Liūdna, kai regi, kiek už degalus moka lietuviai ir kiek užsieniečiai  (14)

Nafta pasaulyje sparčiai pinga. Amerikiečiai trina rankomis, kad dabar už galoną (beveik 4 litrus) degalų jie sumoka mažiau nei už tokį patį kiekį pieno. Tuo tarpu į degalines sukdami lietuviai kaskart naiviai tikisi išvysti atpigusius degalus – pasauliniai naftos kainų pokyčiai brangiausią benziną Baltijos valstybėse besipilančiai Lietuvai įtakos nedaro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pažvelkime ne tik į pinigų sumą, kurią tenka pakloti degalinėje už įsipiltą benzino litrą, bet ir į tai, kiek gi tų litrų konkrečios šalies gyventojas gali nusipirkti už mėnesio atlyginimą.

„Statoil“ degalinėse vienas litras 95 markės benzino antradienį kainavo 4,40 lito arba 1,27 euro – beveik dvigubai daugiau nei Amerikoje ir tiek pat, kiek dideliais atlyginimais garsėjančiame Liuksemburge. Vidutinė tokių degalų kaina Jungtinėse Valstijose, perskaičiavus į eurus, yra 0,66 euro.

Vidutinis JAV gyventojas už vidutinį mėnesio „į rankas“ gaunamą atlyginimą gali nusipirkti bemaž 3 734 litrus degalų. Amerikiečiai tokį kiekį kuro gali nusipirkti dėl to, kad ten žemos benzino kainos ir dideli vidutiniai uždarbiai, kurie, perskaičiavus į eurus, siekia 2464 eurus. Vidutinė amerikiečio pajamų perkamoji galia (prekių ir paslaugų kiekis, kurį galima įsigyti už tam tikrą pinigų kiekį) yra daugiau kaip 9 kartus didesnė nei lietuvių.

lietuviai už statistinį vidutinį 1832 litų arba 530 eurų atlyginimą tegali įpirkti 416 litrų degalų.

Tarkim, kaimynai lenkai savo perkamąja galia amerikiečiams nusileidžia 7 kartus. Lenkijoje 95 markės benzino litras 2014 metų spalį kainavo 1,26 euro. 505 – tiek litrų degalų už savo vidutinį 635 eurų atlyginimą gali nusipirkti artimiausi kaimynai.

Tyrimų bendrovė „Sedlak&Sedlak“, remdamasi „Eurostat“ duomenimis pateikia ir kitų valstybių palyginamuosius duomenis.

Vidutinis mėnesio atlyginimas Liuksemburge siekia 3664 eurus, 95 markės benzinas ten kainuoja 1,27 euro. Statistinis liuksemburgietis per mėnesį už savo atlyginimą gali nusipirkti 2885 litrus minėtos markės benzino. Vokietijoje už vidutinį 2601 euro atlyginimą galima nusipirkti 1747 litrus 1,49 euro kainuojančio benzino. Graikai vidutiniškai uždirba 1434 eurus. Už juos jie gali įsipilti 956 litrus 1,50 euro kainuojančių degalų.

Slovakams, vidutiniškai uždirbantiems 704 eurus, pavyksta nusipirkti 476 litrus 1,48 euro kainuojančio benzino.

Reitingo uodegoje yra atsidūrusi Bulgarija. Vos 300 eurų atlyginimu turintis tenkintis bulgaras degalinėse randa 1,23 kainuojančius degalus. Už uždirbtus pinigus jis gali nusipirkti vos 244 litrus 95 markės benzino.

Pigiais degalais lepinamų Jungtinių valstijų apžvalgininkai jau skaičiuoja, kokią naudą šaliai duos degalų kainų kritimas. JAV, lyginant su praėjusiais metais, kasdien sutaupys iki 187 mln. dolerių dėl sumažėjusių sąskaitų transporto bendrovėms ir prekių tiekėjams už degalus. Vidutinė amerikiečių šeima sutaupys apie 50 dolerių per mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eugenija Grižibauskienė
(37)
(9)
(28)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: