Bitkoinai – pinigų ateitis ar dar viena apgaulė? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

1337 2015-05-12 12:27
O tai ne absoliuti dauguma valiutų šiais laikais padengti vien pasitikėjimu?
Taikus 2015-05-12 12:46
Henry Ford
Atk 2015-05-12 13:07
Tiesa. O kad peikia MMM. Tai ko čia peikti, ką jie padarė? Jie darė daug švaresnį darbą nei daro bankai.
immortallt 2015-05-12 13:56
Gal geriau reiktų prikąsti liežuvius, jei net žalio supratimo neturit, apie ką kalba eina. Šalių pinigai padengti gerokai daugiau nei pasitikėjimu. Litas pvz buvo padengtas užsienio šalių rezervu ir daugiau, nei pats litas vertas. Euras padengtas eurozonos šalių ekonomika, tai yra balansu tarp eksporto ir importo. Jei eksportuojama daugiau, vertė euro kyla. Žinoma, jei CB pradės spausdinti eurus, tai ekonomika nesikeičia, tik atskiedžiama vieno banknoto vertė. MMM yra sukčių kontora, jei tu skirtumo tarp bankų ir finansinės piramidės nejauti, tai arba kalėjiman, nes pats jas kuri, arba atimti veiksnumą, nes nesugebi elementarių dalykų suprasti. Bankai veikia pagal sutartis, o jei sutarčių neskaitai, tai tikrai ne banko kaltė. Aišku, visi kalti, bet patys dėl nieko nekalti, net triusikų gamintojas kaltas, kad prisišikote.
Atk 2015-05-12 14:22
Kodėl MMM sukčių kontora? Pabandyk dabar logiškai atsakyti. Nebent tik tai, kad jie galbūt sakė, kad viskas mokoma laiku ar kažką panašaus, kai girdėjau, kad veluoja atlygimai. Bet kiek žinau, kie paleidžia piramidę metams ir kas nesuspės, tas rizikuoja prarasti pinigus. Bet tu tuos pinigus padovanojai kitam, gerą darbą padarei, be jokių tarpininkų, jokių procentų, tiesiog nesavanaudiškai padovanojai ir tau kas nors gali nesavanaudiškai padovanoti, bet tu pats supranti, kad gali prarasti ir gali gauti pinigus. Toks kaip žaidimas. Ir kur čia sukčiavimas? O bankai ne, kad pakeistų pinigus 1:1, tai jie visada procentus ima ar už bet kokį veiksma ima mokestį. Tiesiog kaip niekam tikę žmonės, nieko nedaro, negamina, o pinigus gauna.
kestutisz 2015-05-12 14:46
MMM lyginti su bankais nėra labai korektiška. Lyginti reikia su Sodra - ten tai kas surenkama šiandien išdalinama anksčiau įstojusiems dalyviams. Arba ne - jei valstybei pasiseka ir klientas daug neserga bei neišgyvena iki pensijos ir nereikia prasiskolinti dar daugiau.
six 2015-05-12 14:55
Kaip ir paradoksalu, jei pilietis atspausdina pinigą, tai sodina į belangę, jei CB tai gauna kokį nors fancy pavadinimą, kaip antai Quantitative easing. O tada dar ir išdalina už 0% ar neigiamas palūkanas bankams, kurie žmonėms skolina užriebius procentus. Savotiška Ponzio schema. Tarp pirštų pačiupinėk tą ekonomiką ir suprasi jos apčiuopiamą ir realią vertę. Grįžtant prie straipsnio. Manau kad vienašališkai išreikšta nuomonė, nes apie bitcoiną kalbama kaip apie prekę. Spekuliavimas jo kaina yra kvailas dalykas kas ir atgraso žmones net pradėti domėtis kriptovaliutomis. Svarbiausia technologija, kuri jau čia ir niekur nebedings.
