas sunaikinti hdd, kaip ir straipsnyje rase - mechaniskai. Sudauzius i gabaliukus diska, bet vistiek nematau prasmes paprastam mirtingajam tokiu dalyku imtis, uztektu hdd pora kartu su /dev/urandom uzpildyti ir tiek, kitas, rades ta ismesta hdd nors ir igudes kompiuterastas, kazin ar tures irankiu atkurti ir taip.
kestutisz 2014-07-20 20:38
Siūlau (realiai) išsiardyti kokį hdd ir pažiūrėti kokio stiprumo magnetas visą laiką gyvena praktiškai šalia plokštelės, ir pabandyti prisiminti ar tikrai teko kur matyti nusipirki n kartų galingesnį, kad tikrai paveiktų duomenis (bet ir tai naudoti turbūt teks sekančiu būdu - nuimti dangti, užkurti ir priglausti tiek, kad nuskusti paviršių :)
mobilunkas 2014-07-20 23:12
ne visiems problema diska istrint..... galetu dar parasyt kaip is fiziskai nesugadinto disko informacija atgamint - o tai vakar diskas nuluzo taip, kad windausai niekaip jo nesugeba pamatyt, na retkarciais paraso kad neinicializuojamas, be galimybes inicializuot ir nemokamos disku programos nesugeba disko pamatyt... nuotrauku gaila... nors didziaja dali turiu foto kitam diske issaugojes. da reiks kada per linuxus pabandyt paziuret...
Hmz 2014-07-21 09:18
O tai ką, BIOS jau nebeturi opcijos "Low level format"?
FtBall 2014-07-21 10:09
Klasiokui buvo diskas sugedęs. Paprašė, kad Windows perrašyt, bandžiau, nepavyko, bandžiau Linux įrašyt, užtruko ~valandą, bet įrašė. Patikrinau su toolsais, pasirodo, kad sugedus tik tam tikra vieta, tai sukūriau nenaudojamą particiją ~200Gb, nes toliau geras diskas. Siūlau ir tau per Linux'us pasitikrint diską, gal dar rasi gerą dalį.
ra2 2014-07-21 10:46
Simplicity 2014-07-21 11:26
, tai ilgai netruks kol ir kitos dalys tų blogų sektorių prisirinks. Jau išbandyti visi standžiųjų diskų regeneratoriai, klaidų taisytojai ir visi kiti panašūs stebuklingi diskų atgaivintojai, tačiau nėra nieko geriau už naują standųjį diską.
MindaugasV85 2014-07-21 21:10
Gal prieš kokius porą metų viename forume buvo įrodyta "tiesa", kad ištrynus/užrašius informaciją jau bent 1 kartą, senosios nuskaityti nebeįmanoma. Ten net su nuorodom į mokslinius straipsnius ir t.t. buvo. Tai apie kokius 3 kartus čia kalbama?
Arthuras 2014-07-21 21:25
Man taip pat labai įdomu, kaip gali išsilaikyti informacija tris kart ant jos užrašius? Kaip tas vyksta?
