Už poros metų - naujas technologijų proveržis  (9)

Neseniai pasaulinėje inovacijų, technologijų ir moderniosios elektronikos parodoje Las Vegase „Nextury Venture” fondo valdybos pirmininkas Ilja Laursas „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija sakė manantis, kad po poros metų pasaulio laukia daiktų spausdinimo proveržis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Technologijos turi įdomią savybę. Jos tarsi egzistuoja miego būsenoje keletą metų. Taip buvo su visom technologijom. Prisiminkime telefonus, televizorius ar diskus. Atsiranda technologija, praeina 7 metai, toks įprastas ciklas, ir po to ji „iššauna“. Kasmet ir tokių parodų organizatoriai, ir gamintojai stengiasi atspėti, kokia bus kita banga, koks proveržis laukia“.

Anot I. Laurso, viena tokių sričių – daiktų spausdinimas, kuris jau tampa realybe:

„Gali atspausdinti batus, žaislus ar juvelyrikos gaminius. Yra įvairus vadinamieji 3D spausdintuvai, kurie spausdina ne popieriuje, o spausdina tuos daiktus. Čia taikoma labai daug technologijų – miltelinė, kur tiesiog užpilamas vienas sluoksnis miltelių, tada lazeris sutvirtina vieną sluoksnį, pilamas naujas sluoksnis, vėl sutvirtinamas ir t. t. Yra ir vadinamasis vielos spausdinimas. Vielos siūlas paduodamas į lazerį, lazeris jį sulydo ir klijuoja. Yra mažiausiai kelios dešimtys įvairiausių technologijų. Kol kas dominuoja miltelinė.

Vienas jos pliusų – gali spausdinti iš įvairių medžiagų – aukso, sidabro, aliuminio ar titano. Beje, parodoje buvo pristatyta ir lietuviška kompanija, gaminanti populiarių žaidimų herojus. Labai išaugo tokių gaminių kokybė, sumažėjo kaina. Manau, kad po kokių dešimties metų apie trečdalį reikalingų daiktų galėsime atsispausdinti tiesiog namuose. Pigiausias spausdintuvas, kurį galima naudoti namuose, dabar kainuoja apie 100 eurų“, – pasakojo Ilja Laursas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(42)
(3)
(39)

Komentarai (9)