Nauja era švietime? Kaune pradeda veikti pirmoji visiškai išmani klasė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ZmogZ 2014-09-03 12:34
Microsoft... Prestigio... Office 365... Lync... užuojauta moksleiviams
FtBall 2014-09-03 12:40
Microsoft ne kvailas. Dalina nemokamai PĮ, užsiaugina žmones, kurie nemoka nemokamom alternatyvom naudotis, taigi įmonės yra priverstos pirkti MS produkciją.
Simplicity 2014-09-03 13:25
Pamirškit jūs tą kvailą žodžių junginį „įmonės yra priverstos pirkti“... Čia jums ne heroinas iš čigonų taboro, o programinė įranga, kuriai nesunkiai galima rasti geresniu ar prastesnių alternatyvų. Turi pinigų— perki AutoCAD, Photoshop, CorelDraw, MS OFFICE ir pan., neturi— piratauji arba renkiesi iš nemokamų alternatyvų. Verslo pasaulyje yra kitaip, nei mokyklos ar universiteto suole. Jei tavo partneriai ar užsakovai naudoja Adobe Photoshop, tai tu jiems nenusiųsi Gimp failo. Jei gali diktuoti sąlygas, tai partneriai taikysis prie tavęs, kitu atveju turi prisitaikyti pats arba užsidaryti. Microsoft, kaip ir kitos didelės programinės įrangos kūrėjos, ne tik su Lietuvos mokyklomis bendradarbiauja jau kokius 20 metų. Nesuprantu ką jūs tame matote blogo? Mokykloms programinė įranga nekainuoja nė cento, mokiniams didelio skirtumo nėra su kuo mokytis dirbti, o ar jie baigę mokslus savo būsimoje darbovietėje naudos MS produkciją, priklauso tik nuo paties darbdavio. Jei darbdavys naudos nemokamas alternatyvas, tai darbuotojas turės išmokti jomis dirbti arba turės pasiieškoti darbo kitur. Kažkaip užsimirštat, kad mokykla nėra universitetas ir tai, kad į mokyklos klases susirenka skirtingų gabumų ir polinkių vaikai. Ar visus be išimties turime mokyti dirbti su UNIX'u, programuoti C++, mokyti branduolinės fizikos ir priversti nubėgti 100 metrų per 10 sekundžių? Nežinau jūsų amžiaus ir kelintoje klasėje abu mokotės, tačiau panašu jog darbo nesat matę ir nesat susidūrę su viešaisiais pirkimais. Tai va, net to paties nemokamo atviro kodo įdiegimo paslaugą teks pirkti iš kažkokios įmonės. Įmonių, norinčių užsidirbti iš valdiškų užsakymų, yra tikrai nemažai ir kiekviena iš jų be darbų kainos privalės nurodyti ir diegiamą programinę įrangą. Šioje vietoje prasideda pats linksmumas, nes tam pačiam MS OFFICE paketui yra krūva įvairiausios kokybės alternatyvų. Bus būtina užsakyti tiriamąsias studijas, kuriomis bus atsakyta į klausimus ar konkretaus konkurso dalyvio siūloma konkreti programinė įranga atitinka Švietimo ir mokslo ministerijos keliamus reikalavimus. Negana to, Libre Office pasiūlęs (tačiau nelaimėjęs) konkurso dalyvis gali teismui apskųsti konkursą laimėjusį dalyvį su Apache Open Office dėl kokios nors skaičiuoklės funkcijos, kuri „veikia netinkamai“ ir panašių dalykų. Teismų maratonas gali užsitęsti ir kelis metus, todėl mokykla numos ranka ir liks prie kreiduotos lentos. p.s.
kionig 2014-09-03 13:39
Darbdavys iš esmės turėtų siųsti kursų, nes tokių kurie patys išmoktų, tai yra vienetai ir jie dirba ne ofisų planktonų darbą. Esmė ne viešuose pirkimuose, o monopolijoje, prie kurios visi įpratinami. Ką jau darbdavys perka ir turi, tai atskira kalba. O mokyklos ir universitetai turi būti nepririšti tik prie vieno gamintojo. Patys mokytojai vargiai sugeba daugiau kuo nors nei M$ produkcija pasinaudoti... Tai problemos kur kas gilesnės.
