Kinija - kylantis jūrų drakonas (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lucy 2015-01-06 15:07
Nu čia antraštę parašėt. Kinija vadinat drakonu, kuri rodo savo galią vandenyne, kuris šalia jos, o JAV, kuri viešpatauja visuose vandenynuose įskaitant vandenyne, kuris yra kitoi pasaulio pusėje negu ji pati, vadinat "tradicine"? Manau ryškiai sumaišėt kur ir kokios etiketes priklijuoti.
Arns 2015-01-06 15:13
Niekas nieko nesumaišė, bet kas metantis iššūkį JAV hegemonijai iškart agresorius
Pjovėjas 2015-01-06 17:05
Žodžių žaismas... Pagal apibrėžimą viskas teisingai: kas jėga bando pakeisti seniai susiklosčiusį status quo, tas yra agresorius. Kai minėtasis agresorius pakeis status quo ir pats taps tuo tradiciniu faktorium, kitas bus agresoriumi. Istorijos ratas suksis. Aš asmeniškai bet kuriuo atveju rinkčiausi esamą status quo, kuris mums bet kuriuo atveju kultūriškai artimesnis nei Kinijos drakonas, o ir formaliai esame sąjungininkai.
immortallt 2015-01-06 17:39
Rusija dalyvaus pasiskirstyme - ją dalinsis Kinija su NATO.
Arns 2015-01-06 17:42
nereikia nė dideliu analitiku būt, kad suprastumei jog Rusijai tiesiog nelabai interesų tą daryti, nes toliausiai į Ramųjį vandenyną nutolusios Kurilų salos, jokių realių sąjungininkų kuriuos reiktu paremti ten irgi nėra. Juo labiau, pagal šiltėjančių orų prognozes, jų didesnė įtaka Šiaurės jūroje neštu naudą. Ir priešingai, į jūrą įžengianti Kinija turi nemažai užmačių, galų gale išstumti JAV nuo savo sienų bei pasiimti jūros dugne esančius resursus, kuriuos kol kas ginčytinose teritorijose guli neliečiamos. Tad ne leidimas neleidimas, o konkreti logika diktuoja jog milžiniškos investicijos į laivyną Rusijai visiškai nereikalingas. Reikiamas gynybines užduotis galima atlikti ir šimtų laivų flotilės.
Pjovėjas 2015-01-06 17:51
Kinijos tikrai nedomina Kurilai. Už tai oi kaip domina žemyniniai Rusijos rytai Kurie demografiškai jau turbūt Kinijos ir yra. Aš vat šitoj vietoj labiausiai ir nesuprantu, ko Rusija bando šlietis prie savo konkurento, o ne potencialaus sąjungininko rytuose.
Arns 2015-01-06 18:04
Kodėl Kinijai pyktis su Rusija? Rusija jiems yra draugai, tuo tarpu atvirai deklaruodami jog nuo jų papildomai ginkluojasi visi kiti kaimynai. Galų gale permesk santykius su kuriomis valstybėmis kinai palaiko neblogus santykius, didelė dalis palaiko ir su Rusija. Abi turi garantuotas vietas JTO saugumo taryboje... Kitaip sakant, augančiai Kinijai vienintelė atrama Rusija, nes visi kiti, tiek aplinkiniai tiek senutėlė Europa norėtu jog Kinija būtu silpna, pigios darbo jėgos provincija. Tad jei nebus Rusijos, Kinija niekados negalės sau leisti daugiau negu leis prievaizdai iš kito pasaulio krašto. Kvailiau paaukoti karalienės/rikio/bokšo/žirgo (kaip nori įsivardink) neįmanoma. Juolab tik stiprėjant karinei galiai Vakarus, privertė jiems atiduoti Taivanas vietą JTO, augant ekonominei galiai pripažinti Kinijos teisę egzistuoti (iki to de jure Kinijos išvytais vadovais buvo laikomas Taivanas), tad pasiėmus Sibirą, gali per kelis metus būti padalinta ir pati Kinija
Pjovėjas 2015-01-06 18:15
Arnai: kalba ne apie tai, ar Kinijai reikia Rusijos, o ko reikia Rusijai Nes Kinija rytus turės, anksčiau ar vėliau. Gal tos pačios Rusijos sąskaita. Gerai, jei Rusijai leis išlaikyti orumą ir paliks neoficialiam vasalo statuse. Ir ne Kinijai reikia Rusijos kaip atramos, o atvirkščiai. Kas labai akivaizdžiai ir buvo matyt iš visų tų dojotiekių projektų ir pan., ir kaip internetai džiaugėsi labiausiai iš Rusijos pusės tuo. Apie tai ir kalba. Nes Rusija kamuojama analogiškų senėjimo problemų kaip ir vakarai, o bet tačiau neturi normaliai išvystytos plataus vartojimo pramonės (nepainioti su žaliavų ir kariniu kompleksu!). Ne veltui TSRS labai ilgą laiką buvo pusiau šalto karo stovyje su ta pačia Kinija, nes mastė tokią perspektyvą. Neginu nė vieno. Galų gale Kinija atsirieks savo įtakos sferą, visų dabartinių įtakų sąskaita (tiek JAV tiek ir Rusijos).
