Laisvė robotams! Elektroninis gepardas jau už laboratorijos ribų (Video)  (0)

Masačusetso technologijų instituto (MIT) inžinieriai ištobulino robotą-gepardą („Cheetah“), kuris puikiai atkartoja realaus gyvūno judesius ir tai daro visiškai savarankiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intensyviai tobulinami robotai laboratorijose demonstruoja neįtikėtiną pažangą. Tačiau siekiant užtikrinti jų nuolatinį maitinimą bei saugumą, jie vis dar išlieka susaistyti galybės kabelių ar stovų. Visgi, turbūt visi sutiks, kad, norint patikrinti jų tikrąjį pajėgumą, robotus būtina išbandyti realioje aplinkoje, kurioje ateityje šie įrenginiai mums tarnaus. Todėl robotas „Cheetah“, kurį sukūrė MIT mokslininkai, jau žengė pirmuosius savarankiškus ir laidų nevaržomus žingsnius už tyrimų laboratorijos ribų. Ateityje šis robotas turėtų pasiekti 48 km/val greitį ir skuosti greičiau negu legendinis sprinteris Usain Bolt. Nors šis, JAV karinių pajėgų finansuojamas projektas, vis dar kuriamas, tačiau mokslininkai teigia, kad jis jau visu žingsnius lenkia daugelį konkurentų. Skirtingai nuo kai kurių kitų keturkojų robotų, MIT kuriama „Cheetah“ nėra pririšta prie maitinimo šaltinio. Ir dėka naujai sukurto algoritmo robotui nebereikės išorinių atramų. Paprastai jos montuojamos prie kiekvienos prietaiso kojos, kad tam tikru metu būtų išvystyta tam tikra jėga.

„Dauguma robotų yra vangūs bei sunkūs ir todėl jie negali sukontroliuoti savo jėgos, greičio reikalaujančiose situacijose – teigia mechaninės inžinerijos docentas Sangbae Kim – Štai kas daro MIT keturkojį robotą-gepardą tokiu ypatingu. Naujo algoritmo pagalba jūs iš tikrųjų galite sukontroliuoti jėgos srautus per labai trumpą laiką. Tai padeda robotui tvirtai stovėti ant žemės ir kartu išlikti judriu bei dinamišku“.

Kol kas šiam robotui pavyksta pasiekti tik 22 kilometrų per valandą greitį, tačiau mokslininkai toliau plėtos šį ilgametį projektą. Ir galbūt jau per ateinančius metus sugebės pasiekti užsibrėžtus tikslus: pasiekti 48 km/h greitį, lėkti šuoliais, staigiai pasisukti ir pakeisti kryptį. Taip pat bėgti zigzagais ir preciziškai tiksliai sustoti reikiamoje vietoje. Roboto išvaizda artimiausiu metu taip pat turėtų pasikeisti – pagal projektą, „Cheetah“ turėtų turėti ant šarnyrų sukiojamą galvą ir netgi uodegą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)