Draugės paieška „Tinder“: ar tai tikrai ne vyras?  (0)

Ir Lietuvoje populiari artimų sielų, mylimųjų ar aistringo nakties nuotykio paieškos programėlė „Tinder“, leidžianti susirasti, išsirinkti ir bendrauti ieškantiems savo antros pusės, keliems šimtams vyrukų iškrėtė nemalonų pokštą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasistengus saugumo spragą „Tinder“ sistemoje aptikusiam programišiui, jie karštai flirtavo vienas su kitu, šventai tikėdami, kad „kabina“ paną. Štai tokia „tindirindiriuška“ išėjo.

Programišius sukūrė „Tinder“ keletą neegzistuojančių merginų paskyrų, o vyrus, kurie mėgino užmegzti ryšį su tomis merginomis, sujungė vieną su kitu. Įsivaizduojate dviejų erotinėse fantazijose apie nuotraukoje matomą merginą skendinčių vyrukų pokalbį?

„Ei, mažuli, kaip tu?“

„O, matau, tau patinku, ar jauti man aistrą?“

„Aišku! Myliu tave karštai dar nematęs. Susitinkam!“

„Pats norėjau tai pasiūlyti! O tu seksualus?“

„Aš tiesiog žvėris!“

Lietuviškai tai dar gal ir keltų įtarimų, tačiau anglų kalba viskas skamba taip, kad abu vyrai galėjo gana ilgai nesuprasti, jog bendrauja ne su stulbinamai karšta ir atvira pupyte, o su tokias pat plaukuotas rankas iš pasitenkinimo trinančiu kitu testosterono vergu.

„The Verge" trečiadienį pranešė, kad neprisistatęs programuotojas sugebėjo modifikuoti „Tinder“ programos sąsają (API), kuri kontroliuoja programėlių bendravimą. Jo sukurta programa nustatydavo, kada vyras „Tinder“ mėgina užmegzti ryšį su išgalvota mergina, ir kai atsirasdavo du tokie vyrai, sujungdavo juos vieną su kitu, o išgalvota paskyra tiesiog vykdė žinučių peradresavimą.

Pats Patriku pasivadinęs programišius tiesiog rinko siunčiamas žinutes. Leidiniui jis pats sakė, kad tai atlikti buvo „netikėtai lengva“. Saugos konsultantas profesorius Alanas Woodwardas komentuodamas šį įvykį BBC negailėjo karčių žodžių „Tinder“:

„Paprastai kalbant, turėtų būti neįmanoma kam nors tai padaryti. Kad pavyko taip „paderinti“ „Tinder“, reiškia tik viena – ten yra rimtų saugos spragų. Esu nustebęs, kad kompanija, kuri valdo tokią jautrią informaciją, besireklamuojanti, kad labai saugo vartotojų privatumą, nesugebėjo aptikti tokios skylės atlikdama saugos testus.“

Pats programišius savo nusikaltimo visai nesureikšmina. Jo teigimu, jis ir pats naudojosi „Tinder“, net savo dabartinę merginą susirado pasitelkęs šią programėlę. O sukūręs šį pokštą tiesiog norėjo pažiūrėti, kaip vyrukai reaguos, kai gaus atgal savo pačių kitam vyrui rašytas žinutes.

Jis sako, kad pirmosios „porelės“ pradėjo bendrauti jau pirmą jo programos aktyvinimo minutę. O per 12 valandų jis stebėjo 40 pokalbių.

„Buvau pasiruošęs įsikišti, jei jie pradės tartis dėl susitikimo realiame pasaulyje. Keisčiausia, kad jie visiškai ignoravo akivaizdžius ženklus, jog kažkas yra ne taip. Visiškai nekreipė dėmesio į visas kito bendraujančiojo keistenybes. Pagalvojau, kad jei vyrai pasiruošę tuoj pat pulti susitikinėti su visiškai nepažįstamu žmogumi, apie kurį visai nieko nežino ir net nemėgina nieko išsiaiškinti, gal jie to ir nusipelnė“, – sakė programišius „The Verge“.

Gal ir logiška, tačiau saugumo ekspertas A.Woodwardas vis tiek nesutinka, kad tai bent kiek pateisinama: „Negalima pateisinti tų, kurie pasinaudoja tokiu paslaugos pažeidžiamumu. Daugelis šiuolaikinių kompanijų turi fondus, iš kurių apdovanoja tuos, kurie aptinka saugos spragas jų sistemoje ir apie jas praneša.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(54)
(0)
(54)

Komentarai (0)