Naftos kainai dar yra kur kristi: realus ir 10–20 JAV dolerių už barelį scenarijus  (5)

„Bloomberg“ rašo, kad barelis naftos gali nusmukti iki 10 JAV dolerių, praneša „The Week“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gary Shillingas išskiria kelias galimo naftos pigimo priežastis. Pirmoji yra OPEC kartelio įtakos mažėjimas. Saudo Arabija jau kelis kartus pajuto mažėjančios rinkos dalies įtaką dėl „sukčiaujančių“ kartelio narių, viršijusių nustatytą gavybos kvotą.

Dėl to Saudo Arabija pradėjo žaisti „vištos žaidimą“ su „sukčiautojais“, tikėdama, kad gali ilgiau iškęsti mažas naftos kainas nei jos finansiškai silpnesni konkurentai.

Naujausia statistika rodo, kad Saudo Arabijos naftos gavyba dabar išaugo iki 10 mln. barelių per dieną. Statistika taip pat liudija, kad augo ir JAV naftos gavyba.

Kai kurie analitikai tikėjosi, kad krentanti naftos kaina suveiks kaip stabdis ir gavybai, ypač JAV, kur gavybos kaina yra didesnė.

Tačiau G.Shillingas pirštu rodo į energetikos konsultantą Danielį Yerginą, kuris sako, kad dauguma naftos gamintojų gali atlaikyti gavybos kaštų nesiekiančią naftos kainą.

Organizacijos „Wood Mackenzie“ duomenimis, tik 1,6 proc. iš 2222 tirtų gręžinių patirtų nuostolį, naftos kainai nesiekiant 40 dolerių už barelį.

Todėl kritinė riba tiek JAV skalūnų naftos gamintojams, tiek Persijos įlankos valstybėms sudaro 10-20 JAV dolerių už barelį.

Augant naftos gavybai, jos paklausa ir toliau mažėja.

Tarptautinė energetikos agentūra nuolat mažina paklausos prognozes. Tikimasi, kad 2015 metais paklausa sieks 93,3 mln. barelių per dieną, tuo metu pasiūla viršys 400 tūkst. barelių per dieną.

„The Daily Telegraph“ išskiria dar vieną kritinį faktorių – augantį JAV naftos pramonės efektyvumą ir produktyvumą, kuris per metus auga maždaug 30 proc.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (5)