Pasiektas lūžio taškas: kibernetiniai nuskaltėliai sutelkė dėmesį į Apple produkciją  (3)

Kenkėjiškų programų, skirtų Apple operacinėms sistemoms Mac OS X, skaičius nuo 2010 m. iki 2014 m. išaugo 36 kartus ir pasiekė 1800 grėsmių skaičių. Apie tai praneša kompanija Kaspersky Lab.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar prieš ketverius metus kenkėjų skaičius siekė vos 50 egzempliorių. Tuo tarpu per pirmus aštuonis šių metų mėnesius ekspertai aptiko beveik tūkstantį unikalių atakų, kurios nutaikytos į Mac įrenginius ir naudojančių 25 skirtingų tipų kenkėjišką programinę įrangą.

Aktyvus Mac vartotojas rizikuoja savo įrenginį užkrėsti maždaug 10 kartų per metus, teigia ekspertai. Iš kitos pusės, jei pažvelgtumėme į 2014 m. rugpjūčio duomenis, tikimybė Mac įrenginiui su specialiai jam sukurtu kenkėju yra tik 3%, tuo tarpu Windows vartotojams – 21%.

Tiesa, reikėtų atsižvelgti ir į operacinių sistemų populiarumą: Windows įdiegta į 90,72% kompiuterių visame pasaulyje, tuo tarpu Mac OS užima 7,68% rinkos, rodo 2014 m. sausio mėnesio duomenys, kuriuos pateikia NetMarketShare.

Tarp daugybės grėsmių ekspertai pažymi programą Callme, kuri kibernetinių nusikaltėlių įdiegiama tam, jog suteiktų daugkartinę prieigą prie įrenginio. Šis kenkėjas ne tik vagia vartotojo kontaktinius duomenis, tačiau ir leidžia sistemą valdyti nuotoliniu būdu.

Kitas „backdoor“ tipo kenkėjas – Laoshu, darantis Mac įrenginių ekrano nuotraukas, įdomus tuo, jog turi patikimo kūrėjo sertifikatą, o tai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltėliai planavo programėlę platinti per App Store.

Kaspersky Lab teigimu, per paskutinius ketverius metus Mac aplinka žymiai pasikeitė. Ilgą laiką šiai platformai skirti virusai buvo retas dalykas, jų kiekis buvo skaičiuojamas vienetais. Tačiau 2011 m. prasidėjo savotiška epidemija, kai kirminas Flashback užkrėtė net 700 000 įrenginių su operacine sistema Mac OS X.

„Ši istorija tapo lūžio momentu, po to mes fiksuodavome šimtus grėsmių Mac sistemoms. Dar daugiau, paskutiniu metu OS X tapo vienu pagrindinių taikinių kibernetinių nusikaltėlių atakoms“, – teigė Kasperky Lab įkūrėjas E. Kasperskis.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai (3)