Pirmą kartą saulės elementai „sukryžminti“ su akumuliatoriumi  (0)

Amerikiečių mokslininkai pirmą kartą „sukryžmino“ saulės fotoelementus su daugkartinio įkrovimo akumuliatoriumi. Apie savo pasiekimą mokslininkai paskelbė Ohajo universiteto (JAV) puslapyje, rašo žurnalas „Nature Communications“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išradimas išsprendžia seną saulės energetikos problemą: elektros energijos praradimus, kurie susiję su elektronų judėjimo nuo fotoelementų prie išorinės baterijos (paskirties tašką pasiekdavo maždaug 80 procentų dalelių). Naujame įrenginyje šviesa konvertuojama į elektros energiją tiesiogiai fotoelementuose, o tai leidžia „išsaugoti“ visus elektronus.

Didžiausia kliūtimi, kuriant naują įrenginį, tapo konstrukcijos, į kurias galėtų patekti oras, sukūrimas: paprastai fotoelementai kuriami iš kietų puslaidininkių panelių, kurios nepraleidžia oro į baterijos vidų. Tam reikalui buvo pasitelktas titano tinklelis, ant kurio išauginti titano oksido strypai. Oras lengvai patenka per tinklelį, tuo tarpu strypai „gaudo“ saulės šviesą.

Pirmąjį elektrodą suformuoja panelės tinklelis. Po ja mokslininkai patalpino plono korėto anglies pluošto sluoksnį (antrasis elektrodas) ir plokštelę iš ličio (trečiasis). Tarp elektrodų buvo įterptas elektrolito sluoksnis – šis skirtas elektronų transportavimui į abi puses.

Mokslininkai teigia, kad jų išradimas primena kvėpuojantį akumuliatorių. Projekto vadovas Yiying Wu mano, kad naujasis įrenginys gali sumažinti saulės fotoelementų gamybos sąnaudas maždaug 25 procentais.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (0)