Simplicity 2014-09-03 16:24
kionig, kalbi kaip koks iš tamsiųjų viduramžių. Jei jau negalim vaikams duoti kompiuterių su atviro kodu ir už dyką, tai tegul tada negauna nieko? Tokie, kurie nesugeba sukurpti dokumento teksto redaktoriumi, kerta mišką už 20 litų per dieną, šluoja gatves, krosnis kūrena, o ne biuruose sėdi. Bent kiek labiau „apdovanoti“ dokumentą surinks tiek su Microsoft Office, tiek ir su Libre Office programa be jokių darbdavio organizuotų kursų. Kalbant apie darbo vietas įmonėse, tai aš per savo netrumpą karjerą dar nemačiau linux operacinės sistemos „planktono“, apskaitininkės ar direktoriaus darbo vietoje. Visur naudojami visų nemėgiami, bet labai populiarūs Windows'ai. Va, o kalbant apie biuro programas, tai naudoja ir MS OFFICE, ir LO, AOO ir t.t.— viskas priklauso nuo įmonės dydžio, finansinių galimybių, ideologijos ir konkrečios darbo vietos. p.s. Inžinerijų studentai per paskaitas dirba su AutoCADu, dailiokai— su Photoshopu. Čia gi irgi didžiausias monopolis. Ko nešaukiat, kad dangus griūva?
kionig 2014-09-03 18:22
Kai kiekvienas asmeniškai įpirks visas tų produktų lincencijas, tada pašnekėsim, kaip jie dirba už kažkieno nupirktus pinigus.
TheStranger 2014-09-03 19:07
Na Microsoft nera blogis, bet cia ju taktika aiski-uzsiaugint nauju vartotoju karta.Gera programine iranga, nieko tame blogo nematau.Kam rinktis nemokamas, bet prastesnes alternatyvas, jeigu ir taip nemokamai gauni geriausia varianta.Tiesiog siekiama islaikyt monopoli.Kazka neigiamo gali iziuret, nebent jei esi asmeniskai nusistates pries Microsoft
- 2014-09-03 23:02
Windows nėra geriausia OS. MS Office, jei tai ne buhalterinis darbas, apskaita - nėra geriausias produktas. Čia tik mitas. Didžiausia problema - ne MS Office ir Windows monopolis, o uždarų, patentuotų, prastai dokumentuotų formatų dominavimas. Vat juos uždraust ir sudegint kūrėjus jų tai vertėtų. Nes nedokumentuotą DWG, PSD, DOC failą atvers tik pačių kūrėjų PĮ. Ir jokios čia konkurencijos kaina/funkcionalumu negali būti. Nebūtų uždarų formatų - pamatytumėte, kaip daug kas sėkmingai pakeičiama būtų pigesnėmis ar nemokamomis alternatyvomis.
Simplicity 2014-09-03 23:05
Tik emocijos ir nieko daugiau. Eik su šakėmis prie Microsoft (ar kito programinę įrangą kuriančio giganto) atstovybės, Švietimo ir mokslo ministerijos ir pareikalauk lygių teisių komerciniam ir ativram kodui. Kalbos apie tai, kad studentas su LO nesurinks teksto, tai išvis kažkokie sapnai. Dešimt klasių baigę savo CV sugeba net su notepadu susirinkt (esu matęs ir tokių „dokumentų“), o tu aiškini, kad universitete studijuojantys to jau nesugebės padaryti. Visų tų nemokamų ofisų grafinė sąsaja paprasta kaip dvi kapeikos. Net nėra ten ko mokytis, namų šeimininkės ir visokie humanitarai be problemų susitvarko, o tu rašai, kad studentai nesusitvarkys. (Taip stipriai krito studijų lygis Lietuvoje per pastaruosius 5 metus, kad į universitetus jau priima su aštuonių klasių „išsilavinimu“?) Na ir pabaigai apie brangias licenzijas. Pasakyk, kionig, kurių velnių tau namie reikia SolidWorks, AutoCAD ar kokios Mayos už 2-3 tūkstančius eurų? Naudokis nemokamom alternatyvom.