Artėja nauja era: pigi, ant popieriaus spausdinama elektronika  (0)

Vienas iš didžiausių žmonijos pasiekimų buvo spaudos atradimas, tačiau dabar panašią technologiją bus galima panaudoti ir kitam tikslui - elektronikos schemų spausdinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų komanda sukūrė būdą greitai ir pigiai pagaminti nebrangius medicinoje naudojamus elektromechaninius lietimo jutiklius, juos sidabro rašalu atspausdinant tiesiog ant popieriaus, panaudojant ploterį primenantį spausdinimo aparatą. Pavyko atspausdinti ir nešiojamus DNR tyrimams naudojamus detektorius, tiesa, jiems dar prireikė panaudoti ir kiek sudėtingesnę technologiją – litografiją.

Laidininkams formuoti naudojamas sidabro nanodalelių rašalas yra labai laidus ir nesudėtingai stabilizuojamas (sukietinamas) – tereikia jį apšviesti fotokameros blykste.

Atspausdinti lietimo jutikliai yra pigūs, labai ploni ir lankstūs, todėl gali būti panaudoti daugelyje sričių, o ypač - medicinoje. Nemažai žmonių kenčia nuo įvairių ligų, todėl turi dažnai lankytis pas gydytojus ir atlikti medicininius tyrimus arba patys sekti, pavyzdžiui, cukraus kiekį kraujyje. Tokie jutikliai galėtų fiksuoti įvairius parametrus ir įspėti, kai jie pasiekia pavojingą ribą, o ateityje gal net įšvirkšti insulino, jei situacija tampa kritiška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(35)
(0)
(35)

Komentarai (0)