Kvantinė mechanika kreditines korteles padarys neįveikiamas jokioms atakoms  (0)

Olandų mokslininkai pasitelkė kvantinės mechanikos principus, kad sukurtų praktiškai neįveikiamą autentifikacijos metodą, kuris būtų naudojamas kreditinėse kortelėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai praneša puslapis Optica.

„Kvantiškai saugi“ autentifikacija leidžia atpažinti tikrąjį objekto savininką, net jei esminė informacija (pavyzdžiui, apie kortelės struktūrą) pateko į hakerių rankas – visa tai pasiekta šviesos kvantinių savybių dėka.

Paprastas korteles su magnetine juostele lengva naudoti, tačiau lengva ir nukopijuoti. Paskutiniu metu ėmė daugėti kortelių su specialiomis mikroschemomis, tačiau išlieka tikimybė, kad gavus informaciją apie kortelės turinį, galima sukurti (emuliuoti) tikslią kopiją.

Naujas metodas leis išvengti tokios rizikos – tam pasitarnaus kvantinės fotono, vienu metu esančio keliose vietose, savybės.

Nedidelė fotono dalis spinduliuoja į konkrečią kortelės vietą ir fiksuoja jų trajektoriją. Kadangi kvantiniame pasaulyje fotonas gali egzistuoja vienu metu keliose vietose, sudėtingo modelio sukūrimui pakanka vos kelių dalelių.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad bet koks bandymas nusižiūrėti naujo autentifikacijos metodo procedūrą sugriaus kvantinę šviesos prigimtį ir sunaikins perduodamą informaciją.

Kalbant apie praktinį panaudojimą, ant kreditinės kortelės galima patalpinti ploną baltų dažų juostelę, kurioje yra milijonai nanodalelių. Vėliau su lazerio pagalba fotonai patenka į dažus ir pradeda sąveikauti su dalelėmis, panašiai kaip metaliniai rutuliukai žaidime pinbolas – galų gale jie išlekia atgal, sukurdami unikalų paveiksliuką.

Mokslininkų teigimu, naujasis autentifikacijos metodas sukuriamas, naudojant paprasčiausias technologijas (lazerius ir projektorius), taigi yra gana pigus. Be to, minėta apsauga gali būti naudojama ne tik kreditinėse kortelėse, bet ir automobiliuose. Galų gale, čia nereikalingi slapti kodai, kurie visuomet gali būti pavogti.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (0)