Šviesolaidinio interneto plėtra Lietuvoje erzina žmones: kabelis eina per kaimo vidurį, o interneto gauti neįmanoma

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2014-09-29 14:11
Kabeliai dar net nesupuvo, o jau pradeda įtarti jog nauda iš jų arti nulio? Stebuklų nebūna - arba yra kažkokiame taške pakankamai klientų apmokėti tranzitą+įrangą+internetą+kažkokį pelną, arba nėra, vienos iš sudedamųjų dalių buvimas dar nieko nereiškia (ir beje, neypač pigios dalies - iš kaininko "1.1.1. už ryšio paslaugą dviem šviesolaidinio kabelio skaidulomis – 10 000 Lt/100 km/mėn", koks kaimelis už 20km jau kainuos 2kLt, kiek tame kaimelyje reikės klientų kurie atpirks bent tranzitą be įrangos?)
vytautas50 2014-09-29 14:42
GTRooTube 2014-09-29 19:41
Bet tai kam tada reikėjo tiesti tas linijas iki kaimų jeigu kaimo gyventojams neleis jomis naudotis? Aš suprantu, kad kaime nėra daug žmonių, bet tų žmonių nebuvo ir tada kai tą RAIN pradėjo daryti. Suprantu ir tai, kad Teo nenaudinga teikti tokias paslaugas, tačiau vis dėlto, linijos jau nutiestos, tai kodėl gi nepasielgus protingai ir neleidus žmonėms prisijungti. 60kbps nėra tas internetas kuris tenkina šiandieninio kaimo žmogaus poreikius!
kestutisz 2014-09-29 19:59
Na, tarkim ateina optikos galas į kaimelio centrą (tarkim pagal gyventojų tankį), ir kas toliau? Net jei optiką RAIN'as aiduotų nemokamai kas statys įrangą? Čia ne senobinis tv kabelis, kad pastatei spliterį ir viskas (na ten gal sulėtės ar jutubas bus su sniegu ką jau čia ;). Banalus optinis switch'as jau kažkiek kainuos, ką nuo jo tiesti iki pačių trobų - varinį kabelį'ą (max 100m ir dar bėdos su žaibais), papildomas optikas (brangiau, bet vistiek kast griovius), wireless (bet ir vėlgi bėdos su orais)? Ir kiek galutinis vartotojas norės mokėti? Bent šimtą kitą per mėnesį išspaus kai gali ir taip padorų planą per 3G susiveikti už kokius 30? Vat mobiliem provaideriam tokia optika po kaimus paranki - galas į bokštą ir jau toje vietoje padorus 3G (kuris būdamas pigu tuo pačiu atmuša norą bet kokiem laidiniam provaideriam kažką investuoti į griovius)
GTRooTube 2014-09-29 20:02
Įdomios mintys, kestutiz, tačiau kaipgi tada daroma miestuose, kur žmonės irgi gyvena nuosavuose namuose. Juk juos turėtų kankinti tos pačios bėdos kaip ir kaimą po RAIN?
kestutisz 2014-09-29 20:07
Tai mieste useris net nuosavam name gyvena ant kokių 9 arų, o kaimeliuose jau dažnai ant hektarų ... Ir tai žiūrėk ne pas vieną antenytė kabo. 3G tiesiog nepalieka jokių šansų kabeliams - nebent useriams reiktų gigabitų ir būtų pasiruošę atitinkamai brangiau mokėti, ir ne po vieną o masiškai.
GTRooTube 2014-09-29 20:12
Dėkui, kestutiz, už informaciją. Žinau, kad greit mūsų kaime ves šviesolaidžio liniją ir į ją dėjau labai daug vilčių. Gera žinia yra nors tai, kad Liepą Omnitel gerokai praplėtė 3G ribas ir dabar internetas telefone daug spartesnis už kompiuterio DSL. Vis dėlto apmaudu, kad nebus šviesolaidinio interneto kaime, kitą vertus dėkui bent už tai, kad išsklaidei pasirodo tuščias mano viltis pasijungti kaime šviesolaidį. Dabar galėsiu apie jį net negalvoti ir nieko nesitikėti ir tiesiog kreiptis į Omnitel. 50lt brangus internetas, tačiau geriau nieko matyt dar ilgai nebus...
