Billas Gatesas – genijus: kaip pildėsi jo 1999 metų prognozės?  (4)

Vienas turtingiausių pasaulio žmonių, „Microsoft“ kompanijos įkūrėjas Billas Gatesas dar 1999 metais parašė ir išleido knygą „Verslas @ minties greičiu“. Savo knygoje B. Gatesas aprašė 15 tuo metu itin kontroversiškai skambėjusių prognozių, tačiau stebina, kad didžioji dauguma jų šiandien yra beveik išsipildžiusios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Prekių ir paslaugų kainų palyginimo internetinės svetainės. Kaip prognozavo B. Gatesas, internete išpopuliarės automatinės kainų palyginimo paslaugos, kurios suteiks interneto vartotojams galimybę pamatyti kainas iš skirtingų interneto svetainių. Tai palengvina informacijos paiešką ir įdėdami mažai pastangų interneto vartotojai gali surasti pigiausią produktą.

2. Mobilieji įrenginiai. Kaip rašė pats B. Gatesas, „ateityje žmonės nešiosis mažus prietaisus, kurie leis jiems palaikyti ryšį su elektroniniu verslu bet kurioje vietoje. Jie turės galimybę pasitikrinti ir sužinoti naujienas, matyti skrydžių grafikus, gauti finansinius duomenis ir daryti beveik viską, kas tik įmanoma“. Šiandien galima puikiai matyti, kaip išmanieji telefonai ar planšetiniai kompiuteriai tapo neatsiejama žmonių gyvenimo dalimi. Be to, į rinką pradeda patekti jau ir išmanieji laikrodžiai, kurie tik dar labiau pagrindžia B. Gateso prognozę.

3. Greitieji apmokėjimai ir finansinės operacijos internete. Kaip prognozavo B. Gatesas, žmonės savo sąskaitas ir finansus tvarkys internetu. Kaip galima matyti, šiandien didelė dalis interneto vartotojų naudojasi „PayPal“ sistema ar turi prieigą prie internetinės bankininkystės.

4. Asmeniniai padėjėjai ir daiktų internetas. B. Gateso prognozė skelbė, kad ateityje žmonės turės asmeninius pagalbininkus, kurie bus tarpusavyje susiję ir nuolatos keisis reikalinga informacija. Šie įrenginiai tikrins žmonių elektroninį paštą ar pranešimus, pateiks reikalingą informaciją. Pavyzdžiui, keliaujant į parduotuvę savo padėjėjui bus galima pasakyti receptą, o jis sugeneruos reikalingų pirkinių sąrašą. Šiandien vadinamasis daiktų internetas dar yra tik tobulinimo stadijos, tačiau išmanieji telefonai didžiąja dalimi išpildo šią prognozę. Taip pat „Nest“ yra išmanioji programa, kuri didžiąja dalimi realizuoja asmeninio padėjėjo atliekamą vaidmenį, tirdama žmonių gyvenimo rutiną ir prie jos pritaikydama, tarkime, namų temperatūrą.

5. Interneto principu veikianti namų stebėsena. Kaip rašė B. Gatesas, žmonių namuose išpopuliarės vaizdo stebėjimo sistemos, kurios tiesiogiai transliuos vaizdą į pasirinktą komunikacijos kanalą. Šiais laikais po truputį populiarėja šios technologijos, kurios leidžia prie savo namų vaizdo kamerų prisijungti netgi per savo mobilųjį telefoną.

6. Socialinė žiniasklaida. Dar 1999 metais B. Gatesas nuspėjo, jog ateityje kiekvienas turėsime savo asmeninį tinklalapį, kuriame galėsime bendrauti vieni su kitais, organizuoti renginius ir dalytis informacija. Šiandien tokie socialiniai tinklai kaip „Facebook“ ar „Instagram“ šia prognoze jau pasirūpino.

7. Automatizuoti reklaminiai pasiūlymai. Prognozuota, kad programinė įranga žinos, kada jūs užsisakysite kelionę ir kurią dieną planuojate išvykti. Tuomet ji pateiks specialius pasiūlymus, susijusius tik su kelionės destinacija. Ką mes matome šiandien, kelionių svetainė, tokios kaip „Expedia“ ar „Kayak“, teikia pasiūlymus, susijusius su žmonių ankstesniais užsakymais. „Google“ ir „Facebook“ reklamos gali būti „ištransliuotos“ priklausomai nuo vartotojų buvimo vietos ir pomėgių.