- 2015-05-12 16:03
Tu mokyklon ėjai dar TSRS laikais? Tu bent bandei sužinoti, kas yra ekonomikos sąvoka?
six 2015-05-12 16:50
Aš apie pinigus ir kokią vertę jie atspindi, ne apie ekonomiką.
- 2015-05-12 17:42
Ne, tu kalbėjai apie ekonomiką.
raimism 2015-05-12 18:14
''Litas pvz buvo padengtas užsienio šalių rezervu ir daugiau, nei pats litas vertas'' teiginys visiškai neteisingas. Lietuvos 2014 12 mėnesio pabaigoje pinigų junginių vertė (paprastai sakant pinigų masė) buvo 57 milijardai litų. tuo tarpu Lietuvos valiutos rezervai (įskaitant brangiuosius metalus to meto rinkos kaina) t.y. tarptautinės atsargos 2014 metų viduryje buvo 8 milijardai dolerių, plius tuo metu valstybės užsienio skola buvo apie 3 milijardus dolerių. Disponuojamos užsienio valiutos atsargos buvo ~5 milijardus dolerių arba šiek tiek mažiau nei 14 milijardų litų tos dienos kursu. Šaltinis - LB statistika Elementarūs aritmetikos įgūdžiai leidžia suskaičiuoti, kad užsienio valiuta buvo padengtas vos kas ketvirtas litas, t.y. Lietuva buvo prispausdinusi 4 kartus daugiau litų, nei turėjo galimybių jiems kuo nors padengti. Kaip diplomuotas finansų specialistas galiu tik pastebėti, kad šis santykis pasaulio mastu buvo net labai neblogas. Tačiau nereikia kalbėti apie kurios nors iš dabartinių valiutų ''kietą'' padengimą užsienio šalies valiuta - tokios valiutos nėra ir nėra jau labai seniai. Bretton Woods ''kieto'' valiutos pririšimo sistema galiojo nuo 1944 iki berods 1971 metų. 35 USD buvo lygūs 1 aukso uncijai. Nuo 1971 metų (jau 44 metus) pasaulyje nebėra formalaus valiutos vertės ir prekės vertės sąsajos. Nesakydamas, kad BTC yra gėris arba blogis (pasaulyje iš viso nėra nieko vien juodo ar balto), galiu tik pasakyti, kad visi komentarai, kurie teigia, kad BTC, kaip ir kitos pasaulio valiutos, yra grįsti tik žmonių pasitikėjimu, yra teisingi. Nei EUR, nei USD, nei kita ''tvirta'' valiuta nėra ir nebus pilnai padengtos kokiomis nors materialinėmis vertybėmis. Jos tomis vertybėmis dengiamos tik iš dalies. BTC, EUR, USD turi visus tuos pačius valiutos požymius. Skirtumas tik toks, kad USD ar EUR yra ''padengtos'' labiau nei BTC, todėl jų kursas taip nešokinėja, kaip BTC.
Kilgoras Trautas 2015-05-13 00:13
iMHO, bitcoinai sūlo anonimiškus, nuotolinius atsiskaitimus. O tokie atsiskaitymai pageidaujami juodos rinkos ar "greitojo verslo". Iš principo bitkoinai užima nišą kuria tradicinės valiutos aptarnauti negali. Va čia jų ir privalumas, o tas privalumas ar nusvers tuos minusus parodys laikas.