Arns 2015-01-06 18:45
Pjovėjas, tu suplaki į vieną vietą labai daug skirtingų dalykų. Maža to, vertini iš šachmatų pėstininko pozicijų geopolitiką. Rusijai geriau remtis į Kiniją, nes jai reikia sąjungininkių, ir ji pati jau pasimokė, kad viso pasaulio neparemsi, TSRS ir užlinko bebandydama papuasus iki žmonių lygio priauginti. Tad Kinija beveik idealus partneris, galintis ne tik imti, bet ir duoti. Maža to, jai Rusijos peties taip labai reikia. Kodėl Kinijai nenaudinga ardyti Rusiją jau vardinau. Juo labiau, jos žmonėms Sibiras švelniai tariant teritorija, kai tuo tarpu koks Taivanas - istorinės žemės bei priešas kuris buvo išvytas iš žemyno, tačiau dėka amerikiečių nenugalėtas. Politinis kapitalas užkariavimais, nė nelygintinas, juo labiau, amerikiečiai savo priešraketiniu skydu gana lengvai gali izoliuoti vieną Kiniją, tačiau bendrai su Rusija ir gal net Indija (nes tiesiogiai su ja nesusitars, abi turi tam tikrų teritorinių ginčų) jau labai sunkiai. Toks pripažinimas, kad galimybė smogti atsakomąjį smūgį beveik minimali, iškart sužlugdytu tą "užkariavimų generolą". Dar kitas reikalas, JAV žodines apsaugas ginti turi Japonija, P. Korėja, Taivanas...Siekiant spręsti ginčus Azijoje, kur kinams labai svarbu, reikia argumentų. Elementariai sakant, jei JAV svarbiau NATO, ir sakykim nuo Rusijos žvilgčiojimų reiks saugoti Baltijos valstybes, Kinijos "minkštoji galia" smarkiai išauga kaimynėms. Kam jai išmest savo vieną geriausių kozirių kalbose su kaimynais? Tad būkim realistai, Kinija kaip Japonija ar sakykim Nacistinė Vokietija. Pasidraskyti galima, bet nuraminti paprasta. Turėk patikimų, galingų sąjungininkų, ir "nuraminimo politika" iš galimo karinio kibirkščiavimo iškart numalšinama. Kinijai bent artimiausią pusšimtį metų nesišviečia susirasti geriau už rusus bendrą kalbą randančių sąjungininkų, nes mažesnieji tik už pinigus perkami. Neliks pinigų, ir neliks jų paramos.
Rukis 2015-01-06 20:46
Arns, Niekas neabejoja Kinijos - Rusijos draugiškų ryšių būtinumu šiandieną. Tačiau abejojama jų draugyste rytoj, kai aplinkiniai vieni kitam gerkles bandys perkasti. Mini sąjungininkų Kinijai aišku nereikia, bet jei mažesni (ne patys mažiausi) ir bent keli kartu krūvoje gali atpirkti silpstančią Rusiją. Atminkit Kinai žaidžia protingą geopolitinį žaidimą. Apskritai kinų tauta linkusi į dialogą, sąjungas ir moka prisitaikyti prie bet kokių geopolitinių peripetijų, ne kaip Rusija. Apart civilinių karų...
Arns 2015-01-06 21:19
Ruki, nuo mitų pereikim prie faktų. 1) Kokias alternatyvas gali rinktis Kinija/Rusija jei vienas tikslų būti ne JAV vasalais geopolitiniame žaidime? 2) Kas galėjo pagalvoti, jog JAV/Britanija, Prancūzija/Vokietija kažkada "susimes"? Yra reikalas, yra ir sprendimas. Prognozuoti šimtus metų į priekį neįmanoma. Lygiai taip pat ir Kinija, kam dėtis su Rusija ir prie jos avantiūrų? Jei dedasi, reiškiasi žino jog reikia. 3) Su kuria dar kaimynių Kinija turi gerus santykius? Kas geopolitineme lygyje naudingesnis partneris, Rusija ar kokia Angola? Galų gale kokios paramos reikia Rusijai ir tom kitom, daugiau Afrikoje susirastoms investicijų vietoms? Ką konkrečiai jos duotu daugiau nei Rusija? Kaip jas panaudoti geopolitniam spaudimui pirmiausia prieš JAV? Tai tik keletas klausimėlių, kuriuos atsakęs suvoksi jog kas tinka JAV išlaikyti savo pozicijas, nelabai tinkamas būdas ją iš ten išversti... 4) Geopolitiškai Kinija lenda visur, tačiau nežengė nė žingsnio. Kai jį žengs, būtent nuo visų padarytų darbų ir bus matyti ar pavyks ar ją visi užspaus. Dialogu kinai pasistatė ekonomiką, bet teritoriniu klausimu jie nusileidžia (būtent užsispyrimo ir atkaklumo dėka atgavo Honkongą bei Makao salas), ir su bene vieninteliais Rusija ir Mongolija išsprendė taikiai, su kitais, nuolat girdim kokius priekaištus beria Vietnamas ar apie militarizmo politiką atsargiai kalbantys japonai...