8. Sporto transliacijų tiesioginės diskusijos internete. Prognozuota, kad, stebint sporto transliacijas per televiziją, internautams bus suteikta galimybė operatyviai išreikšti savo nuomonę. Iš esmės šią prognozę realizavo „Twitter“, „ESPN“ televizija taip pat leidžia palikti komentarus tiesiogiai transliuojamose varžybose.

9. Išmanioji reklama. Knygoje taip pat rašyta, jog ateityje įrenginiai žinos žmonių vartojimo įpročius, pomėgius, o pagal tai bus specialiai rodomos reklaminės žinutės, kurios yra pritaikytos pagal minėtus prioritetus. Šiandien reklama yra kaip niekad tikslinga ir pritaikyta pagal vartotojų poreikius.

10. Nuorodos į interneto svetaines TV transliacijos metu. B. Gatesas manė, jog ateityje televizijos programų transliuotojai įtrauks internetines nuorodas, kuriose bus galima rasti su transliacija susijusią papildomą informaciją. Dabar gi žmonės per TV transliacijas, ypač sporto varžybas, nuolatos mato reklamas su nuorodomis į konkrečias interneto svetaines, kartais rodo komandų „Twitter“ paskyrų vėliausius atnaujinimus.

11. Internetinės diskusijų lentos. B. Gatesas buvo įsitikinęs, kad ateityje žmonės turės atskirą erdvę interneto platformoje, kur galės laisvai reikšti savo nuomonę, bendrauti su kitais internautais ir užmegzti bei plėtoti diskusijas. Šiandieninės komentarų skiltys, esančios daugelyje interneto svetainių, būtent ir suteikia progą interneto vartotojams laisvai diskutuoti.

12. Internetinės bendruomenės. Knygoje taip pat prognozuota, jog ateityje bendruomenės galės burtis ne pagal lokacijos faktorių, tačiau pagal savo interesus, pomėgius. Šiandien internete galima atrasti daugybę tinklaraščių, forumų, įvairių grupių socialiniuose tinkluose, kur susirenka bendrų pomėgių turintys interneto vartotojai.

13. Projektų valdymo sistemos. Remiantis B. Gateso knyga, projektų vadovai ateityje savo komandą galės suburti internete. Projekto plano parengimas, organizavimo darbai ir įgyvendinimas gali būti atliekami veiksmus derinant per interneto ryšį. Ką mes turime šiandien, tai daugybę programų, kurios yra būtent specializuotos projektams valdyti. Socialiniai tinklai ir kitos komunikavimui skirtos merijos taip pat palengvina projektų valdymo procesą.

14. Darbuotojų atranka ir įdarbinimas internetu. B. Gatesas itin tiksliai nuspėjo, jog ateities žmonės internete viešai galės skelbti savo interesus, gebėjimus, poreikius, specializuotus įgūdžius ir tokiu būdu susirasti darbą.

15. Verslo bendruomenei skirta programinė įranga. Paskutinioji prognozė, kurią savo knygoje pateikė B. Gatesas, yra susijusi su verslo sektoriumi. Kaip prognozuota, verslo kompanijos internete galės varžytis dėl užimamos rinkos dalies, ieškoti naujų klientų, partnerių. Šiandieninis internetas būtent ir yra plačiai praktikoje pritaikomas verslo atstovų, kuriems ši komunikacijos platforma jau tapo neatsiejama darbo dalimi.

Kaip galima matyti, šios 15 prognozių, kurios buvo pateiktas B. Gateso knygoje „Verslas @ minties greičiu“ dar 1999-aisiais, šiandien yra daugiau ar mažiau tapusios realybe. Belieka tik nuspėti, kokias ateities prognozes šis kompiuterinės inžinerijos genijus turi paslėpęs savo galvoje šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Marius Monkevičius
(33)
(4)
(29)

Komentarai (4)