immortallt 2015-05-13 09:50
O tu darbe dirbi nemokamai? MMM pristatomas kiek kitaip nei tu. Anyway, tai finansinė piramidė, jinai draudžiama įstatymu, kad ir kaip pristatysi. Six, Riebias palūkanas čia ~0% + marža? Marža tokią mažą, kad daugumoje vakarų pasaulio jinai didesnė, net taip visų mylimoje JAV. Kas dėl apčiuopimo, vėją apčiuopi? Tai jo nėra? Ar visgi puodynė ant galvos naudoji kaip tarą, o ne įrankį? Jei durnas esi, tai nepyk, kad tave muša. Raimism, šiaip padengimo nebeskelbė kurį laiką LB, tik išsivesti pačiam buvo galima. 2012 buvo +-160%, toliau nežiūrėjau. Tad man nelabai įdomu ką tu klegėsi Aišku, pasitikėjimas vlaiuta lemia daug, bet pamatinę vertę kiekvienos šalios valiutos yra jos ekonomika. Paspekuliuoti gali iki tam tikros ribos, bet duonos ir žaidimų vis tiek žmonės pirks, jei bus tvirta ekonomika. O bitcoin'ai vertę prarasti gali labai greitai, nes niekas ja nesinaudos, jei nenorės. Pinigų padengimas materialiu turtu nieko gero neduoda. Auksas, jei dabar prie jo pririštų dolerį, išaugtų jo kaina gal 10-100x per porą dienų ir kas iš to? Tie, kas jau turėjo be proto turitngi valstybės sąskaita? Pririšam prie kviečių? Turėsim milžiniškus rezervus, sukils dabar maisto kaina. Pradės visi investuoti į naujas auginimo technologijas, priaugins tiek daug, kad kaina kris žemyn, tai ir vertė pinigų kris žemyn. Pinigai negali būti pririšti prie kažko, kas nesusiję su ekonomikos būkle, nes tai destabilizuos ekonomiką, o ne leis susibalansuoti.
raimism 2015-05-13 10:50
ne visai. Visos BTC transakcijos yra viešos ir viešai skelbiamos blockchain.info puslapyje. Iš principo tai dar didesnis viešumas nei EUR ar USD atveju, kur pinigų pervedimai nėra vieši. Kaip jau sakiau - BTC sukurtas taip, kad turėtų visus valiutos požymius. Jie tikrai turi nemažai privalumų, bet kol kas ši valiuta yra per daug nereikšminga visame finansiniame pasaulio pinigų sraute, todėl jos kursas per daug nestabilus. Jei tokie bankai kaip Barclays ar UBS su savo finansiniu pajėgumu gali manipuliuoti USD ir EUR valiutos kursais (už ką sėkmingai gavo milijardines baudas), tai tokie ar panašūs žaidėjai BTC kursą gali nuvaryti iki nulio ar užkelti iki tūkstančių. Tiesiog BTC per maža ir per jauna valiuta. Ir nereikia iš jos daryti kažkokio baubo.
immortallt 2015-05-13 10:53
Kas nutiktų BTC vertei, jei būtų sukurta dar geresnė alternatyva? Tai tik pavedimų platforma juodajam pasauliui gali būti. Na dar pažaisti loteriją gali su spekuliavimo požymiais.
Hmz 2015-05-13 11:21
O kodėl skaičiuoji visą pinigų masę, įskaitant indėlius? Jei aš iš Antano pasiskolinu 10 Lt, ar mūsų tarpusavio įsipareigojimai turi būti padengti papildomais valiutos rezervais?
raimism 2015-05-13 12:40
Žinoma, kad reikia skaičiuoti. Antanas paskolinęs tau 10 Lt jų neprarado. Jis ir toliau yra 10 Lt savininkas. O tu irgi turi 10 Lt, už kuriuos parduotuvėje pirksi pieno arba alaus. Tu net gali tuos 10 Lt paskolinti Petrui. Tada į bendrą pinigų masę prisidės ir tavo paskola. Ekonomikoje tai vadinama pinigų multiplikatoriumi. to immortal: aš neginu ir tikrai nepropaguoju BTC, bet tu savo komentaruose per daug šališkas. Juodojoje rinkoje galima atsiskaityti bet kokia valiuta, todėl galimas BTC naudojimas juodojoje rinkoje nėra kažkoks išskirtinis šiuos valiutos bruožas. O spekuliuoti ir ''prisispekuliuoti'' galima bet kokia valiuta. Vieni žmonės praranda pinigus nelaiku pirkdami ir nelaiku paruodami BTC, kiti nueina į Forex'ą ir tą patį padaro pirkdami EUR-USD poras... Žaisti valiutinės spekuliacijos žaidimus reikia mokėti. O BTC atveju tą labai dažnai pradėjo daryti paprasti žmonės (dėl šios valiutos specifikos - greičiausiai IT specialistai). Rezultatas buvo gana lengvai prognozuojamas...
