Tąsus plastikas slepia paveiksliukus  (0)

Tai galėtų būti geriausias šnipų žaisliukas. Nematomu rašalu ant lankstaus plastiko sukurtą slaptą žinutę galima perskaityti tik jį suspaudus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau, Jianping Ge su kolegomis iš Rytų Kinijos Normal universiteto Šangchajuje sukūrė nematomą rašalą, pasimatantį tik panardinus į vandenį ar paveikus magnetiniu lauku. Dabar jie sukūrė rašalą, išryškėjantį suspaudus ranka.

Iš pradžių komanda išdėstė silicio kristalus plastiko gelyje. Kristalai atspindi tam tikro ilgio šviesą, priklausomai nuo jų išsidėstymo tankumo ir žiūrėjimo kampo, tad įprastai gelis atrodo žalias, bet suspaudus ar ištempus, jis paraudonuoja arba pamėlynuoja.

Paskui komanda padengė paviršių kitu skaidraus plastiko gelio sluoksniu, ir ant viršaus uždėjo slapto atvaizdo šabloną. Apšvietus šį sumuštinį ultravioletine šviesa, po išpjovomis plastikas susijungė, o šablono dengiamos vietos liko atskiros. Sujungti geliai yra tvirtesni, todėl suspausti spalvos nekeičia. Pašalinus šabloną, siluetas matosi tik tada, kai plastikas suspaudžiamas.

Ge sako, kad jis derasi su kompanijomis dėl šios technikos naudojimo apsaugai nuo padirbinėjimo. „Šie nematomi atvaizdai galėtų būti produkto autentiškumą užtikrinančios etiketės,“ sako jis.

Jonas Kellaras, medžiagų inžinierius Pietų Dakotos kalnakasybos ir technologijos mokyklos Rapid City'je (SD) inžinierius, sutinka, kad paslėpti atvaizdai gali padėti kovoti su padirbinėjimu, tačiau jis mano, jog tam, kad gamybos procesas tiktų komercinei gamybai, jis turės būti supaprastintas.

Žurnalo nuoroda: Advanced Functional Materials, DOI: 10.1002/adfm.201401562


Jacob Aron
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: