Iš Rusijos paskui „Skype“ traukiasi ir „Google“  (9)

Interneto gigantas uždaro savo inžinerinį padalinį Rusijoje ir iškrausto darbuotojus į kitas šalis. Kalbama, kad taip „Google“ reaguoja į Rusijos Dūmos priimtą reikalavimą visų šalies piliečių duomenis laikyti tik Rusijoje įrengtuose serveriuose. Šalyje lieka tik „Google“ prekybos ir palaikymo padaliniai. Nejaugi pradeda pildytis Dūmos sprendimo priešininkų nuogąstavimai, kad taip Rusija gali virsti Šiaurės Korėja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinią, kad „Google“ iškrausto savo inžinierius iš Rusijos, žiniasklaidai perdavęs anonimas sako, kad tai gali būti ir nesusiję su greitai įsigaliosiančiu duomenų apsaugos įstatymu. Šiaip ar taip, kompanija ir anksčiau mėgo savo komandas kraustyti iš šalies į šalį. Be to, darbuotojų iškraustymas nė kiek nepadės „Google“ apsiginti nuo neigiamo naujojo įstatymo, pirmiausia paveiksiančio vartotojus, poveikio.

„Mes gerbiame ir tausojame savo klientus ir vartotojus Rusijoje. Ir mūsų atsidavusi palaikymo komanda toliau dirba toje šaly“, – labai aptakiai į tiesų žurnalistų klausimą atsakė „Google“ atstovas spaudai. Taigi jis nei paneigė, nei patvirtino pranešimo apie inžinierių iškraustymą, rašo „PCWorld“.

Tačiau pirmoji apie išsikraustymą pranešusi svetainė „The Information“ neabejoja turimų duomenų patikimumu, kuriuos patvirtina ir „Bloomberg“. Reali Rusijos IT sektoriaus padėtis atrodo tragiška. Šešta pagal dydį pasaulyje interneto rinka šiuo metu krinta ne lėčiau negu rublis.

Iš Rusijos jau pasitraukė ir savo biurą uždarė „Adobe Systems“. Lapkritį pranešta, kad „Skype“ Rusijoje uždarė savo programavimo padalinį. Investicinės bendrovės „General Catalyst“, „Accel Partners“, „Tiger Global Management“ persvarstė savo investicijas Rusijoje ir planuoja trauktis. Daugybė pačios Rusijos įmonių bėga į JAV, Čekiją ar Lietuvą.

Rusijos valdžia irgi nuoširdžiai stengiasi, kad jos kuo greičiau išsilakstytų. Pavyzdžiui, visai neseniai teisėsaugos pareigūnai be jokių paaiškinimų atliko kratas interneto prekybos kompanijos „Lamoda“ Maskvos biure.

Apie išvykimą kitur svarsto netgi tokie klestintys ir puikiai Rusijoje gyvenantys asmenys, kaip startuolio „Zeptolab“ įkūrėjas Miša Lialinas. Už savo pinigus įsteigęs žaidimų kūrimo kompaniją, sukūręs tokius populiarius žaidimus kaip „Cut the Rope“, Maskvoje įdarbinęs beveik 100 programuotojų, 40-metis M.Lialinas sako, kad neatmeta idėjos išsikraustyti į stabilesnę šalį. Nors rublio krizė jo niekaip nepaveikė.

Taigi pranešimas apie „Google“ atrodo visai logiškas. Kompanija jau ne pirmą kartą ir ne pirmoje šalyje susiduria su įstatymų leidėjų sukurtomis kliūtimis. 2010 m. iš dalies nutraukė savo veiklą Kinijoje, nes nusprendė, kad nenori pati cenzūruoti savo paieškos sistemos. Tuo metu vartotojai, kurie jungėsi prie kiniškos paieškos variklio versijos, buvo peradresuojami į Honkongo svetainę.

Gruodžio 10 d. buvo pranešta, kad „Google“ naikina savo naujienų padalinį „Google News“ Ispanijoje ir nebesidalins pasaulio naujienų svetainėje Ispanijos leidinių straipsnių ištraukomis ir nuorodomis į juos.

Tai padaryta reaguojant į nuo sausio Ispanijoje įsigaliosiantį Intelektinės nuosavybės įstatymą, pagal kurį kiekvienas norintis naudoti bet kokį sukurtą turinį privalės už jį mokėti. Mums, aišku, lieka tik spėlioti, ar Ispanijos kūrėjai iš to tikrai gaus nors kokios naudos.

Todėl „Google“ programuotojų išvykimas iš Rusijos neatrodo nei keistas, nei nenormalus. Gal ir būtų galima kritikuoti iš skęstančio laivo bėgančias žiurkes, tačiau tikrai kritikos verti įsikibę į laivą, kurio išprotėjęs kapitonas kapoja jo dugne skyles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(30)
(6)
(24)

Komentarai (9)