Istorinis momentas: Švedija planuoja atsisakyti grynųjų pinigų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-10-14 12:24
Vokietijoje arčiau 4/5 atsiskaitymų grynaisiais. Kaip tik Estijoje irgi teko su pardavimais padirbėti, tai daug žmonių net 4 eurų neturi su savimi, tik kortele. Tiesa, dažnai ir aš taip išeinu, bet dažniausiai tik iš ofiso pietauti, šiaip visad nešiojuosi.
bahuriux 2014-10-14 12:34
Viskas butu OK, jei ta elektronine bankininkystes ir korteliu sistema veiktu be jokiu nesklandumu, tik pagalvokit kas butu yvykus labai dideliam elektros tinklu gedimui, ar dar blogiau saules zybsniui nuo kurio sugestu visi elektros ir elektronikos prietaisai, jusu banko saskaitoj butu lygiai 0 isvis tokio dalykao kaip jusu banko saskaita nebutu. Ka tada daryti su tuo beverciu plastiko gabaleliu, su grynaisiais bent jau kuri laika kol viska sutaisys badu nemirs niekas. Arba bent jau rekomenduotu tureti kazkoki rezerva grynais. PS. Buvo pavyzdys Kryme, kai niekam tu plastiko gabaleliu nereikejo, kad ir kiek saskaitoj butu pinigu.
Simplicity 2014-10-14 12:54
Jei jau žiebs Saulė taip, kad visos tarnybinės stotys su savo magnetinėm juostom, kietaisiais diskais „šaibom išeis“, tai ir tau jau ir gryni pinigai nepadės. Tam, jog prie kasos pasijustum nejaukiai, užtenka kad trumpam dingtų internetas. Gerai, jei taip kokioj Maximoj— prekes gali ir prie kasos palik, o ką degalinėj daryt? Neišvažiuosi nesusimokėjęs.
sloggi 2014-10-14 13:45
Vien kortele atsiskaitineti tikrai nesamone. Vakar ejau i forum cinemas paziuret filmo. Atejau sistema uzluzus korteliu nepriima, bet ir bilietu neisduoda. Atsiskaitymas tik grynais, tai netik, kad jai su banku problema gali iskilti, bet ir su pacios parduotuves/istaigos ar dar ko kompiuteriais gali buti problema ir neatsiskaitysi elektroniniu budu niekaip.
Rudolfas 2014-10-14 16:25
Uztat koks smugis juodajai rinkai! Be to bitcoinsu poluliarumas augtu! Susitikes su dyleriu juk nepervedinesi euru i jo saskaita!
Kaunas 2014-10-14 17:44
"Tiesa, ne visos valstybės linkusios žengti į priekį. Italijoje grynųjų pinigų kaupimas ir atsiskaitymas jais vis dar labai populiarus" -kuo didesne korupcija ir seselis, tuo labiau popiereiaus reikia. Bitcoinai nepades, perdaug nestabilus ir galiausiai vistiek reikia i normalu piniga keist.
teftelis 2014-10-14 19:10
"...specialistų teigimu, per artimiausią dešimtmetį popieriniai pinigai apskritai gali išnykti." "Vis dėlto ekspertai teigia, kad ... tokio beprecedenčio įvykio perspektyvos įžvelgiamos tik apie 2030 metus." Įdomu kas teisūs - ekspertai ar specialistai?
azotas 2014-10-14 19:25
tai pas vokiecius korupcija irgi didele ? juk pries kelias dienas rase, kad vokieciai megsta atsiskaitinet grynais.
qriuqriu 2014-10-14 20:05
tada teks min 2 korteles turet, viena atsargai apiplesimo ar pirmos pametimo atveju ir laikyt po 9 uzraktais namuose, o pirmoj su max 1 men islaidu dydzio suma
Radiant 2014-10-14 22:12
kazi kaip cia viskas vyks, bent jau as tai neisivaizduoju kaip tada turesi atiskaitinet privaciam asmeniui negi dabar keliausi i banka pervedimo daryt? reikia nepamirsti jog tik nedidele zmoniu dalis turi internetine bankininkyste
dzhiuge 2014-10-14 22:21
Mintis tikiu, kad gera. Tik reikia nepamiršti, kad bankai tada gali tapti nekontroliuojami su savo mokesčiais. Lietuvoje visada kortele atsiskaitinėdavau, nes labai patogu ir pigu. O va pakeičiau šalį neseniai į Airiją, ir ten vien grynaisiais beveik atsiskaitinėju, nes bankai ima mokestį už bet kokį atsiskaitymą, ar parduotuvėj, ar nusiimant pinigus iš bankomato, viskas apmokestinta. Tai neįsivaizduoju, kaip reikėtų vien kortele atsiskaitinėti.
immortallt 2014-10-14 23:00
dzhiuge, pereini į banką, kuris neapmokestina. Radiant, elektroninę bankininkystę sunku įsigyti? Kas dėl pavedimų, tai yra ta pati Paysera.
