Černobylyje kilo gaisras, įtariamas padegimas (Video)  (2)

Ukrainoje ugniagesių brigados antradienį kovojo su didžiausiu nuo 1992 metų miškų gaisru, galinčiu išplisti prie katastrofos nuniokotos Černobylio atominės jėgainės. Naktį gaisro plitimą ugniagesiams pavyko sustabdyti laiku – iki radioaktyviųjų atliekų saugyklos buvo likę maždaug 5 kilometrai. Ukrainos valdžia įtaria, kad tai galėjo būti padegimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Padėtis valdoma, bet šis gaisras – didžiausias nuo 1992-ųjų. Tokio masto gaisro dar nebuvo, – premjero Arsenijaus Jaceniuko žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“. – Ji už maždaug 20 kilometrų nuo elektrinės. Mūsų specialiosios tarnybos aktyviai dirba, kad gaisras neišplistų toliau.“

Tačiau vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas perspėjo, kad aukštos liepsnos ir staigūs vėjo gūsiai reiškia, kad yra didelė grėsmė, jog gaisras gali išsiplėsti.

A.Avakovas sakė, kad antradienį įsiplieskęs gaisras išdegino apie 400 ha miško netoli jėgainės, esančios už maždaug 100 km nuo Ukrainos sostinės Kijevo.

„Gaisras yra už maždaug 15–20 km nuo Černobylio“, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė elektrinės atstovė Maja Rudenko, pridūrusi, kad pačioje jėgainėje nekilo jokių problemų.

Apie 200 ugniagesių ir daug mašinų malšino liepsnas, o vanduo taip pat buvo liejamas iš orlaivių, nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Aplink jėgainę yra nustatyta 30 km apsauginė zona, kuri tebėra užteršta radioaktyviomis dalelėmis.

Vasarį tarptautiniai ekspertai perspėjo, kad miškuose prie Černobylio liko dar daug pavojingų izotopų, kurie gali išplisti dėl miškų gaisrų.

„Miškų gaisrai kelia didelę radioaktyvumo antrinio išplitimo riziką“, – rašoma mokslo žurnale „Ecological Monographs“ paskelbtame straipsnyje „Gaisrų evoliucija radioaktyviuose Ukrainos ir Baltarusijos miškuose: ateities grėsmės gyventojams ir aplinkai“.

1986 metais sprogęs Černobylio elektrinės 4-asis reaktorius yra uždengtas betoniniu sarkofagu, kurį Ukrainos pareigūnai planuojam pakeisti iki 2016 metų.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (2)