Anonymous 2014-09-29 20:14
Miesteliuose šviesolaidį turi tik daugiaukščiai. Mikrorajonuose. O dėl keleto vartotojų teo rankų nesipurvins. Na ir gerai, vis tiek sulauksim belaidžio.
kestutisz 2014-09-29 20:25
Aš ne visada toks pesimistas, bet šiuo atveju neikaip kitaip nesigauna. Kažkada teko dirbti IPT, kai dar tik kalbama buvo kaip čia viską užklos optika, bet pamačius realizaciją ir kainodarą kažkaip pasirodė visiškai neaišku o kaipgi čia dabar tą vartotoją pajungti, duoti interneto ir dar kažką iš to uždirbti? Aš tiesiog pats niekaip nemokėčiau kokių 200lt kuriuos prieš kokius 10 metų vartotojai mokėdavo toliau nuo miesto (ir jiem galėdavom pastatyti wifi linkus nuo miesto per kokius retransliatorius ant aukštų pastatų) - nes nebuvo alternatyvos. Tiesiog "paskutinė mylia" neatpigo, o mokėti niekas už ją nebenori, pats imčiau 3G ir tiek :)
kestutisz 2014-09-29 20:31
Purvas ne prie ko. Visa esmė pinigai. Kur nors centre stovi devaisas (brangus arba labai brangus) su daug otpinių portų, ir nuo galimas atstumas taip iki kokio kilometro. Žaibai problemų nekelia, bet va kabelį pažeidus jį reikia gan brangiai virinti (o kur dr surasti pažeidimo vietą). O wifi'jų visokių jau turbūt visi atsikando - net tas pats akademinis tinklas sugebėjo visą RAIN projektą pramušti, greičiausiai kad tik Lema'os antenų atsikratyti :)
Anonymous 2014-09-29 20:59
Nu tai ir be optikos teo nepuola pas kelis vartotojus, tai sena politika. Teko susidurti asmeniškai. Dabar turiu belaidį, kurį man perparduoda maža firmelė, pati perka iš teo. Tai teo, malonusis, ir portus prisukęs, ir šiaip pagalių į ratus pakaišioja Optika - visada maniau, kad prastas sumanymas. Per brangu, neefektyvu. Kaip ir bet kokie laidai. Varinį laidą bent gali patikrinti, kur trūkęs, o optiką? Laidinio įrengimai irgi pigesni. Šviesolaidis - nebent iki bokštų... Beje, teo su šviesolaidžio baziniais planais ne dešimt kartų lenkia mano planą. Tai koks tikslas tiesti optiką dėl bazinio plano vartotojo?!
Simplicity 2014-09-29 21:18
Net jei tų 3G/4G tuose kaimuose/miesteliuose ir nebūtų, vis tiek niekas ten kabelių netampytų, stočių nestatytų, nes per brangu. Jei ir parduosi paslaugų paketus po 100 lt/mėn., tai vis tiek į minusą eisi. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose dar yra nemažai nuosavų namų savininkų, kurie sėdi su DSL ar belaidžiu internetu, nes kažko kokybiškesnio niekas negali pasiūlyti, tai ką galima apie kaimus ir mažus miestelius kalbėti.
Anonymous 2014-09-29 21:22
Kaimuose net m-1 netraukia Kaimas niekam nerūpi. Nebent bulvių parsivežt
vytautas50 2014-09-29 21:23
immortallt 2014-09-29 22:48
Paprasta logika. Kintamieji kaštai šviesolaidžiui 2,000 litų. Yra 40 namų kaime. Reikia investuoti dar 10,000 į kalbelius ir darbus. Iš tų namų kaime norės kiek? Geriausiu atveju 20, realiu 5, imkim vidutinį - 10. Taigi 10 turės mokėti po 200 litų, tam kad neitų kiekvieną dieną nuostolin. Tada lieka dar 10,000, kuriuos kažkaip kažkada reiktų padengti. Įmonės ne labdaros organizacijos, ir finansavimo kaštus reikia padengti. Skaičiai išgalvoti, bet proporcijos artimos turėtų būt. Sakot 50 litų internetas brangu? Pasidomėkit kainomis pasaulyje. 50 litų yra top10, jei ne top3 mažiausia.
Raimundas T. 2014-09-30 09:32
Galima, aš visgi parašysiu? 1. Kaip gera sotiems ir šiltai gyvenantiems postringauti, kad štai dar ir internetą visiems už valstybės pinigus įvesime. Kas ves - kontraktorius. Koks kontraktorius galimas Lietuvoje. Sakyti nereikia. Kaip ir su RAIN tinklu. Naudos gavėjas yra vienas Tik žinoma ne tas, kam tas Internetas pagaliau bus atvestas Ilgainiui žmonės nesugebės nieko daryti be valstybės paramos. Bet čia jau tema iš kitos operos. Dabar apie RAIN. 2. Pagrindinis RAIN tinklo tikslas - suteikti meškerę bet nepateikti žuvies ant stalo. Tik va problema yra tame, kad norint pagal visas telekomų ir šiaip politiškai teisingai sugalvotas taisykles užtikrinti tos meškerės priežiūrą - ji neprieinama paprastiems mirtingiesiems. Tada lieka du variantai: visgi nupirkti dar ir žuvį arba atpiginti meškerę. Pamėginkite pakeisti RAIN taisykles arba visais parašais patvirtintus RAIN optikos nuomos tarifus. Sėkmės. 3. Prastova ir projekto visiškas fiasko yra kažkam naudingas. Kam - parodys laikas. Gal būt tam pačiam pirmajam punktui. Mąstant ūkiškai - reikėtų nuomoti nenaudojamus resursus pigiau savikainos, kad bent taip būtų galima minimizuoti prastovos nuostolius. Kita vertus kaip gintis nuo tokio, kuris pasiims viską ? Matyt, irgi galima apsiginti. Kad mėgėjiški tiekėjai ar gyventojai vienas per kitą miesteliuose galėtų pasidaryti pigiai. 4. 3G/LTE nepadengs poreikio: įmonėms, įstaigoms, didesniems ūkiams. Optika yra pažangiausia šiuo metu prieinama technologija. Norint užtikrinti investicijų ilgalaikiškumą kalbos apie varį ir bevielį yra beprasmės. Infrastruktūros valdymas ir bendra politika, jau kitas klausimas.