UTF16 2014-10-14 23:58
Kažkada greitu metu Lietuvoje įsigalios naujas įstatymas, pagal kurį mokesčių inspekcija skenuos kiekvieno žmogaus sąskaitos duomenis. Be to, dabar kai kurios institucijos (VMI, Sodra) be jokių paaiškinimų gali nuskaičiuoti tiek pinigų, kiek jiems reikia. Iš patirties sakau, kad atgauti tuos pinigus dažnai būna sudėtinga. Pvz., net jei pinigai nuskaityti dėl administracinės klaidos, pats žmogus turi įrodyti, kad suklydo darbuotojas. Aš asmeniškai nepažįstu nė vieno, kuriam vienu ar kitu momentu gyvenime kokia nors įstaiga nebūtų nuskaičiavusi kažkiek pinigų be jokio paaiškinimo… Negana to, bankinė sistema yra brangi vartotojui. Banko paslauga man yra neverta nė skatiko – mokėti papildomai už pirkinį net 1 ct daugiau pinigų administratoriui aš laikau absurdu. O didžiausi bankai Lietuvoje apmokestina vartotojui viską, išskyrus smulkiausias operacijas – už jas moka verslininkai, kurie tiesiog bankų paslaugas įskaičiuoja į prekės kainą (iš čia ir kai kuriose šalyse dažna praktika, pvz., leisti atsiskaityti kortele tik nuo tam tikros sumos). Todėl ne, dar vieno privalomo tarpininko prekybinėse operacijose nereikia, užtenka, kad VMI visur kiša savo nagus.
PCP 2014-10-15 01:14
Nekomentuokit clickbaito nes skatinat toliau tokius "straipsnius" rašyti. Na o šiaip. Nerealu. Užprotestuos prie kiekvienos parduotuvės ir metro besivoliojantys čigonai už nacionalinio amato žlugdymą.
sub 2014-10-15 10:27
Kaip tai gryni nepadės? Jei turi grynų - jie visada padeda. Aš nesu prieš banko korteles, tiesiog noriu argumentuotai atsakyti į tavo klaidingą teiginį. Jei žiebs saulė taip, kad su elektronine sistema bus nekažką, tai pardavėjas visada gali pakeisti onlaininį kasos aparatą į neonlaininį, galų gale yra popierių, pinigų priėmimo-išdavimo kvitų, popierinių sąskaitų faktūrų, tik riekai ranka surašyti. Aišku pardavėjui tada atsiranda daugiau darbo, bet iš esmės gryni pinigai avarijos atveju padės. Suprantama, pardavėjas turi būti protingas ir pasirūpinti tokia situacija išanksto, turėti popierinių dokumentų. O šiaip aš už banko korteles, man asmeniškai tai patogu, bet grynų visada turiu smulkioms išlaidoms, pietums. Kortelė yra patogesnis, mažiau vietos užimantis būdas, laiko sutaupo. Grynūjų neužblokuosi, bet elektronių sistemų avarijos atveju, gryni pinigai išsigelbėjimas. Kas tokiu momentu turės daugiau grynūjų, tiems labiau pasiseks.
sub 2014-10-15 10:40
Esu susidūręs su VMI dėl akcijų pardavimo greitai po jų įsigijimo. Kiek teko bendrauti, viską išaiškina, kas už ką ir kaip. Jei UTF16 pasidomėtų plačiau konkrečiu atveju, kodėl ir už ką nuskaičiavo VMI ar SODRA atitinkamą sumą pinigų, tai neskleistų erezijų. Ir jei jau nuskaičiuoja, tai ne tiek kiek jiems reikia, nes jei jie norėtų jiems reikėtų daugiau, jie nuskaičiuoja tiek kiek priklauso.
Simplicity 2014-10-15 13:01
Realiai, magnetinės audros ir Saulės blyksniai negali sugadinti duomenų laikmenose (magnetinėse juostose, standžiuosiuose ar SSD diskuose) saugomos informacijos. Tačiau, jei jau tas žybsnis/audra būtų tiek galingi, tai pinigai mums būtų paskutinėj vietoj. Po tokios audros būtų iškepę absoliučiai visi dirbtiniai žemės palydovai, elektros ir elektronikos prietaisai, griūtų valstybės, o dauguma gautų tiek radiacijos, kad jau nepadėtų nei auksas, nei gryni pinigai. Tvyrotų toks chaosas, kad net ir išgyvenęs audrą bijotum nosį į lauką iškišt, kad kas nenušautų ar galvos nenupjautų.
UTF16 2014-10-15 14:38
Mano konkrečiu atveju pinigus nuskaičiavo kito miesto Sodros skyrius. Man reikėjo įrodinėti, kad aš su jų miestu neturiu nieko bendra. Ir ne, tai ne erezija.
Kenzoo 2014-10-16 00:45
UTF16 teisus , buvo panasus atvejis su VMI
sub 2014-10-16 15:08
Na klaidų daro visi, neišsiskiria ir Policija su Regitra. Kad klaidų daro pripažystu. Nepripažystu kad nuskaičiuoja kiek jiems reikia.