Myslius 2014-07-21 23:07
Arthuras, Hardai kurie viekia magnetiniu principu nesaugoja tikslios reiksmes t.y. Ten nera irasytas vienetas ar nulis. Irasoma reiksme yra artimesne vienetui arba artimesne nuliui. Hardo galvute nuskaiciusi reiksme siek tiek interpretuoja ja. Esant skirtumui tarp beveik nulio ir absoliutaus nulio galima interpretuoti pries tai uzrasytas reiksmes, t.y. Jei ant beveik nulio dar karta uzrasomas beveik nulis, skirtumas pasislenka link arciau beveik nulio (cia nuo hardo dar priklausyt gali). Pagal tuos skirtumus pasitelkiant specialu hardware galima interpretuoti pries tai buvusias reiksmes, programiskai to nedarysi, butent reikalinga speciali technika. Berots pati sudetingiausia ir tiksliausia technika pries desimt metu sugebedavo suinterpretuoti iki 5 uzrasymu, taciau toks duomenu interpretavimas duoda gana didelia paklaida, t.y. Nuskaityta informacija tampa isdarkyta taciau vis dar galima sita izvelgti. Kas susipazine su kriptologija, tai cia siek tiek panasu kaip ir uzkoduojant nuotrauka prastu sifravimo algoritmu visviena galima iziureti bendra vaizda. Manau technika nepazenge ir iki siol toliau, na gal rekordas ir butu 6 siuo metu. Cia problema kad kiekvienas uzrasymas eksponentiskai sumazina duomenu nuskaitymo tiksluma. Taigi norint duomenis apsaugoti reikia juos uzrasyti bent kokia 5 kartus. Yra ivairiausiu uzrasymo standartu, Departament Of Defence berots naudoja 7, dauguma standartu 5 kartai, taciau yra ir visiskai paranojiskas sprendimas (pavadinimo nepamenu) duomenis uzrasantis berots 37 kartus, kuris buvo sukurtas specialiai moksliskai nagrinejant magnetinius efektus ir kaip jie labiausiai naikinasi. Pateiksiu pavyzdi kokie buna uzrasymo algoritmai, na kad ir seka: uzrasyti visa diska nuliais, tada visa diska vienetais, tada visa diska atsitiktiniais simboliais, o tada vel nuliais ir vienetais.
Arthuras 2014-07-21 23:15
Geriau tuomet viską užrašinėt random sekomis - sunkiau būtų atsekti, kokios sekos buvo prieš tai, nes jos būtų sugadintos. O šiaip, tai aš suprantu, kad analoginiame pasaulyje nėra nei 1, nei 0, tačiau atrodo žiauriai neįtikima, kad būtų galima atsekti informaciją ir kažką iš jos išpešti, su tokiomis, atrodytų, nesveikomis paklaidomis. Juk vienas bitukas ne ten - viskas keičiasi...
Myslius 2014-07-21 23:23
Uzrasymas random informacija nuskaityma apsunkina tiek pat kiek ir uzrasymas vien tik nuliais, Matai... Cia tas bitukas nera itin svarbus, nes daznai harde svarbi informacija saugoma tekstiniame pavidale ar netgi formatuose kurie yra siek tiek atsparus failo sugadinimams. Taigi jei vieno karto uzrasymo informacija galima nuskaityti su 95% tikslumu, tai dvieju jau gali buti 50% tikslumas ir pan. Jei as savo sitos zinutes sugadinciau 50% teksto atsitiktinai, tu visviena pasistenges dar perskaitytai\suprastai minti. Panasiai ir su hardais. Taip, atrodo neitikima bet tai yra tiesa. Edit: na random uzrasymas gali buti netgi prastesnis nei vien tik nuliais, nes gali atsitiktinai palikti silpnesniu vietu, na cia kaip tinkamai istrinti yra aukstasis mokslas, magnetizmo nagrinejimas, iki tokio lygio kol neimanoma pasiekti didesnio nuskaitymo tikslumo, bei kol kvantiniai neapibreztumo principai paima virsu. Dar kas svarbu, tai kad kiekvienas hardas elgiasi skirtingai, taigi algoritmus reikia pritaikineti, siokios tokios kategorijos egzistuoja, bet ir jas reikia zinoti, tyrineti ivairius pasislinkimus ir kaip kiekviename harde jie veikia, o galu galiausiai reikia moketi is surinktos informacijos moketi ja pataisyki pasitelkiant formatus ir ivairiausius checksumus. Seniai seniai is pirmu/treciu ranku teko tureti specialu iranki sukurta butent Amerikieciu tarnyboms. Buvau nustebes, ganetinai neblogas daikciukas duomenu atstatymui softwariskai, prilygo komerciniui software skirtui namu vartotojui, vietomis lenke, taciau buvo skirtas siek tiek kitkam, jei supranti apie ka as. Aij beto buvo galimybe pajungti atstatymo hardware. Kietos tos spec. Tarnybos