Ego1STas 2014-09-30 11:13
Senos žinios, patikrinti lengva, pats dirbau IPT pries puse metu, turejome aparata, prijungus ji prie optinio kabelio, jis parodo ant kiek sesta signalas, už kiek KM yra suvirinimai ir parodo nuo sio sujungimo atstuma iki 1 metro tikslumo kur yra trukis, lužis ir panašiai. Esame taip rede kelis lužius. Optinio kabelio suvirinimas kainuoja nuo 50LT 1 gyslos, iki 250LT jei reikia šulinyje jungtis prie movos. Optine yranga, nera tokia baisiai brangi, kaip visiems atrodo, Tik yra vienas bet, ji turi stoveti, sausoje šiltoje vietoje ir pastoviai tureti srove. Mano miestelyje vienas rajonas sudarytas is nuosavu namu, Apie 20namu, susimete po 100LT irangai, Poto papildomai nusipirko keturiu gislu optinius, pusiau magistralinius kabelius 1metras / 4LT, datese iki sulinio visi patis per savo daržus ir per šulinius. Sumokejo nedideliai vietiniai imonei už mova ir suvirinima 1000LT. Ir viskas, movoje suvirino i viena bendra magistrale, kuri nukeliavo tiesiai i imones biura, kur stovejo jau nupirkta iranga, uz neta moka po 30LT kas menesi ir turi ne kuo prastesni nei TEO. Bendroje sumoje visiems išejo apie 15,000 LT (Vienkartinis mokestis, nes dar projekta reikejo suderinti). Kabelius pirko Urmu, iš tos pačios nedideles imones. Kai kreipesi prieš tai i TEO tai ten vienam Žmogui butu kainave nuo 6000LT iki 10000LT. Manau mateka mokat, ir jei imti visus po 6000LT tai jau gaunasi, kad teo plešia kainas.
maryz 2014-09-30 11:34
kęstuti arba donatai, geriau apasakokit kodėl skiriant tokius nenormalius pinigus šiai infrastruktūrai, nebuvo numatyta ir paskutinei mylei? ar tikrai nuo pat pradžių buvo mąstoma tik suklot kabelius ir viskas? o ar ten pasijungs tie kaimai nebuvo svarbu. neva tą darbą atliks operatoriai. ir dabar turim ką turim: - pusė kaimų į kuriuos nuvęstas kabelis, paliktas trunyti.
kestutisz 2014-09-30 13:37
Šiaip jau čia nėra blogas ir visiškai nereikalingas projektas jei gu ką :) Turi daug prisiungimo tašku, pvz mokyklos bibliotekos kurios šiaip neturėtų už ką įsivesti padoraus ryšio - http://www.placiajuostis.lt/documents/p ... taskai.pdf , viskas čia gerai. Negerai, kad oficialiai skalambijama kaip čia užklojo visą Lietuvą optika, bet matyt kitaip nebuvo ir įmanoma gauti finansavimo atskirai akademiniam tinklui? Gaila, kad pačios bibliotekos/mokyklos neturi teisės šiokiam tokiam prisidūrimui prie varganų pinigėlių pačios perparduoti savo prisijungimo paslaugos, nes priisjungimui prie kabelio yra patvirtinti oficialūs tarifai ir "konkurentai" nemanau, kad yra pageidaujami (nors patys kabeliai turbūt būtų kur kas efektyviau panaudojami). Tiesa, kai kabeliai pavirs privačiais bus labai įdomu pamatyti kiek kainuos to paties "akademinio" tinklo išlaikymas.
maryz 2014-09-30 13:53
gaila, jog tik dabar pasimatė, jog projektas biurokratiniuose spąstuoje. jei atvirai, tai nematau šios organizacijos tolimos ateities. nebent dabar pradėjo pirkti paslaugas mobilūs operatoriai savo bokštams, bet jie irgi labai skaičiuoja.