immortallt 2015-05-13 12:49
Hmz, nes kitaip jam nesigauna paneigti mano teiginio Dėkui, kad išnarpliojai, ką pats pražiopsojau! to raimism, tu labai klysti, kad įtrauki indėlius. Nes jei norės Antanas išsikeisti litus į eurus, tai jam pirma skolą turės grąžinti. Banko atveju grąžina pasiskolinęs iš kito, bet nauji pinigai, kuriuos galima iškeisti nesukuriami. Kitu atveju reiktų skaičiuoti absoliučiai viską, ką galima parduoti. Taip, yra pinigų multiplikatorius, skatina ekonomikos augimą, bet tų pinigų išsikeisti visų negali. Kitaip sakant, jei tu man paskolini 10LT, aš paskolinu tuos 10LT kitam, o jis dar kitam, tai nereiškia, kad jau turim beveik 10€. BTC atveju ką noriu pasakyti, kad techninės problemos, kurios nėra lemiamos ekonominių ar psichologinių dalykų daro milžinišką įtaką. Net elementarus dalykas - pristatys naują kriptovaliutą (kurių ir dabar yra visa gausa) ir ją kažkas išpopuliarins, tai BTC dings. Loterija būtent dėl šios vietos. Taip, juodojoje rinkoje gali bet kuo atsiskaityti, bet juodojoje rinkoje pavedimų internetu negali daryti, negali persiųsti per žemynus per kelias minutes dešimtimis tūkstančių ar milijonais. Gi viena didžiausių sąskaitų priklausė silk road dar ir narkotikų kartelio MX-US parišo įspūdingą sąskaitą. Civiliams naudos nedaug, o jei teisingai suskaičiavau komisinius, tai bankiniai pavedimai pigesni. Ypač atsidarius sąskaitą Paysera
raimism 2015-05-13 14:07
diskusija visiškai nuplaukė į šalį, bet: įdomu, ką abu baigėte, kad kuriate naujus pinigų masės rinkoje apibrėžimus? kelių inžineriją visiukuose? bendroji šalies pinigų masė vadinama M3 = M2 + c; tuo tarpu M2 = M1 + b, o M1 = M0 + a, kur tik M0 yra grynieji arba per labai trumpą laiką galimi išgryninti pinigai. Bendrą šalies pinigų masę sudaro M0 (grynieji + labai greitai išgryninami pinigai) + a (indėliai banke, debetinių kortelių sąskitos, etc.) + b (kaupiamosios sąskaitos, terminuoti indėliai, atsargos bankuose) + c (ilgalaikiai indėliai, VVP ir pan.). Todėl nekurkite savo makroekonomikos teorijų. Jos jau skurtos ir (nenuvertinant jūsų gabumų) jas kūrė kompetentingesni šioje srityje žmonės. Viskas, kas nėra M0 (grynieji pinigai), t.y. M1, M2 ir M3 yra paremta TIK pasitikėjimu. O immortal kalbos apie tai, kad litas buvo padengtas virš 100% ir tai skelbė Lietuvos bankas yra pievos. Norėčiau pamatyti nuorodą į tą skaičių LB ar kitame puslapyje.
immortallt 2015-05-13 14:45
Mes kalbam apie M0, tu kažkodėl pradėjai apie visą kitą. M1, M2 ir M3 išsikeisti į užsienio valiutą negali. Taip pat panašu nelabai pats gerai supranti, kaip veikia pinigų multiplikatorius, jei įkišai jį čia. Ir teorijų mes nekuriam, čia tu bandai pagrįsti visai ką kitą.