Kaip elgiasi saugumo guru, kai nori išsaugoti savo privatumą  (0)

„Kaspersky Lab“ ekspertai geriausiai žino apie kibernetinio pasaulio pavojus ir kuo gali baigtis nekalčiausias pokalbis žinučių siuntimo tinklalapiuose ar mobiliuoju internetu. Būtent todėl keliaudami jie naudojasi nešiojamaisiais kompiuteriais ir telefonais, kuriuose nesaugomi svarbūs duomenys. Jie neaptarinėja konfidencialių klausimų, jei nėra tikri dėl komunikacijos kanalų apsaugos, ir niekada nepraranda budrumo susidūrę su apgavikų triukais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialiai vartotojams, kuriems reikalingas aukštas apsaugos nuo kibernetinių grėsmių lygis, „Kaspersky Lab“ ekspertai sudarė elgesio tinkle ir už jo ribų rekomendacijų sąrašą, taip pat papasakojo, kurie programų ir įrenginių nustatymai gali garantuoti saugumą keičiantis informacija.

Elektroninis paštas

Siunčiant laiškus elektroniniu paštu saugumo guru primygtinai rekomenduoja pasitelkti šifravimo instrumentus, kad konfidenciali informacija nepakliūtų į apgavikų rankas. Svarbu turėti patikimą šifravimo raktą: kuo ilgesnis ir sudėtingesnis jis bus, tuo geriau. Būtina atminti, kad metaduomenų laiškai, taip pat laukai „Nuo ko“, „Kam“ ir „Tema“, gali daug pasakyti kibernetiniams nusikaltėliams, net jei pranešimo turinys užšifruotas. Kartais ekspertai apskritai nesinaudoja elektroniniu paštu.

Apsikeitimo momentiniais pranešimais programos

Pagrindinė taisyklė – naudotis paslaugomis, kurios suteikia galimybę aktyvinti šifravimo protokolą OTR (Off the Record Messaging). OTR numato asmeninio rakto sukūrimą ir visų siunčiamų pranešimų šifravimą. Tačiau prieš pradedant pokalbį svarbu įsitikinti, kad visų jūsų pranešimų gavėjai taip pat aktyvino OTR, kitaip jūsų pastangos bus bergždžios.

Išmanieji telefonai

Šiais laikais mobiliuosiuose telefonuose saugoma aibė asmeninės informacijos apie vartotoją, o neretai ir vertingi darbo dokumentai. Išmanieji telefonai jau beveik nesiskiria nuo kompiuterių, tačiau apsaugoti yra gerokai silpniau. Būtent todėl kibernetinio saugumo srities ekspertas pasirūpins, kad mobiliajame telefone būtų įdiegtas patikimas apsaugos sprendimas.

Kompiuteriniai tinklai

Prisijungiant prie naujo kompiuterinio tinklo neverta priimti failų „cookie“, leisti „JavaScript“ arba naudoti prisijungimo vardą. Vietoj nesaugaus viešojo arba vietinio tinklo geriau naudoti 3G/4G sujungimą. Dar saugiau – sukurti apsaugotą tinklą taikant Tor ir VPN, kurių pirmoji užtikrins vartotojo anonimiškumą, o antroji leis šifruoti visą srautą.

„Mūsų skaitmeninis „pėdsakas“ greičiausiai amžinas, todėl kai tik neskiriame pakankamai dėmesio apsaugai, rizikuojame būti sukompromituoti. Todėl auksinė kibernetinio saugumo taisyklė – tylėjimas yra geriausia apsauga. Tačiau jūsų siunčiamo pranešimo konfidencialumas labai priklauso nuo saugumo priemonių, kurių ėmėsi gavėjas. Jei tylėti neįmanoma, mes darome viską, kad liktume maksimaliai nepastebimi didžiuliame tinklo informacijos sraute“, – pasakoja Visente Diaz (Vicente Diaz), „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas.

Netgi jei neturite labai slaptų reikalų, kai kurios rekomendacijos informaciniam saugumui užtikrinti gali būti labai naudingos ir padėti išvengti įvairių nesėkmių, susijusių su kompiuterio užkrėtimu ir informacijos nutekėjimu.

Išsamiai susipažinti su „Kaspersky Lab“ ekspertų taikomais apsaugos sprendimais galima pagal nuorodą:

https://securelist.com/blog/research/66911/opsec-for-security-researchers
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (0)