„Google Maps“ akibrokštas: JAV Baltieji rūmai – „nigerio namai“  (1)

Ir, beje, Nigerio upė ar Nigerija čia niekuo dėtos. Tai tikrai tas itin politiškai nekorektiškas įžeidimas, apie kurį ir pagalvojote. JAV prezidento Baracko Obamos priešininkai smaginasi – „Google“ žemėlapių paieškoje surinkę „Nigger House“, gausite nuorodą į Baltuosius rūmus Vašingtone. Kitiems kyla rimtas klausimas, kas atsitiko „Google“ – juk už tokį rasizmą daugelyje civilizuotų šalių gresia teismas, o ne tokiuose civilizuotuose tų šalių miestų rajonuose – tiesiog kulka į kaktą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kritika „Google“ adresu pasipylė, kai vienas iš vartotojų pranešė, kad kompanijos žemėlapių paieškoje surinkę žodžius „nigga house“ ar „nigger house“ (vėliau buvo aptikta, kad taip pat veikia ir užklausa „nigga king“) gausite nuorodą į Baltuosius rūmus“, – rašo Rusijos portalas gazeta.ru.

Mes, aišku, patikrinome ir matote, kur mus pasiuntė „Google“. Tiesa, jau po kelių minučių ši nuoroda nebeveikė, tačiau dar veikė „nigger house“. Negana to, aptikta, kad surinkę kitą politiškai nekorektišką žodžių junginį – „nigga university“ – būsite pasiųsti į JAV Howardo universitetą, kur tradiciškai aukštąjį išsilavinimą gauna daugiau juodaodžių amerikiečių.

Informaciją apie tokį incidentą, aišku, tuoj pat išplatino visi didieji pasaulio naujienų portalai ir minios amerikiečių puolė tikrinti, ar nuoroda išties veda ten, kur rašoma. Aptikę, kad taip ir yra, teisėtai piktinosi ir… dar labiau blogino Baltųjų rūmų reputaciją. Mat daugelis puolė rašyti piktus laiškus, skirtus „Google“, tačiau rašė juos į „Google“ žemėlapio skyrių, nurodantį į Baltuosius rūmus.

Tas skyrius susietas su Baltųjų rūmų „Google +“ paskyra, tad vertindami tokią nuorodą viena žvaigždute aktyvieji amerikiečiai tiesiog katastrofiškai sumažino pačių Baltųjų rūmų, kaip garsaus JAV pastato, reitingą.

Nors pradėta parašų rinkimo akcija siekiant priversti „Google“ ateityje aktyviai kovoti su galimybe taip išnaudoti kompanijos servisus nesulaukė susidomėjimo, kompanija tuoj pat išplatino atsiprašymą.

„Mūsų komandos dirba siekdamos kuo greičiau šią problemą likviduoti“, – pranešė „Google“ atstovas spaudai.

Nors per tą laiką „N“ žodžio paieškos rezultatų rodymas jau buvo kelis kartus nutrauktas, viskas nuolat atsinaujina ir vėl smalsuolį siunčia į Baltuosius rūmus (tuo įsitikinome ir mes).

Ir vėlgi – greičiausiai dėl to kalti tie patys besipiktinantys teisuoliai, kurie vis nenustoja keikti „Google“ Baltųjų rūmų paskyroje ir keikdami nuolat įrašo tą patį žodžių junginį „nigga house“. Dėl to dirbtinis „Google“ paieškos sistemų intelektas vėl automatiškai pakoreguoja nuorodą ir toliau rodo „teisingą“ vietą – juk viso pasaulio nuomone, „nigger house“ yra ten ir ten.

Jei tai nebūtų taip skausminga ir neprimintų vis dar gana aktualios buitinio rasizmo JAV problemos, šią nuorodą būtų galima analizuoti kaip visiškai normalią interneto paieškos optimizavimo funkcijos apraišką.

Šiaip ar taip, o labai daug pasaulio universitetų, mokslo ir valstybinių įstaigų žemėlapiuose siejamos su tam tikrais keiksmažodžiais ar įžeidžiamais žodžiais: jei pikti žmonės jų paskyroje daug tų žodžių prirašo, į pačių žodžių reikšmę nesigilinantis paieškos variklis juos ir sujungia su vietove.

Tiesa, jei ieškai visame pasaulyje, tokių klaidų mažėja. Pavyzdžiui, jei ieškosi Maskvoje, tai surinkęs „Putler“ būsi nukreipiamas į Kremlių, o jei tą patį žodį surinksi ieškodamas kitose pasaulio vietose, nieko panašaus nebus.

Kad ir kaip ten būtų, gavę tokį rezultatą dažnai besipiktinantys interneto ribojimais amerikiečiai staiga choru pradėjo reikalauti blokuoti ir kontroliuoti, kad ateityje tokių rezultatų gauti būtų neįmanoma.

Lieka tikėtis, kad „Google“ nenusiris iki Lietuvos Seimo, kuris, prisidengęs kova su nelegaliais lošimais internete, mėgina Vladimiro Putino pavyzdžiu Lietuvoje įdiegti interneto kontrolės mygtuką, o tiesiog patobulins paieškos algoritmą. Šiaip ar taip, o kompiuteriai jau gana protingi, kad atskirtų keiksmažodį nuo Nigerio upės…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(92)
(5)
(87)

Komentarai (1)