SpaceX kitą savaitę bandys nutupdyti raketą ant plaukiojančios platformos (Video)  (0)

Panašu, SpaceX per kitą savaitę vyksiančią krovinių gabenimo į TKS misiją išbandys išties kažką stulbinamo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-12-09 SpaceX kitą savaitę bandys nutupdyti raketą ant plaukiojančios platformos (Video)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per gruodžio 16 d. paleidimą iš Kanaveralo kyšulio Oro pajėgų bazės, kuriuo bus pasiųsta SpaceX’o robotizuota Dragon kapsulė į kosminę laboratoriją, Kalifornijoje įsikūrusi kompanija bandys pirmą savo Falcon 9 raketos pakopą grąžinti į Žemę ir kontroliuojamai nuleisti ant Atlanto vandenyne plaukiojančios platformos.

Šis drąsus manevras žymi didelį žingsnį SpaceX kuriamų daugkartinio naudojimo raketų technologijoje, kuri, kaip tvirtina kompanijos įkūrėjas milijardierius Elonas Muskas, galiausiai galėtų atpiginti kosminius skrydžius 100 ir daugiau kartų ir gal Marso kolonizavimą padarytų ekonomiškai įgyvendinamu.

[SpaceX’s Quest For Rocketry’s Holy Grail: Exclusive Video]

Muskas pasidalino Falcon 9 ir nusileidimo platformos nuotraukomis per Twitterį praėjusio mėnesio gale, padidindamas susidomėjimą krovinių misija, penktąja iš 12-os, kurias SpaceX atliks į TKS pagal 1,6 mlrd dolerių kontraktą su NASA.

„Autonominis bepilotis laivas kosmodromas. Pritaikyti giluminių jūros gręžinių platformų varytuvai leis išlaikyti poziciją 3 metrų ribose netgi per audrą,“ parašė Muskas apie platformą lapkričio 22 d. „Bazė yra 300 pėdų ilgio ir 100 pėdų pločio (91,4 m x 30,5 m), o sparnai praplečia plotį iki 170 pėdų (51,8 m). Ateityje čia bus galima papildyti degalus & leistis raketoms," pridėjo kitame įraše.

Falcon 9 fotografija atskleidė, kad raketa turės „hipergarsinius narvelinius pelekus“ stabilumo padidinimui grįžtant į Žemę.

„Narveliniai sparnai pakilimo metu priglaudžiami, o leidžiantis išskleidžiami X raidės forma,“ Muskas parašė lapkričio 22 d. „Kiekvienas sparnas juda nepriklausomai, kad būtų valdymas visose plokštumose.“

MIT konferencijoje spalį Muskas sakė, kad SpaceX pasistengs nutupdyti pirmąją Falcon 9 pakopą ant plaukiojančios platformos per kitą raketos skrydį. Kitas pakilimas pagal raketos kalendorių yra gruodžio 16-os Dragon pakilimas.

Muskas nusileidimo ant platformos sėkmės tikimybę vertina 50 procentų, bet pabrėžė, kad kitų misijų šansai bus didesni.

„Kitais metais bus daug paleidimų,“ sakė Muskas „AeroAstro at 100“ konferencijoje, skirtoje MIT kosminių tyrimų šimtmečiui. „Manau, gana tikėtina, kad per vieną iš šių skrydžių, sugebėsime nusileisti ir vėl pakilti, taigi, manau, esame gana arti.“

SpaceX išbandė pirmosios Falcon 9 raketos pakopos nusileidimą vandenyne per tris pastaruosius skrydžius – 2013 rugsėjį, bei šių metų balandį ir liepą. Per 2013 rugsėjo mėnesį vykusį bandymą, technikams pavyko du kartus iš naujo užvesti variklius, bet greitintuvas smarkiai trenkėsi į vandenį. Per kitus du bandymus raketa sėkmingai, kontroliuojamai nusileido prie vandens paviršiaus, bet nebuvo platformos nusileisti, sakė SpaceX atstovai.


Mike Wall
www.space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: